Η Αίγυπτος αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου για ΑΟΖ

Ρεπορτάζ του καναλιού Haber Global με Τούρκους αναλυτές αναφέρεται στο τι συζήτησαν Ερντογάν και Σίσι στο Κάιρο και τί πληροφορίες διαρρέουν σχετικά με την ανατ. Μεσόγειο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αίγυπτος προτίθεται να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου προκειμένου να οριστεί η ΑΟΖ

όλων αυτών των χωρών και προκειμένου η Άγκυρα να ενταχθεί στο φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μετέ Σοχτάογλου παρακολουθεί εδώ και χρόνια την εξομάλυνση της σχέσης Άγκυρας-Καΐρου και γνωρίζει ότι έχουν συζητηθεί και διαπραγματευτεί πολλά διαφορετικά θέματα. Η εξομάλυνση Αιγύπτου-Τουρκίας έχει πολλές διαστάσεις, όπως αναφέρει.

Η Τουρκία θέλει να τα λύσει όλα μονομιάς, αλλά η Αίγυπτος ένα-ένα

«Ξέρω ότι το θέμα της Λιβύης τέθηκε, είχε τεθεί και μεταξύ των προηγούμενων αντιπροσωπειών και συμφωνήθηκαν πολλά θέματα. Αλλά εδώ πρέπει να πω ότι η Τουρκία προτίθεται να λύσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Αίγυπτο ή άλλα θέματα με τη μία, αλλά η Αίγυπτος προτίθεται να προχωρήσει ένα προς ένα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να τονίσω ότι στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα στη Μεσόγειο, επέδειξε μια στάση που δεν συνθλίβει ή δεν πλήττει τα δικαιώματα της Τουρκίας κατά κάποιο τρόπο. Γνωρίζω ότι το θέμα της Λιβύης τέθηκε σε αυτό το σημείο, αλλά...».

Η Αίγυπτος θα μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου για ΑΟΖ

«...όσον αφορά το ζήτημα της Μεσογείου, υπάρχει μια προσδοκία για συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό το θέμα. Το Κάιρο δεν θα πετάξει στα σκουπίδια τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα ή την 'Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου' για εξομάλυνση με την Τουρκία. Θα γίνει αξιολόγηση με βάση την υπάρχουσα κατάσταση. Και μπορώ να το πω αυτό ως ακριβή πληροφορία, το επόμενο διάστημα, η Αίγυπτος θα μεσολαβήσει για μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ακόμη και με την 'Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου' μέσω της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την 'Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου', η Αίγυπτος επιθυμεί να μεσολαβήσει στην υπάρχουσα συγκυρία, χρησιμοποιώντας την ίδια ορολογία αλλά δίνοντας προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα, για παράδειγμα, όταν η Τουρκία και η Αίγυπτος υπογράψουν μια τέτοια θαλάσσια συμφωνία. Με την 'Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου', η Αίγυπτος υπέγραψε το 2003 και δεν είναι δυνατόν να ακυρωθούν αυτές οι συμφωνίες».

Μείωση συνοριακών γραμμών

«Ωστόσο, οι πηγές, τις οποίες συμβουλεύτηκα και μίλησα στην Αίγυπτο, με ενημέρωσαν επίσης ότι η Αίγυπτος θα ασκήσει πιέσεις και θα μεσολαβήσει ώστε η Τουρκία να γίνει μέλος του φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου, ελαττώνοντας κάποιες από τις θαλάσσιες συνοριακές περιοχές της Ελλάδας και ελαττώνοντας κάποιες από τις περιοχές της Νότιας Κύπρου, η Τουρκία έχει διεκδικήσεις στα δυτικά της Κύπρου και όλοι θα θυσιάσουν κάτι υπό μια έννοια, φέρνοντάς τους μαζί σε ένα κοινό σημείο. Αυτά θα γίνουν μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά η Αίγυπτος θα είναι ένας σημαντικός μεσολαβητής».

Ξεκινούν στρατιωτικές ασκήσεις

Το επόμενο θέμα είναι η συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων του τουρκικού και αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού το επόμενο διάστημα.

«Γνωρίζω ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις του Αιγυπτιακού και του Τουρκικού Ναυτικού έχουν ανασταλεί εδώ και χρόνια και θα ξεκινήσουν και πάλι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο».

Τι όπλα ζήτησε η Αίγυπτος από την Τουρκία;

Ταυτόχρονα, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η από κοινού παραγωγή πυρομαχικών στην Αίγυπτο βρέθηκε και αυτό στην ημερήσια διάταξη και θα γίνουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

«Η ίδρυση ενός εργοστασίου θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Γνωρίζω ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για τον πύραυλο TRLG 230 της Τουρκίας, το MAM-C, το MAM-L, σύστημα αντιαρματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση λέιζερ, μίνι έξυπνα πυρομαχικά όπως το MAM-T και θέλει να τα αγοράσει. Μπορώ μάλλον να πω ότι το Κάιρο παρακολουθεί στενά την αγορά του L-UMTAS και του αντιαρματικού οπλικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς OMTAS, αντιαρματικών όπλων μικρού βεληνεκούς όπως το KARAOK και πυραύλων κατά πλοίων όπως το ATMACA. Όπως είπα, η από κοινού παραγωγή ορισμένων προϊόντων και πυρομαχικών στην Αίγυπτο θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη και αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες. Αν με ρωτάτε από πού πήρα αυτές τις πληροφορίες, τις πήρα από το Κάιρο, οπότε μπορώ εύκολα να πω αυτά τα πράγματα», σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος-αναλυτής.

Η Ρωσία έστειλε μήνυμα πριν την επίσκεψη Ερντογάν

Το γεγονός ότι η Ρωσία έστειλε στρατιώτες της Wagner στη Λιβύη και παλιά σοβιετικά άρματα μάχης που ονομάζονται Τ-72 στα στρατεύματα υπό την κυριαρχία του Χαλίφα Χαφτάρ την ημέρα πριν από αυτή την επίσκεψη, αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα από τη Ρωσία, εκτιμά ο Μετέ Σοχτάογλου.

«Πιθανώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου, Τουρκίας και Ρωσίας για το θέμα της Λιβύης, για να εξαρθρωθούν αυτοί οι ξένοι μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της Wagner, και να απομακρυνθούν από τη χώρα.  Άλλωστε, την επίσκεψη αυτή δεν την παρακολουθήσαμε μόνο εμείς ή ο αιγυπτιακός Τύπος στο Κάιρο. Για να είμαστε ειλικρινείς, τα μάτια της Ελλάδας, της 'Ε/Κ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου', των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ ήταν στραμμένα στο Κάιρο για δύο ημέρες».

Η ανησυχία της Αιγύπτου

«Η Αίγυπτος είχε πάντως και μια ιδιαίτερη ανησυχία, την οποία μετέφερε στην τουρκική πλευρά- τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε με την Αιθιοπία το 2022. Ας μην το πούμε ενόχληση, αλλά γνωρίζω ότι μεταφέρθηκε στην τουρκική πλευρά μια ανησυχία για το θέμα αυτό. Ακόμη και αν υπάρξει εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, τουλάχιστον η Αίγυπτος μπορεί να ζήτησε από την Άγκυρα να είναι ουδέτερη σε αυτό το θέμα», υποστήριξε ο Σοχτάογλου.

Διαβάστε επίσης: Πάει Αίγυπτο ο ΥΠΕΝ και βολιδοσκοπεί προθέσεις για τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα