Η Αίγυπτος υπογράφει διευρυμένη δανειακή συμφωνία $8 δισ. με το ΔΝΤ

Κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα αυξήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το τρέχον δανειακό του πρόγραμμα με την Αίγυπτο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς η αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε την πτώση της λίρας και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει

στο νόμισμα της να διαπραγματεύεται ελεύθερα.

Η νέα συμφωνία αποτελεί επέκταση της διευρυμένης δανειακής διευκόλυνσης ύψους 3 δισ. δολαρίων που σύναψε το ΔΝΤ με την Αίγυπτο τον Δεκέμβριο του 2022, βασικό σκέλος της οποίας επρόκειτο να είναι η μετάβαση σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το πρόγραμμα αναστάλθηκε όταν η Αίγυπτος επανήλθε σε ενέργειες, που διατηρούσαν την αιγυπτιακή λίρα σε αυστηρά ελεγχόμενη ισοτιμία και εν μέσω καθυστερήσεων στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος εκποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων και ενίσχυσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η Αίγυπτος θα λάβει επίσης δάνειο ύψους περίπου 1,2 δισ. δολαρίων από ξεχωριστό μηχανισμό ο οποίος προωθεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Mostafa Madbouly.

Η συμφωνία της Τετάρτης έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η Αίγυπτος ανακοίνωσε συμφωνία με το κρατικό επενδυτικό ταμείο ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία θα προσφέρει επενδύσεις ύψους 35 δισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ που υπεγράφη το 2022 περιελάβανε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για εξίσωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατάξεις για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και ενισχυμένα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας.

Επίσης, η Αίγυπτος δεσμεύτηκε τότε να περικόψει τις επιδοτήσεις και να επιβραδύνει τις δαπάνες για τα εθνικά έργα, τα οποία αποτέλεσαν το επίκεντρο μιας γενναίας ενίσχυσης των υποδομών υπό τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Αίγυπτος διαπραγματεύτηκε το πρόγραμμα, το τελευταίο από μια σειρά πακέτων στήριξης από το Ταμείο, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ώθησαν τους επενδυτές να αποσύρουν 20 δισ. δολάρια από την Αίγυπτο μέσα σε λίγες εβδομάδες, φέρνοντας στο προσκήνιο τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Έκτοτε, η διάχυση του πολέμου στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας έφερε νέους κινδύνους για τα έσοδα της Αιγύπτου σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τη ναυτιλία στη Διώρυγα του Σουέζ, τα οποία μειώθηκαν κατά περίπου 50% στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος της Αιγύπτου είναι κρίσιμη για την επιτυχία του, μετά τους εξωτερικούς κλυδωνισμούς που δέχθηκε η χώρα και ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή.

Αύξηση σε επίπεδο ρεκόρ του επιτοκίου, βουτιά λίρας

-----------------

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αυξάνει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, στο ποσοστό ρεκόρ του 27,25%, προκαλώντας τη βουτιά της λίρας, η οποία απώλεσε το ένα τρίτο της αξίας της μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Αίγυπτος είχε ήδη υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 50% μεταξύ Μαρτίου 2022 και αρχές 2023, στο πλαίσιο της δέσμευσής της προς το ΔΝΤ να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική και να κινηθεί προς μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η συμφωνία υπογράφηκε μετά την αποδυνάμωση της αιγυπτιακής λίρας σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, στις 49 λίρες ανά δολάριο, από περίπου 30,85 λίρες, με μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία να αποτελεί βασικό αίτημα του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα