Η αλήθεια για τον ρόλο του Συνεργατισμού στην κοινωνία (vid)

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον του Συνεργατισμού μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την προσέλκυση στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή, ώστε ο ρόλος του κράτους να μειωθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Imperial College Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, υπάρχουν αρκετά μεγάλοι σταθμοί στην Ιστορία του Συνεργατισμού οι οποίοι θα μπορούσαν θα δώσουν παραδείγματα σε σχέση με το σήμερα, με βασικό συμπέρασμα ότι ο κόσμος γνωρίζει για το «τι συμβαίνει» στην τράπεζα,

αλλά επιμένει να αρνείται να μιλήσει, στο όνομα της διαφύλαξης του θεσμού.

Στην παρατήρηση ότι οι περισσότεροι πολιτικοί, αλλά και η διοίκηση του Συνεργατισμού, επιμένουν ότι οι πολλές αναφορές και τα πολλά λόγια δεν βοηθούν την τράπεζα, ο κος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, δυστυχώς, από ένα σημείο και μετά «δεν μπορείς να λες αυτό που καταλαβαίνεις».

Πρόσθεσε δε ότι ο Συνεργατισμός έχει ξεφύγει από τους αρχικούς σκοπούς του, επισημαίνοντας ότι η κομματική επιρροή υπήρξε καθοριστική στην πορεία της τράπεζας διαχρονικά, καθώς η εποπτεία του είναι πολύ δύσκολη ακόμα και σήμερα που βρίσκεται υπό την Κεντρική Τράπεζα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Αποστολίδης ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός ήταν ένας θεσμός που εξυπηρετούσε τον κόσμο, τους αγρότες, τους εργάτες και τις συντεχνίες, ώστε αυτοί να ξεφύγουν από τους «τοκογλύφους» και να απελευθερωθούν από τέτοιου είδους καταστάσεις.

«Όταν ξεκίνησε, ήταν μια επανάσταση υπέρ του λαού και δεν φτιάχτηκε μόνο από Αριστερούς, όπως εμφανίζεται πολλές φορές. Δεν είναι κομματικό θέμα. Ήταν ένα σύστημα που υπηρετούσε τον λαό σε δύσκολες καταστάσεις», είπε.

Στην παρατήρηση ότι έχουν όντως σημειωθεί σκάνδαλα στον Συνεργατισμό, απάντησε ότι αυτά πάντα υπάρχουν, αλλά παρέπεμψε στο 2013, όταν το σκάνδαλο ήταν μέσα στη Λαϊκή Τράπεζα.

Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με τον κο Αποστολίδη αυτά οφείλονται τόσο στην ανεργία όσο και στις αλλαγές των κανονισμών που ήρθαν στην τράπεζα όσον αφορά στις εταιρίες αναπτύξεως, οι οποίες είχαν εκ των πραγμάτων σοβαρό πρόβλημα.

Σημείωσε πάντως ότι δεν είχαν όλα τα συνεργατικά ιδρύματα πρόβλημα, προσθέτοντας ότι όπου αυτά προέκυψαν, ήταν λόγω της χορήγησης δανείων σε εταιρίες αναπτύξεως και της έλλειψης ελέγχου στη διαχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα