Η αναγνώριση κρατικών εγκλημάτων, προϋπόθεση για συμφιλίωση

Συνέδριο με τίτλο «Οι ξεχασμένοι πρόσφυγες: τι απέγιναν οι Αρμένιοι του Μπακού (Baku- Αζερμπαϊτζάν);» φιλοξένησε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία (ΕΑΟΔΔ) και την Αποστολή της Αρμενίας στην ΕΕ.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μαυρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει με αλλεπάλληλα ψηφίσματα του (1989 και 1991) την οργανωμένη και συστηματική εξόντωση (πογκρόμ) των Αρμενίων στο τότε Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Όπως

σημείωσε ο κ. Μαυρίδης, «δεν μπορούσα να μην φιλοξενήσω αυτή την εκδήλωση, όντας και ο ίδιος πρόσφυγας και έχοντας βιώσει τα ίδια εγκλήματα.

Ως παιδί, αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου για να σωθώ εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η μνήμη είναι σημαντική και ταυτόχρονα η λήθη είναι ασυγχώρητη, όχι για εκδίκηση αλλά γιατί η λήθη μας οδηγεί πίσω στα ίδια εγκλήματα. «Ως Ευρωβουλευτής, θα επιμένω στην προώθηση του ρόλου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρέσβης της Αρμενίας στις Βρυξέλλες,  Tatoul Markarian και ο Kaspar Karampetian, Πρόεδρος της ΕΑΟΔΔ, οι οποίοι εξήγησαν ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να φέρει στην επιφάνεια ένα θέμα που δεν έχει λάβει ακόμα το καθεστώς και την αναγνώριση που αρμόζει σε ένα τέτοιο έγκλημα από την διεθνή κοινότητα.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Anna Astvatsaturian Turcottee, η ίδια πρόσφυγας από Μπακού και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στις ΗΠΑ και συγγραφέας, ο David  Babaev  πρόσφυγας επίσης και Λέκτορας σε Πανεπιστήμιο στις Βρυξέλλες και η Βαρώνη Caroline Cox, Life Peer στην Βουλή των Λόρδων και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο ομιλητές, οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 350,000 Αρμένιους που διώχθηκαν βίαια από το Μπακού, κατέθεσαν την δική τους μαρτυρία, περιγράφοντας τις θηριωδίες και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και πώς ολόκληρες οικογένειες διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της γης, χωρίς να μπορέσουν ποτέ να επανασυνδεθούν. Καταλήγοντας, τόνισαν την ανάγκη για δικαίωση και αναγνώριση των εγκλημάτων.

Η Βαρώνη Caroline Cox ανέφερε από την πλευρά της ότι η γενοκτονία των Αρμενίων συνεχίστηκε στo Baku, Sugmait, Nagorno-Karabakh-Artsakh και ως τέτοια πρέπει να αναγνωριστεί.

Ως κατακλείδα, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η αναγνώριση της αλήθειας και των εγκλημάτων από οργανωμένο σχεδιασμό του κράτους, λειτουργεί λυτρωτικά και στην ουσία συνδράμει στην συμφιλίωση μεταξύ των λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα