Η ανατροπή στην τραγωδία με τον 8χρονο στην Ελλάδα

Το αγοράκι είχε µείνει ορφανό όταν ήταν µόλις λίγων µηνών, αντιµετώπιζε σοβαρά προβλήµατα υγείας, ενώ διέµενε µέχρι τα πέντε του χρόνια σε δοµές της Κοινωνικής Πρόνοιας. Η καρτέλα του παιδιού δείχνει ότι είχαν γίνει και οι πέντε δόσεις του εµβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη.

Μια από τις πιο τραγικές ιστορίες που αφορούν σε παιδιά συγκινεί το πανελλήνιο τα τελευταία 24ωρα. Το άτυχο 8 ετών αγοράκι που έχασε τη ζωή του στο Νοσοκοµείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» -έφερε το βακτήριο της διφθερίτιδας, αλλά είναι άγνωστο εάν έχασε τη ζωή του από αυτό Το 8χρονο παιδάκι

έχασε τους γονείς του όταν ήταν µόλις λίγων µηνών, ενώ αντιµετώπιζε σοβαρά προβλήµατα υγείας. Το 2011 µεταφέρθηκε στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και παρέµεινε εκεί µέχρι τα δύο του χρόνια. Το 2013 φιλοξενήθηκε στο Παράρτηµα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία Βούλας.

Οι ειδικοί που είχαν αναλάβει τότε τη φροντίδα του έδειχναν ιδιαίτερη αγάπη για το παιδί, µεταφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» καλά γνωρίζοντες. Το µόλις δύο ετών αγοράκι συνέχιζε να ζει ανάµεσα σε άλλα παιδιά µε προβλήµατα υγείας στο Κέντρο της Βούλας µέχρι τα πέντε του χρόνια. Οπότε και µια ηλιαχτίδα αγάπης και στοργής φάνηκε, αφού µία µητέρα, δηλαδή µονογονεϊκή οικογένεια, αποφάσισε να δώσει όλη της την αγκαλιά στο 5χρονο παιδί. Οπερ και εγένετο. Το παιδί περνά σε ένα ζεστό σπίτι φιλοξενίας και αγάπης. Η µητέρα -όπως περιγράφουν πηγές- κάνει ό,τι µπορεί για να του προσφέρει όλα όσα ένα παιδί έχει ανάγκη σε αυτήν την ηλικία. Η κακή στιγµή όµως έρχεται στα οκτώ του χρόνια -πριν από λίγες ηµέρες δηλαδή-, οπότε και το παιδί άρχισε να εµφανίζει περίεργα συµπτώµατα στο αναπνευστικό του σύστηµα.

Μεταφέρεται τελικώς στο Νοσοκοµείο Παίδων «Π. &Α. Κυριακού» µε οξεία λαρυγγίτιδα και βαριά αναπνευστική δυσχέρεια.Οι γιατροί κάνουν ό,τι µπορούν για να το κρατήσουν στη ζωή, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Το άτυχο παιδί αφήνει τη τελευταία του πνοή την περασµένη Τρίτη. Μετά τον θάνατό του αποστέλλεται δείγµα στα εργαστήρια του Νοσοκοµείου Παίδων, όπου και διαπιστώνεται από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίµατος το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Αντίστοιχο δείγµα θα σταλεί εντός της εβδοµάδας -σύµφωνα µε τη διοίκηση του Νοσοκοµείου Παίδων- στην Αγγλία, σε ειδικό κέντρο, για να διαπιστωθεί η τοξικότητα του βακτηρίου της διφθερίτιδας που βρέθηκε στο παιδί.

Προληπτικά μέτρα

Επικρατεί ανησυχία στο προσωπικό για το αν το παιδί είχε εµβολιασθεί. Μάλιστα ορισµένοι λαµβάνουν και προληπτική αγωγή, δεδοµένου ότι η διφθερίτιδα µεταδίδεται και µε τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς. Ξεκινά αγώνας δρόµου µεταξύ δύο υπουργείων (Υγείας και Εργασίας) για να διαπιστωθεί εάν το άτυχο αγοράκι είχε κάνει όλες τις δόσεις του εµβολίου. Κάτι που διαπιστώνεται από τον Εθνικό Οργανισµό ∆ηµόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο οποίος και διαθέτει την καρτέλα εµβολιασµών του. Εξάλλου, στα ιδρύµατα όπου φιλοξενούνται παιδιά τηρείται αυστηρό πρωτόκολλο εµβολιασµών, τα οποία είχε κάνει και το άτυχο παιδί όσο βρισκόταν σε φιλοξενία.

Το ζήτηµα όµως είναι ότι µε την υπόθεση αυτή ήρθε και πάλι στο φως της δηµοσιότητας το θέµα µε το αντιεµβολιαστικό κίνηµα. Ενα κίνηµα που έχει σπείρει την ανησυχία και σε διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσµιος Οργασµός Υγείας και τα αρµόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συγκεκριµένοι φορείς συχνά-πυκνά προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που µπορεί να έχει το αντιεµβολιαστικό κίνηµα σε όλους τους πληθυσµούς. Αλλωστε, εδώ και δεκαετίες έχει αποδειχθεί επιστηµονικά ότι τα εµβόλια σώζουν ζωές.

∆εν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο εµβολιασµός των παιδιών είναι υποχρεωτικός, θέµα που έχει συζητηθεί και στη χώρα µας από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία θεωρεί απαραίτητο τον εµβολιασµό των παιδιών -και για τη διφθερίτιδα φυσικά- καθώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, µόνο έτσι µπορούµε να έχουµε την καλύτερη πρόληψη για την εξαφάνιση πολύ σοβαρών µεταδοτικών νοσηµάτων

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα