ΑΝΑΛΥΣΗ: Η «αντεπίθεση» Τουρκίας και ο ρόλος Γαλλίας σε ΕΕ και Αν. Μεσόγειο

Στο «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσόγειος και στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή. Επιπλέον εξήγησε και το ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία στην περιοχή.

Αρχικά ανέφερε ότι μια άποψη που υπάρχει είναι ότι όσο η Τουρκία δεν υφίσταται κάποιο υπολογίσιμο και μετρήσιμο κόστος για τις ενέργειες

της εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, δεν θα έχει λόγο να αποχωρήσει και θα συνεχίσει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τα κίνητρα της Τουρκίας και γιατί ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια η Τουρκία, τονίζοντας ότι θέλει να ανατρέψει αυτά που έχτισαν το προηγούμενο διάστημα η Κύπρος και η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

«Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι επιτίθεται, θεωρεί ότι αντεπιτίθεται», πρόσθεσε ότι ο κύριος Κοντός.

Επεσήμανε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να καταστεί ως ένας περιφερειακός ηγεμόνας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική. «Θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Όλες οι μετακινήσεις ενεργειακών πόρων να εξαρτώνται από την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Τουρκίας κλονίστηκαν από τις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου. «Προσπαθεί να σώσει την προοπτική της ως ενεργειακός παίκτης και ενεργειακός κόμβος», συμπλήρωσε.

Ο κύριος Κοντός αναφέρθηκε και για την παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα Κυπριακά και Ελληνικά ζητήματα, αλλά με το γεγονός ότι ανησυχεί για τα ανοίγματα που κάνει η Τουρκία στην Βόρειο Αφρική, καθώς θεωρεί ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δική της παραδοσιακή αποικιακή παρουσία και επιρροή στην περιοχή.

Συμπλήρωσε ότι η Γαλλία μετά το Brexit, επιδιώκει να καταστεί ως μια δύναμη στρατιωτικής πρωτοκαθεδρίας στην Ευρώπη.

«Η Γαλλία έχει γεωπολιτικό όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν το έχει ακόμη η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κύριος Κοντός μίλησε και για την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο επηρεασμό των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο για την Κύπρο και την Ελλάδα το οποίο δεν είναι αρκετό για να περιορίσουν την Τουρκία.

«Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν αντίρροπες τάσεις, συμφέροντα τα οποία δεν επιτρέπουν ρήξη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας. Χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική αντίληψη για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος ανέφερε ότι ο άξονας που δημιουργείται μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του αραβικού κόλπου είναι σημαντικός και αξιοποιήσιμος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα γεωπολιτικό μπλοκ το οποίο η Κύπρος και η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο.

«Είναι μια συναίνεση πάνω στον τρόπο όπου θα πρέπει να επιλυθούν βασικά ζητήματα. Θα είναι δύσκολη η απόφαση της Γαλλίας για εμπλοκή σε ένα επεισόδιο στην περιοχή και αυτό θα εξαρτηθεί και από την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Γαλλίας.
 

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Ερντογάν: «Ό,τι και να κάνουν δεν θα μας σταματήσουν»

Eκπρόσωπος Κομισιόν: Ξεκάθαρο το μήνυμα στην Τουρκία, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα