Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, υπό την προεδρία του Horst Seehofer, Ομοσπονδιακού Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας με αντικείμενο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία, αλλά και τις διάφορες πτυχές του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που πρότεινε η Κομισιόν στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

και την Αυστρία, οι Υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν πώς μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω οι κοινές προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως σημειώνει η προεδρία, τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, που η ΕΕ έχει εργαστεί για να την αποτρέψει και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών.

Σε ό,τι αφορά  το  τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεργάζονται με τη βιομηχανία του διαδικτύου μέσω ενός ειδικού φόρουμ για την αντιμετώπιση διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν δεν ήταν επαρκή και απαιτείται περαιτέρω δράση για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και τη διαγραφή τρομοκρατικού περιεχομένου. Ένας νέος κανονισμός που θα πρέπει να επιτρέπει την αποτελεσματική διασυνοριακή κατάργηση τρομοκρατικού περιεχομένου συζητείται επί του παρόντος από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ, η προεδρία σημειώνει ότι είναι απολύτως απαραίτητη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με παράλληλο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν εγκριθεί νέοι κανόνες για την ενίσχυση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν, καθώς και για την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ. Περαιτέρω εργασίες γίνονται για τη βελτίωση της πρόσβασης και της χρήσης των συστημάτων από τις εθνικές αρχές. Η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις πιθανές τρομοκρατικές απειλές με την ευρύτερη έννοια είναι επίσης προτεραιότητα.

Τέλος, σε σχέση με τη συνεργασία για την επιβολή του νόμου, όπως σημειώνεται, η υποστήριξη της Ευρωπόλ προς τις εθνικές αρχές επεκτάθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας (ECTC).

Σε σχέση με τις προτάσεις Κομισιόν για ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, οι 27 πραγματοποιήσουν μια συζήτηση προσανατολισμού για βασικά στοιχεία του συμφώνου, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής διάστασης, του μηχανισμού αλληλεγγύης, της εσωτερικής μετανάστευσης και της διαχείρισης του ασύλου, διάφορα μέσα για τη βελτίωση των επιστροφών, το ρόλος των οργανισμών και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν υπέβαλε ορισμένες νομοθετικές και μη νομοθετικές προτάσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της μετανάστευσης και της πολιτικής ασύλου.

Οι νομοθετικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

- έναν κανονισμό διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, ο οποίος θεσπίζει κοινό πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, κριτήρια για την εξέταση αιτήσεων ασύλου και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης

- ένα κανονισμό για την κρίση και την ανωτέρα βία, ο οποίος προβλέπει ειδικές παρεκκλίσεις και θεσπίζει έναν μηχανισμό αλληλεγγύης που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας

- έναν κανονισμό ελέγχου για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία που εφαρμόζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που εισέρχεται παράνομα στην ΕΕ προσδιορίζεται γρήγορα

- αναθεώρηση της πρότασης για τις διαδικασίες ασύλου του 2016, σχετικά με τη συνοριακή διαδικασία, τις επόμενες αιτήσεις και τη διαδικασία προσφυγής

- αναθεώρηση της πρότασης Eurodac του 2016, για την αντιμετώπιση των κενών και τη μετατροπή του Eurodac σε βάση δεδομένων για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα