Η απάντηση της Αστυνομίας για κακομεταχείριση αλλοδαπού

Σχετικά με σημερινά δημοσίευματα τα οποία αναφέρονται σε καταγγελία αλλοδαπού για κακομεταχείριση από την Αστυνομία και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η καταγγελία αφορά περιστατικό κακομεταχείρισης αλλοδαπού κατά το χρόνο κράτησής του από την Αστυνομία το 2011.

Τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Αστυνομίας θα πρέπει πάντοτε να συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλήφθηκε το θέμα αυτό στις άμεσες

προτεραιότητές της, με σαφείς και ρητές οδηγίες και συνάμα κατευθυντήριες γραμμές προς τα μέλη, ούτως ώστε τα δικαιώματα όλων αδιακρίτως των πολιτών να τυγχάνουν πάντοτε σεβασμού και προστασίας.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει ενέργειες με σκοπό την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα εκπαίδευσης των μελών, τόσο στα προγράμματα εκπαίδευσης δοκίμων αστυνομικών όσο και σε εξειδικευμένα προγράμματα σε όλα τα επίπεδα, που αφορούν μεταξύ άλλων τις συνθήκες κράτησης προσώπων, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την πρόληψη βασανιστηρίων κ.ά.

Επίσης, η Αστυνομία, το 2017 έχει προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με 13 μη κυβερνητικές οργανώσεις, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις σε όλα τα Αστυνομικά Κρατητήρια παγκύπρια, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων.

Περαιτέρω, με πρωτοβουλία της Ηγεσίας καθιερώθηκε από την Αστυνομία η πραγματοποίηση ημερίδας ένεκα της παγκόσμιας ημέρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δύο έτη, δύο ημερίδες στις οποίες έγιναν παρουσιάσεις από εμπειρογνώμονες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει επίσης αναθεωρηθεί ο Κώδικας Αστυνομικής Δεοντολογίας και εμπλουτίστηκε με πρόνοιες που αφορούν την συμπεριφορά των αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Επισημαίνεται δε ότι στο πλαίσιο συντονισμού των δράσεων της Αστυνομίας σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εναρμόνισης με τις διεθνείς συμβάσεις, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και οδηγίες, λειτουργούν μεταξύ άλλων, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Γραφείο Καταπολέμησης των Διακρίσεων, το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων και το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια και Προστασίας Ανηλίκων. Να σημειωθεί ότι, το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων έχει μετεξελιχθεί σε επιχειρησιακό, ενώ από 1/1/2017 έχει συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα για διερεύνηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε παγκύπρια βάση.

Τέλος, τονίζεται ότι η Αστυνομία συνεχίζει και εντατικοποιεί περαιτέρω τις δράσεις της προς την κατεύθυνση του σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετέχοντας ενεργά στις καθολικές προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα