Η απάντηση του ΥΔΔΤ στην Κουκουμά για το νομοσχέδιο για τη βία κατά γυναικών

Ανακοίνωση στην οποία απαντά στα όσα αναφέρει η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, κα Σκεύη Κουκουμά, για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Συγκεκριμένα,στην  ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε σχέση με τους ισχυρισμούς της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ

Σκεύης Κουκουμά για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τονίζει πως ουδέποτε το κόστος τέθηκε ως θέμα για την προστασία των θυμάτων που υπόκεινται σε βία.

Είναι αυτή η κυβέρνηση που δημιούργησε το Σπίτι της Γυναίκας, είναι αυτή η κυβέρνηση που δημιούργησε τις ειδικές ομάδες στην Αστυνομία για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, είναι αυτή η κυβέρνηση που δημιούργησε τα ειδικά κλιμάκια στα ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης, είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε ενώπιον της Βουλής ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ένα διαχρονικό αίτημα τόσο της κοινωνίας, όσο και των κομμάτων.

Η χρηματοοικονομική μελέτη καταδεικνύει ότι το κόστος για τη δημιουργία και λειτουργία του Συντονιστικού Φορέα και άλλων δράσεων όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο και απαιτούνται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ.  Άλλα κόστη, όπως αυτό που αναλήφθηκε για το Σπίτι της Γυναίκας, έχουν ήδη δαπανηθεί.

Επειδή η κα Κουκουμά επαναφέρει το θέμα των επιφυλάξεων που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2018, έτος που τέθηκε σε ισχύ η Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επαναλαμβάνεται πως για να αρθούν οι επιφυλάξεις θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία δηλαδή να γίνει διαβούλευση από τους αρμόδιους φορείς, να ληφθεί απόφαση και να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επί της ουσίας των επιφυλάξεων που θέτει η κα Κουκουμά, επαναλαμβάνεται πως τόσο για το θέμα άδειας παραμονής των θυμάτων βίας, όσο και για το θέμα της κρατικής αποζημίωσης, τα θύματα καλύπτονται τόσο από το νέο νομοσχέδιο, όσο και από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Καλούνται οι βουλευτές, αύριο, να υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία δεν αναγνωρίζει κομματικές ταυτότητες και σίγουρα θα πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».

Προηγουμένως, σε γραπτή δήλωση η Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι «οι μόνες σκοπιμότητες και μάλιστα εξόφθαλμα προεκλογικές που υπάρχουν στον χειρισμό του νομοσχεδίου που αφορά στη βία κατά των γυναικών, είναι αυτές της ίδιας της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Επέβαλαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να εξετάσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με διαδικασίες εξπρές, αφήνοντας μάλιστα μια σειρά από ζητήματα αναπάντητα, με την προτροπή «να τα λύσουν οι επόμενοι». Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, είναι ότι οι κυριότερες ενστάσεις και διαφωνίες προέρχονταν από την ίδια την Αστυνομία σχετικά με αρμοδιότητες που θα της ανατεθούν.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης γνώριζε εκ των προτέρων τις ενστάσεις και την διαφωνία του ΑΚΕΛ, αναφορικά με τις εξαιρέσεις που ζητήθηκαν από την Κυβέρνηση κατά την κύρωση της Σύμβασης ως προς την εφαρμογή συγκεκριμένων προνοιών της. Το είχαμε τονίσει κατά την συζήτηση της Σύμβασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και το είχαμε αναφέρει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την Κύρωση της Σύμβασης. Το έχουμε αναφέρει δημόσια εκατοντάδες φορές και ουδέποτε η Κυβέρνηση ή η Υπουργός Δικαιοσύνης μπήκε στην διαδικασία να συζητήσει το ενδεχόμενο άρσης των εξαιρέσεων που ουσιαστικά κουτσουρεύουν την Σύμβαση. Πρόσφατα, μάλιστα, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, ζητήσαμε όπως μας σταλεί η τεχνοοικονομική μελέτη στην βάση της οποίας οι εξαιρέσεις που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία μείωσαν το κόστος εφαρμογής της Σύμβασης από 8 εκατομμύρια ευρώ σε 800 χιλιάδες ευρώ.

Αυτή είναι και η διαφορά μας με την Υπουργό Δικαιοσύνης, την Κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Θέλουν προστασία των γυναικών από την βία, φτάνει να μην κοστίζει ιδιαίτερα!

Ως ΑΚΕΛ δεν βάζουμε αστερίσκους, υποσημειώσεις και επιφυλάξεις στα ζητήματα της έμφυλης βίας. Ζητούμε πλήρη και απόλυτη προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας, ζητούμε στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, ζητούμε κρατικά παρεμβατικά προγράμματα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ζητούμε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν έναντι των γυναικών του τόπου».

Διαβάστε επίσης: Αποσύρεται το ν/σ δικαστηρίων για αποφυγή γεγονότων 2013

Keywords
Τυχαία Θέματα