Η απειλή είμαστε εμείς

Χάρης: Ο κακός μας εαυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη
Να παραμείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια για υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και να διαχειριστούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει, μας προτρέπει ο Υπουργός Οικονομικών

Την προτροπή να παραμείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια για υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, να διαχειριστούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε

εξασφαλίσει και να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, απηύθυνε χθες ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να σχολιάσει την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για ρυθμό ανάπτυξη 2,8%, τόσο για το δ΄ τρίμηνο του 2016 όσο και για ολόκληρο το περσινό έτος.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ο μεγαλύτερος βασικός κίνδυνος στους ικανοποιητικούς αλλά βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η κυπριακή οικονομία είναι ο κακός μας εαυτός».

Προσηλωμένοι στην προσπάθεια
«Η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει», τόνισε, «καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια. Έχουμε καταφέρει στην πράξη να συνδυάσουμε την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής μας πολιτικής, στην οποία παραμένουμε προσηλωμένοι.

Στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε σταθερή αυτήν την πορεία, να διαχειριστούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα αυτήν τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει, να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος. Αν το πράξουμε αυτό, είμαι πεπεισμένος πως η πορεία της ανάκαμψης θα συνεχιστεί».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πρόσκαιρα και πλασματικά από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες και ελλειμματικό προϋπολογισμό, ούτε από υπερβολικό και μη βιώσιμο τραπεζικό δανεισμό, όπως γινόταν, δυστυχώς, στο παρελθόν.

«Πρόκειται», είπε, «για πραγματική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Χρειαζόμαστε τέτοιους ικανοποιητικούς αλλά βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψουμε το χαμένος έδαφος. Έχουμε περάσει μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, είμαστε ξεκάθαρα σε πορεία ανάκαμψης και πρέπει να κρατήσουμε τέτοιους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενη έτη. Αυτή είναι η προοπτική και η εκτίμησή μας και για το 2017».

Μεταξύ 2,5% και 3%
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει όσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχθές στις χειμερινές προβλέψεις της.

«Για φέτος», είπε, «αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ 2,5% και 3%. Καταγράφεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θετική συνεισφορά από όλους τους παραγωγικούς τομείς, μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση, από το 14,9% στο τέλος 2015, στο 13,3% και αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων κατά 2,7%».

Πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2016 παραμένει ισοσκελισμένο με ένα μικρό πλεόνασμα €9,1 εκατομμυρίων ή ποσοστό 0,1% του ΑΕΠ και αυτό μετά τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν δοθεί το 2016.

«Η απώλεια εσόδων», σημείωσε, «καλύφθηκε και με το παραπάνω από την αύξηση των εσόδων λόγω της γενικότερης βελτίωσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 7% και οι συνεισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κατά 4,7%, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι συντελεστές, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 κινούνται στα ίδια επίπεδα και αυτό επιβεβαιώνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

Τα χαμένα έσοδα πάνε στους πολίτες
Απαντώντας σε ερωτήσεις ότι η Κυβέρνηση θα χάσει έσοδα από την κατάργηση τόσο της έκτακτης εισφοράς των μισθωτών όσο και ορισμένων φορολογιών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τα έσοδα που θα χάσει η Κυβέρνηση θα τα κερδίσουν οι φορολογούμενοι πολίτες με έναν τρόπο που δεν υπονομεύει καθόλου την επίτευξη των πολύ ξεκάθαρων και φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων.

«Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και στην πράξη», είπε «αφού το 2016 μειώθηκε δραστικά η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, μειώθηκαν στο μισό τα μεταβιβαστικά τέλη, αλλά τα έσοδα του κράτους στο σύνολό τους δεν υπονομεύθηκαν και γι' αυτό έχουμε πετύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτή είναι και η απάντησή μας στους δύσπιστους εντός κι εκτός Κύπρου. Ότι έχουμε καταφέρει εμπράκτως να συνδυάσουμε την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής μας πολιτικής, στην οποία παραμένουμε προσηλωμένοι».

Ο Χάρης Γεωργιάδης διευκρίνισε, επίσης, ότι στις εκτιμήσεις του Υπουργείου του, που κατατέθηκαν μαζί με τον προϋπολογισμό του 2017, περιλαμβάνονται ως δυνητικοί κίνδυνοι οι επιπτώσεις από το Brexit, την γεωπολιτική κατάσταση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η καταγραφή των κινδύνων δεν σημαίνει και επιβεβαίωσή τους.
«Είναι», είπε, «καταγραφή των σημείων που πρέπει να παρακολουθούμε ώστε να διασφαλίσουμε τη μη επιβεβαίωσή τους».

Οι επενδύσεις
Σχολιάζοντας την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο με σφικτές πιστωτικές συνθήκες και μείωση της ανάπτυξης, ο Υπουργός είπε ότι αυτό μάλλον δεν είναι δυσκολία ή περιορισμός στη χορήγηση δανείων, τονίζοντας ότι υπάρχει ανταγωνισμός εκ μέρους των τραπεζών για παραχώρηση δανείων.

«Αυτό», σημείωσε, «είναι περισσότερο ζήτημα της ικανότητας των παραγωγικών τομέων της οικονομίας να αναλάβουν δανεισμό. Είναι ζήτημα όχι τόσο προσφοράς αλλά ζήτησης δανείων λόγω του υπερβολικού δανεισμού, ο οποίος είχε αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η πραγματοποίηση νέων και ξένων επενδύσεων δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη και οικονομική δραστηριότητα που υπερβαίνουν ή καλύτερα παρακάμπτουν το αντικειμενικό πρόβλημα του διογκωμένου ιδιωτικού δανεισμού που είχε συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι θεωρεί σημαντική την απόφαση της Βουλής για την αποδέσμευση κονδυλίων, για την αναζήτηση επενδυτών για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και την απόδοση της διαχείρισης του κρατικού λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και των κονδυλίων για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου μέσα από την πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης.
«Χάθηκε κάποιος χρόνος», είπε, «αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί».

Προσλήψεις, υφυπουργεία και Cyta
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, επίσης, ότι έχει σημασία και η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για την επ' αόριστον επέκταση του παγώματος των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία σε αντίθεση με τις προαγωγές, που δεν αυξάνουν την απασχόληση και μπορούν να εξαιρεθούν, ενώ χαρακτήρισε «εξόχως διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο, τη δημιουργία υφυπουργείων».

Για τη Cyta, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι γνωστή η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει στο άμεσο μέλλον νέο νομοσχέδιο που να προβλέπει τη μετατροπή της σε εταιρεία και τη μετοχοποίησή της με τη διασφάλιση ότι ο ιδιοκτησιακός έλεγχος θα παραμείνει στο κράτος. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν το διαφοροποιημένο πλαίσιο για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών τεθεί ενώπιον της Βουλής, θα αντικρισθεί θετικά.

Τέλος για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αναμένει ότι η εμπλοκή που έχει προκύψει θα ξεπεραστεί, ώστε «το εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης και αναζήτησης επενδυτή και για το λιμάνι της Λάρνακας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017».

Keywords
Τυχαία Θέματα