Η απόφαση του Γενικού Ελεγκτή για τον Συνεργατισμό (vid)

Την μη πρόθεσή του να ασκήσει έλεγχο, προς το παρόν, στον Συνεργατισμό, εξέφρασε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει συγκεντρώσει όγκο στοιχείων, τον οποίο μπορεί να διαθέσει προκειμένου να βοηθηθεί το έργο της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου, τη σύσταση της οποίας έχει εξαγγείλει η Γενική Εισαγγελία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ορθώς αποφασίσει να ασκήσει τις εξουσίες και

αρμοδιότητές του διορίζοντας ερευνητική επιτροπή, της οποίας τους όρους εντολής, προς το παρόν, αναμένουμε.

Όπως εκτίμησε, η εν λόγω επιτροπή θα καλύψει, μεταξύ άλλων, και τους λόγους για τους οποίους ο Συνεργατισμός έφτασε μέχρι αυτό το σημείο.

«Αν οι όροι εντολής περιλαμβάνουν και την παραπάνω διαδικασία, θεωρώ ότι θα γινόταν διπλή δουλειά και μπέρδεμα αν ξεκινούσαμε κι εμείς να κάνουμε παράλληλο έλεγχο για το τελικό στάδιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο μόνο προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του απέναντι στις νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες χαρακτήρισε «ισχυρές», καθώς η ερευνητική επιτροπή θα έχει εξουσία να καλεί μάρτυρες, να εξετάζει στοιχεία και να συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα διοριστούν στη βάση του σχετικού διατάγματος.

«Υπάρχει όγκος υλικού που έχει ήδη συγκεντρώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία και αναμένουμε ότι θα τεθεί υπ’ όψιν αυτής της ερευνητικής επιτροπής», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν στη συνέχεια θ’ ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο κατά τον οποίο θα εντοπιστούν «μεμπτά» συμβάντα, ο κος Μιχαηλίδης απάντησε ότι η Υπηρεσία έχει αποφύγει να πράξει οτιδήποτε, δεν έχει ζητήσει στοιχεία και δεν παρενέβη στη διαδικασία που βρισκόταν εν εξελίξει, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι το deal παρεμποδίζεται.

«Τα γεγονότα όπως σήμερα εξελίσσονται είναι τέτοια που επιβάλλουν να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προβούμε σε εκ των υστέρων ελέγχους. Η υπηρεσία μας θα παραμείνει στη διάθεση είτε του Γενικού Εισαγγελέα είτε της ερευνητικής επιτροπής, αν απαιτηθεί η συνδρομή της καθ’ οιονδήποτε τρόπο», είπε.

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων της ΣΚΤ

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των αποζημιώσεων σε υπαλλήλους του Συνεργατισμού, ο Γενικός Ελεγκτής επανέλαβε ότι η Υπηρεσία του αντιλαμβάνεται ότι το κράτος διαχρονικά έχει δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, όταν υπάλληλοι που εργάζονται σε εταιρίες οι οποίες σχετίζονται με το κράτος έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα πλεονάζοντος προσωπικού. Έτσι, το κράτος συνήθως δεν περιορίζεται στις αποζημιώσεις που προβλέπονται από το το σχετικό ταμείο, δίνοντας κάποιες χαριστικές αποζημιώσεις.

«Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και εδώ, αλλά χωρίς να χάσουμε το μέτρο», είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν παρόμοια σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν.

Στην παρατήρηση ότι υπάρχει προσωπικό το οποίο προσελήφθη μετά το κλείσιμο άλλων τραπεζών, ο κος Μιχαηλίδης απάντησε ότι αυτό αποτελεί ειδική περίπτωση.

Έλεγχος θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση ελέγχου για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Κύπρο, ο κος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η εν λόγω έρευνα αποτελεί προϊόν μιας ομάδας ελεγκτών της Υπηρεσίας η οποία έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο του Τμήματος Περιβάλλοντος και συμμετέχει σε δράσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών.

«Η εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε περιβαλλοντικά θέματα προκύπτει από το γεγονός ότι οι φυσικοί πόροι είναι δημόσιος πλούτος και η διαχείριση των φυσικών πόρων μπορεί να αποτελέσει μέρος της καρδιάς τέτοιων διαχειριστικών ελέγχων που αποσκοπούν να φανεί πώς οι πόροι -είτε φυσικοί είτε ανθρώπινο δυναμικό- τυγχάνουν διαχείρισης», είπε.

Εκείνο που προκύπτει από τη δημοσιευθείσα έκθεση και αποτελεί διαπίστωση της Κομισιόν, είναι ότι για το 65% των θαλάσσιων ειδών και των οικοτόπων στην Κύπρο απαιτείται καθορισμός πρόσθετων περιοχών Natura2000.

«Η πίεση από την Κομισιόν είναι για να επεκτείνουμε αυτές τις περιοχές κι αυτό είναι μάλλον σε αντίθεση με κάποιες προσεγγίσεις στην Κύπρο, που θεωρούν ότι έχουμε γεμίσει τον τόπο Natura», επισήμανε.

Στην παρατήρηση ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος θα συναντήσει εμπόδια στην προσπάθεια ελέγχου, απάντησε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία διατήρησης τέτοιων περιοχών, παίρνοντας παραδείγματα από άλλες χώρες.

«Δεν μπορώ να πω ότι σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν πιέσεις από επιχειρηματίες και οικονομικά συμφέροντα εις βάρος θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η πάλη μεταξύ οικονομικού οφέλους και προστασίας του περιβάλλοντος είναι παγκόσμια», ανέφερε.

Όσον αφορά την ασάφεια σε σχέση με κάποιες περιοχές και το αν εντάσσονται στο δίκτυο Natura2000, ο κος Μιχαηλίδης απάντησε ότι πρόκειται για «προφάσεις εν αμαρτίαις», καθώς αυτές οι περιοχές είναι καθορισμένες.

«Εκείνο που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική για τη διαχείριση αυτών των θαλάσσιων περιοχών. Το μεν Τμήμα Περιβάλλοντος έχει εκφράσει την άποψη πως είναι αρκετό το γεγονός ότι οφείλει να τηρεί κάποιες ευρωπαϊκές νομοθεσίες και ότι δεν απαιτείται ξεχωριστό έγγραφο στρατηγικής. Η δική μας θέση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απάντηση σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για τις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί, αφενός, η ανθρώπινη δραστηριότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στην παράκτια ζώνη, ενώ φαίνεται ότι δεν έχει αξιολογηθεί ο κίνδυνος από τις αυξανόμενες δραστηριότητες του ολοένα αυξανόμενου ακτοτουρισμού, δηλαδή τις δραστηριότητες στην παραλία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της χερσονήσου του Ακάμα, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί φορείς, με τον καθένα να ετοιμάζει τα δικά του σχέδια διαχείρισης της περιοχής, χερσαίας και θαλάσσιας, καθένα στη βάση διαφορετικών νομοθετημάτων.

Τέλος, ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε την άποψη ότι το γεγονός πως η Υπηρεσία του δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, παρά μόνο εντοπίζει προβλήματα και εισηγείται διορθώσεις, είναι ευτυχές.

«Δεν θα έπρεπε να έχει εκτελεστικές εξουσίες η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αν είχαμε, ουσιαστικά θα υπήρχε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχου του εαυτού μας. Δεν μπορεί να έχουμε εμείς εκτελεστική εξουσία, διότι μετά θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος άλλος που θα έλεγχε εμάς. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους λένε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία “μπλοκάρει έργα”. Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να μπλοκάρει κανένα έργο, γιατί υπογραφή της δεν χρειάζεται να μπει πουθενά για να υλοποιηθεί κάποιο έργο. Η Υπηρεσία έχει ως εργαλεία τη φωνή, την πένα, τις εκθέσεις της και δεν μπορεί να σταματήσει καμία απόφαση της Κυβέρνησης. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκφράσει απόψεις και διαφωνίες, οι οποίες μπορεί να ληφθούν, μπορεί και να μη ληφθούν υπ’ όψιν», τόνισε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα