Η αρχαιότητα δεν εξαρτάται μόνο από τη διάρκεια της υπηρεσία

Η αρχαιότητα, ως κριτήριο προαγωγής, δεν συνδέεται μόνο με διάρκεια υπηρεσίας αλλά βασικά εξαρτάται και συναρτάται με την υπηρεσιακή επάρκεια και τη βαθμολογημένη αξία και τότε είναι που συνεπάγεται μεγαλύτερη πείρα και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη αξία.

Ειδικότερα, όπως έχει κριθεί στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν «…είναι δυνατό να συναρτάται η απόκτηση πείρας με μοναδικό κριτήριο το χρόνο,…Η πείρα δεν εξαρτάται μόνο από τη χρονική διάρκεια της υπηρεσίας, αλλά και από την αξία του καθενός» (Δρ. Σ.Κ.Μ. v. Κυπριακής Δημοκρατίας (1998) 3 Α.Α.Δ. 112) «Δεν είναι επιτρεπτό να συναρτάται

η απόκτηση πείρας ως στοιχείο της αξίας με μοναδικό κριτήριο το χρόνο,…» (Δημοκρατία κ.α. v. Αγγελή κ.α. (1999) 3 Α.Α.Δ. 161) «Η πείρα καθώς έχει νομολογηθεί είναι η πρακτική γνώση που αποκτά κάποιος με το να επιδίδεται σε συγκεκριμένο είδος εργασίας. Η διάρκεια της υπηρεσίας δεν αποτελεί το μόνο οδηγό της πείρας» (Γεωργίου v. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (1999) 3 Α.Α.Δ. 674, Ιωάννου v. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (1998) 3 Α.Α.Δ. 624) και «Η πείρα και η αρχαιότητα στην υπηρεσία είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες και η τελευταία δεν αποτελεί το καθοριστικό κριτήριο της πρώτης. Η ένταση με την οποία ένας επιδίδεται σε ένα δεδομένο τομέα και τα αποτελέσματα της εργασίας του είναι ίσοι αν όχι πιο σημαντικοί δείκτες της πείρας» (Λάζαρος Λαζάρου v. Κυπριακής Δημοκρατίας (2009) 4(Α) Α.Α.Δ. 259).φώς, η «ένταση με την οποία ένας επιδίδεται σε ένα δεδομένο τομέα και τα αποτελέσματα της εργασίας του είναι ίσοι, αν όχι πιο σημαντικοί, δείκτες της πείρας» (Ελευθερίου v. Κυπριακής Δημοκρατίας (2012) 3 Α.Α.Δ. 120, Ιωάννου v. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (1998) 3 Α.Α.Δ. 624).

Ομοίως, κρίθηκε ότι «Αυτό εξάλλου που προκύπτει από τη νομολογία είναι ότι η διάρκεια της υπηρεσίας δεν έχει σημασία αλλά το αποτέλεσμα της δουλειάς των υποψηφίων δηλαδή, η ποιότητα της εργασίας τους. Αυτό σημαίνει ότι η μακρά υπηρεσία δεν αποτελεί πάντοτε το μόνο οδηγό της πείρας. Προκειμένου για υποψήφιους οι οποίοι είναι ισοδύναμοι σε υπηρεσιακή επάρκεια εκείνος ο οποίος υπερέχει σε διάρκεια υπηρεσίας είναι λογικό να θεωρείται ότι έχει περισσότερη πείρα» (Ι. v. Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (2011) 3(A) Α.Α.Δ. 260) και «Το εύρος της υπηρεσίας σχετίζεται βέβαια με την πείρα που οι υποψήφιοι κατέχουν και συνεπώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αποτίμησης της αξίας τους» (Μουρτζή v. Κυπριακής Δημοκρατίας (2001) 3 Α.Α.Δ. 915).

O Δημοσθένης Στεφανίδης είναι Δικηγόρος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα