Η Αρμενία προτείνει αποστρατικοποιημένη ζώνη για το Καραμπάχ

Η Αρμενία πρότεινε την Πέμπτη τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν και γύρω από την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο χώρες μπήκαν δύο φορές σε πόλεμο για τον αρμενικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990 και το 2020, ενώ τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 280 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν σε νέες συγκρούσεις.

«Έχω καταθέσει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ»,

είπε ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στο υπουργικό συμβούλιο του κατά τη διάρκεια συνάντησης.

«Υποβάλλουμε επίσης μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.

Υπήρξαν συχνές συνοριακές συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, παρά τη δέσμευσή τους να μην χρησιμοποιήσουν βία και τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η πρόταση του Πασινιάν ήρθε λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε την απαίτηση να αποσυρθεί ο αρμενικός στρατός από το Καραμπάχ.

Έξι εβδομάδες συγκρούσεων το 2020 κόστισαν περισσότερες από 6.500 ζωές προτού τερματίσει τις εχθροπραξίες μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2020, η Αρμενία παραχώρησε περιοχές εδάφους που έλεγχε για δεκαετίες και η Ρωσία τοποθέτησε ειρηνευτικές δυνάμεις για να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που φιλοξένησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 31 Οκτωβρίου, ο Πασινιάν και ο Αλίεφ δεσμεύτηκαν να μη χρησιμοποιήσουν βία για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Πασινιάν είπε την Τετάρτη ότι ο Πούτιν αναμένεται να φτάσει στο Γιερεβάν στις 22 Νοεμβρίου για διήμερη επίσκεψη.

Υπήρξαν συχνές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα των γειτόνων του Καυκάσου από τον πόλεμο του 2020.

Τον Οκτώβριο, οι χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης, υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση που ακολούθησε κόστισε περίπου 30.000 ζωές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα