Η αστυνομία του Κιέβου ανέφερε απειλές για βόμβες σε σχολεία της πρωτεύουσας

Η ουκρανική αστυνομία ανέφερε σήμερα Παρασκευή απειλές για βόμβες σε σχολεία στο Κίεβο, κατά την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις χωρίς να πραγματοποιήσει γενικές εκκενώσεις κτιρίων.

«Λάβαμε πληροφορίες για την παρουσία βομβών σε σχολεία στο Κίεβο (...) Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελέγχονται από τις αστυνομικές δυνάμεις» της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανέφερε η αστυνομία στο

Telegram.

Σήμερα είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς μαθητές --διά ζώσης, εξ αποστάσεως ή σε υβριδική μορφή-- η δεύτερη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ενώ οι μάχες διεξάγονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία, οι μεγάλες πόλεις μακριά από την πρώτη γραμμή δέχονται συχνά ρωσικά πλήγματα από πυραύλους ή drones.

Περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια παιδιά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 400.000 εκτοπισμένων στο εξωτερικό, επιστρέφουν σήμερα στο σχολείο, για δεύτερη χρονιά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ουκρανική προεδρία.

"Η δεύτερη 1η Σεπτεμβρίου μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Οι Ρώσοι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν το έθνος μας (...) Το έθνος έχει διατηρήσει τη δυνατότητα των παιδιών να πηγαίνουν στα ουκρανικά σχολεία", έγραψε σήμερα στο Telegram ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γερμάκ.

Για αυτήν την έναρξη της σχολικής χρονιάς «στα σχολεία μας φοιτούν 3.623.169 παιδιά», εκ των οποίων τα 400.000 στο εξωτερικό που «παραμένουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί «από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες» από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρωτεύουσα Κίεβο έγινε και πάλι στόχος μιας «μαζικής» επίθεσης το πρωί της Τετάρτης, η οποία άφησε δύο νεκρούς και η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη «από την άνοιξη» από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί υπόγεια καταφύγια για να επιτρέπουν στους δασκάλους να συνεχίζουν τα μαθήματά τους σε περίπτωση που σημάνουν οι σειρήνες για πιθανούς βομβαρδισμούς.

«Οι μαθητές και οι δάσκαλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα», έγραψε ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι επίσης στο Telegram.

"Αλλά το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά μας σπουδάζουν (...) Γιατί η γνώση και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας διακρίνουν από τον εχθρό. Είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σημερινό μέτωπο και πάνω στους οποίους θα χτιστεί το μέλλον της χώρας μας", είπε.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μια δύσκολη αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα