Η Αθήνα επανάφερε το ξεχασμένο έγγραφο εφαρμογής της λύσης

Σε συνεννόηση με τη Λευκωσία ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας έθεσε στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα τόσο τις απαράδεκτες παραβιάσεις του στάτους κβο στα Στροβίλια όσο και τα πρόσφατα γεγονότα στη Δένεια.

Και το έθεσε υπό την έννοια ότι και η ίδια πρέπει να ζητήσει αποκλιμάκωση την τεχνητής έντασης η οποία βλάπτει και την δική της αποστολής.

Τώρα σε ότι αφορά στην ουσία της συνάντησης, για την οποία ενημερώθηκε τηλεφωνικώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αυτό που πληροφορείται το Σίγμα είναι πως η Ελλάδα

και ενόψει της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας στα κομβικά ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, έβαλε πάλι στο προσκήνιο το ξεχασμένο για μεγάλο διάστημα, άτυπο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα για τον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης.

Ένα έγγραφο το οποίο δια της πλαγίας οδηγούσε σε κατάργηση των εγγυήσεων και παρέδιδε στις εγγυήτριες δυνάμεις έναν συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά στην επόμενη μέρα μιας συνολικής διευθέτησης.

Και τώρα αυτό που απομένει είναι το κρίσιμο. Να πάει η κυρία Λουτ στην Τουρκία.

Είναι η πιο κρίσιμη επαφή που θα είχε η κυρία Λουτ αμέσως μετά την αναχώρηση της από την Κύπρο.

Παρά ταύτα η Τουρκία φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη καλής προετοιμασίας καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, αν και έχει ζητηθεί συνάντηση δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση από τις αρχές της Άγκυρας.

Για αυτό και από την Αθήνα διέρρευσε ότι η κυρία Λουτ θα επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα.

Το θετικό των τελευταίων ημερών είναι πως, όπως μας επιβεβαίωσαν πηγές στη Λευκωσία, η Αμερικανίδα έχει τύχει δια της πλαγίας από τρίτο εμπλεκόμενο, πλήρους και ενδελεχούς ενημέρωσης – που δεν μπορεί να τύχει αμφισβήτησης – για τις διευκρινίσεις του Γενικού Γραμματέα επί του πλαισίου του, την 4η Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Μολαταύτα, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, όπως μας έλεγε κυβερνητική πηγή.

Γιατί μπορεί η κυρία Λουτ να γνωρίζει, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, αλλά αυτές οι διευκρινίσεις από τη στιγμή που δεν γίνονται αποδεκτές από μία των πλευρών – εννοώ την Τουρκία – δεν μπορούν να υιοθετηθούν επί του παρόντος στους όρους αναφοράς.

Και αυτό γιατί οι όροι αναφοράς, υπενθύμισε θα πρέπει να είναι συμφωνημένοι.

Πάντως η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση η Λευκωσία δέχεται να ενταχθεί στους όρους αναφοράς το πλαίσιο, ως επικεφαλίδες χωρίς ανάπτυξη γιατί αυτό θα σήμαινε ότι χάνεται το πιο σημαντικό κεκτημένο της Ε/κ πλευράς.

Και μέσα σε όλα αυτά, μετά την άτυπη συνάντηση είχαμε και τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.

Είναι οι πρώτες αντιδράσεις που βασίστηκαν στις δημόσιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις και όχι σε ενημέρωση, της οποίας θα τύχουν μαθαίνουμε τις προσεχείς μέρες.

Τα δύο μεγάλα κόμματα έβαλαν καταρχήν θετικό πρόσημο στη συνάντηση κυρίως λόγω των ΜΟΕ την ίδια ώρα ωστόσο που υπήρξαν από πλευράς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης πυρά, είτε για μηδαμινά αποτελέσματα, είτε ακόμη και για νέες υποχωρήσεις με φόντο κυρίως τη συμφωνία για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των ελεύθερων με τις κατεχόμενες περιοχές.

Βεβαίως οι απόψεις των κομμάτων θα αποτυπωθούν πιο ευκρινώς μετά από την επικείμενη ενημέρωση τους είτε σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου, είτε σε επίπεδο άτυπου συμβουλίου αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα