Η αξιοποίηση κονδυλίων της PESCO συζητήθηκε στην Επ. Ενέργειας της Βουλής

Η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής συζήτησε τις ενέργειες, που γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο η συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εμπορίου με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, θα

ενισχύσει τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν τις δυνατότητες, που προσφέρονται μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα και καινοτομία στον χώρο της ασφάλειας και πώς αυτή η έρευνα και καινοτομία μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που ήδη γίνεται και υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων τόσο στο Υπουργείο Άμυνας, στον ιδιωτικό τομέα και στα Πανεπιστήμια που τους έχουν εμπιστευθεί κονδύλια για έρευνα στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.  

Πρόσθεσε ότι προσβλέπουν από αυτά τα κονδύλια, τα οποία την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Κύπρος να διεκδικήσει ένα μεγάλο μερίδιο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, που μπορούν να προκύψουν.

Είπε επίσης ότι το θέμα τεχνολογία στην αμυντική βιομηχανία είναι άκρως σημαντικό, αλλά και μέσα από την προσέγγιση της διττής χρήσης της τεχνολογίας, μπορεί η τεχνολογία που αναπτύσσεται για την αμυντική βιομηχανία με την κατάλληλη προσαρμογή, να χρησιμοποιηθεί και για εμπορική χρήση. Σημείωσε ότι κυρίως στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, οι τεχνολογίες της αμυντικής βιομηχανίας διατίθενται στη συνέχεια και στον εμπορικό τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα την τεχνολογία GPS και το διαδίκτυο.  

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις, ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, στον τομέα χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για επιτήρηση είτε για σκοπούς πολιτικής εποπτείας, για δράση διάσωσης αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτά όπως είπε, είναι παραδείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από την αμυντική βιομηχανία και για εμπορικές χρήσεις ή σε άλλες υπηρεσίες του κράτους όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική αλλά και για τη μελέτης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για την κυπριακή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας για την έρευνα και την καινοτομία μέσα από τα προγράμματα της PESCO.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός για να μπορέσει να εμπλακεί η Κύπρος με επιτυχία στη διαδικασία και να πάρει το μερίδιο της από τα 8 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα επόμενο έξι χρόνια. Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος πρέπει να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, για να έχει συμμετοχή στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων.

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη για να έχει μέλλον θα πρέπει να έχει ενιαία πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και για να έχει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό στρατό. Πρόσθεσε ότι για να έχει ευρωπαϊκό στρατό θα πρέπει να αναπτύξει και τα δικά της συστήματα αποτροπής.  

Ανέφερε ακόμα ότι είναι στα σπάργανα πάρα πολλά προγράμματα, όπως αυτό της ευρωπαϊκής κορβέτας.

«Η Κύπρος έχει τα μυαλά, έχει τα πανεπιστημιακά συστήματα, έχει τους ιδιώτες βιομηχάνους - επιστήμονες που μπορούν να εμπλακούν και χαίρομαι γιατί σήμερα,  πέραν του Υπουργείου Άμυνας έχει πάρει και τον ρόλο του συντονιστή ο Υφυπουργός Καινοτομίας», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η θέση του κόμματος είναι ότι η PESCO παραπέμπει ευθέως στη δημιουργία ευρωστρατού και ότι η Κύπρος πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και όχι πεδίο ασκήσεων ή ορμητήριο ξένων στρατών.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Κύπρο αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, με αξιοποίηση κονδυλίων της PESCO, υπενθύμισε ότι εδώ και 20 χρόνια προωθείται η δημιουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την παραγωγή έρευνας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης.

Το έργο αυτό, πρόσθεσε, το έχει ακυρώσει η Κυβέρνηση και ζήτησε να προχωρήσει πρώτα η Κυβέρνηση με αυτό το πολύ σημαντικό έργο και μετά να δημιουργεί υποδομές για να κατασκευάζει οπλικά συστήματα.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα