Η μπάλα στα δικά του χέρια

Η μετεγγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής έκλεισε και το τελευταίο παραθυράκι που είχαν στη διάθεσή τους οι ομάδες για να εγγράψουν άνεργους ή παίκτες κάτω των 21 ετών. Οι διοικήσεις, οι τεχνικοί διευθυντές και όλοι όσοι είχαν εμπλοκή στον μετεγγραφικό σχεδιασμό και ήδη ο κόσμος έχει εκφράσει τις πρώτες δικές του εκτιμήσεις, ενστάσεις ή και ανησυχίες σε σχέση με τις κινήσεις που έκαναν οι ομάδες στο μετεγγραφικό παζάρι. Τα πρώτα συμπεράσματα δεν είναι απαραίτητα πάντα σωστά. Το αν είναι επιτυχημένος ή όχι ο προγραμματισμός μιας ομάδας

είναι κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου και όχι από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι προπονητές. Πλέον η μπάλα είναι στα δικά τους χέρια και ανάλογα από τη διαχείριση που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς - ώς ένα βαθμό - θα δικαιώσουν ή όχι τις επιλογές των αρμόδιων σε θέματα προγραμματισμού.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ομόνοιας. Ο Νίκος Νταμπίζας έκτισε το ρόστερ και ο Τζον Κάρβερ είναι αυτός που καλείται να βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα από τον καθένα παίκτη που έχει στη διάθεσή του και κατ’ επέκταση η ομάδα σαν σύνολο να βγάζει το καλύτερο πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο.

Το πρώτο προπονητικό δείγμα του Άγγλου τεχνικού στην Ομόνοια δεν μπορεί να κριθεί θετικό. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το ελλιπές ρόστερ που είχε στα χέρια του, ο Τζον Κάρβερ δεν έκανε την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Αυτό ισχύει και για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια (και ειδικότερα τους αγώνες κόντρα στην Μπεϊτάρ), όπως και για τους δύο πρώτους αγώνες πρωταθλήματος. Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος όμως ο Άγγλος τεχνικός δεν θα έχει δικαιολογίες ή έστω ελαφρυντικά, αφού σχεδόν όλα τα νέα αποκτήματα θα τεθούν στη διάθεσή του.

Ανασταλτική λειτουργία

Το πρώτο που πρέπει να φτιάξει ο τεχνικός της Ομόνοιας είναι την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Και όταν μιλάμε για ανασταλτική λειτουργία, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην αμυντική τετράδα, όπου αναμένεται να δούμε ριζικές αλλαγές στις αμέσως επόμενες αγωνιστικές. Στο παιχνίδι με τη Δόξα οι Κωνσταντινίδης και Σοϊλέδης, οι οποίοι έκαναν καλό παιχνίδι στο πρόσφατο φιλικό με τον Απόλλωνα, λογικά θα πάρουν για πρώτη φορά φανέλα βασικού και σε επίσημο παιχνίδι, ενώ ανάλογα από τον βαθμό ετοιμότητας του Λούκα Βύντρα ενδέχεται να δούμε τουλάχιστον ένα νέο πρόσωπο και στο κέντρο της άμυνας.

Ακόμα πιο μεγάλο στοίχημα είναι η βελτίωση και η σωστή λειτουργία της μεσαίας γραμμής. Και γι’ αυτό όχι (μόνο) γιατί χαρακτηρίζεται η πιο νευραλγική από τις τρεις γραμμές, αλλά (και) γιατί υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σε σχέση με την ενίσχυση που έγινε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Παίκτης - κλειδί θα είναι φυσικά ο Γκεόργκε Φλορέσκου. Αν ο Ρουμάνος μέσος παρουσιάσει την απαιτούμενη βελτίωση και γίνει ο στυλοβάτης του κέντρου, τότε υπάρχει η προοπτική να βελτιωθεί εντυπωσιακά και η γενικότερη εικόνα της ομάδας.

Από την άλλη, αν ο Φλορέσκου δώσει συνέχεια στις μέτριες εμφανίσεις του και με δεδομένο ότι ο Νίκος Νταμπίζας ουσιαστικά δεν ενισχύσει τη συγκεκριμένη θέση, ο Τζον Κάρβερ θα κληθεί να βρει εκ των έσω τις εναλλακτικές λύσεις. Που δεν θα είναι και εύκολο. Η μετακίνηση του Ρενάτο Μαργκάσα είναι μια αξιόπιστη λύση για τη μεσαία γραμμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα