Η διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία

Η διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση, επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και μειώνει ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα του Κράτους.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις εργασίες του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου της Αστυνομίας Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα, και το οποίο διαπιστώνει περαιτέρω πως υπάρχει ευθεία σύνδεση ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα

και στη διαφθορά.

Όπως προκύπτει από τις εργασίες του Συνεδρίου, κατά το οποίο έχουν αναλυθεί καίρια ζητήματα στη διερεύνηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, από πρόσωπα με υψηλή ειδίκευση και επιχειρησιακή εμπειρία στην αστυνόμευση και από καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οικονομικό κόστος της διαφθοράς υπολογίζεται μεταξύ 4,9% - 6,3% του συνολικού ετήσιου ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιστοιχούν σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση των μηχανισμών πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς.

Κατά την παρουσίαση των αρχικών συμπερασμάτων του Συνεδρίου, τα οποία παρουσίασε ο Συντονιστής του Συνεδρίου, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης, αναφέρθηκε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη σύγχρονη εποχή το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα λαμβάνει νέες μορφές και διαστάσεις που απασχολούν έντονα όλα τα ευνομούμενα κράτη, καθώς δεν γνωρίζουν σύνορα και απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική συνοχή».

«Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα θύματα, τις οικογένειές τους και την ευρύτερη κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των διαφόρων Κρατών διαθέτουν αρκετούς οικονομικούς πόρους από τον προϋπολογισμό τους, για την εφαρμογή διαφόρων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων. Η διαφθορά, με τη μορφή που λαμβάνει, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τη χρηστή διοίκηση, επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα του Κράτους», λέχθηκε.

Στο εθνικό επίπεδο της Κύπρου, υπογραμμίστηκαν οι διορθωτικές δράσεις, υπό τη μορφή νομοσχεδίων, που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, ώστε η εκτελεστική και δικαστική εξουσία να αποκτήσουν όλο το σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο στον αγώνα για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Όπως τονίστηκε χρειάζεται, παράλληλα, η ανάληψη της ευθύνης από όλες τις εντεταλμένες αρχές της πολιτείας, ώστε οι νέες μορφές οργανωμένου εγκλήματος στην Κύπρο να καταπολεμηθούν με την αποδόμηση των οικονομικών και άλλων δραστηριοτήτων τους, για να προστεθεί ότι στον αγώνα αυτό, ιδιαίτερα σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμβάλλουν η θέσπιση αυστηρών κανόνων και η παραδειγματική τιμωρία, η διαφάνεια και η λογοδοσία, αλλά και η συνεργασία των πολιτών.

Σχετικά με τον επιχειρησιακό τομέα και τη διερεύνηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, οι παρεμβάσεις κατά το διήμερο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην ανάγκη για την περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, τόσο διεθνώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την υπέρβαση εμποδίων που προκαλούν, μεταξύ άλλων, τα ανομοιογενή δικαστικά συστήματα, ο ελλιπής συντονισμός και η περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών.

Διαπιστώθηκε περαιτέρω ότι ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάργηση των εθνικών συνόρων τυγχάνει εκμετάλλευσης από το οργανωμένο έγκλημα, καθιστώντας αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, τη διαρκή ενδυνάμωση της συνεργασίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών μελών και τον αυξημένο συντονιστικό ρόλο των υπερεθνικών ευρωπαϊκών αρχών.

Από τους ομιλητές κατατέθηκαν σειρά από εισηγήσεις και προβλήθηκαν βέλτιστες πρακτικές, που αφορούν την ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διεθνούς συνεργασίας, λαμβανομένων υπόψη των ποικίλων μορφών εγκληματικής δραστηριότητας, που συνεχώς εξελίσσεται και μετατοπίζεται γεωγραφικά και περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές επιβολής του Νόμου των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και Τρίτων Χωρών και Ευρωπαϊκών και Διεθνών, συναφών Οργανισμών.

Επίσης, προβλήθηκαν πρακτικές που αφορούν απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών ανταλλαγής πληροφοριών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αναβάθμιση της εξειδίκευσης και κατάρτισης του προσωπικού των Οργανισμών Επιβολής του Νόμου, ιδίως στον τομέα των τεχνολογιών διαδικτύου, όπου αναπτύσσονται ραγδαία μορφές εγκληματικής δραστηριότητας και απαίτηση οργάνωσης ειδικών ομάδων εμπειρογνωμόνων που να στηρίζουν τους παραδοσιακούς ανακριτές, ως επίσης ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στη διερεύνηση των υποθέσεων για εντοπισμό των δραστών.

Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο εκπροσωπήθηκαν 22 χώρες, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσώπων από τους πιο σημαντικούς Οργανισμούς Επιβολής του Νόμου και της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, όπως η EUROPOL, το FBI, η OLAF, η FRONTEX και η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην καταληκτική αναφορά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είπε η διεθνής αστυνομική συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης θεωρούνται ύψιστης σημασίας, για να προσθέσει πως η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και γειτνιάζει με χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές διενέξεις, με σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως επισήμανε «ως Αρχηγός Αστυνομίας θεωρώ ύψιστης σημασίας τη συνεχή μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των σύγχρονων τάσεων του οργανωμένου εγκλήματος, αφού χωρίς την επικαιροποίηση της επιστημονικής γνώσης, χωρίς μελετημένες και μεθοδικές κινήσεις, κανένας Οργανισμός μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

«Η συμβολή της επιστημονικής έρευνας και η σωστή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, είναι απαραίτητη στην εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων τόσο για την πρόληψη όσο και την καταστολή των εγκληματικών φαινομένων. Η υφιστάμενη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, δίνει τροφή για περαιτέρω έρευνες και συμβάλλει στη διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας. Συνάμα, με βάση τις παρουσιάσεις που έγιναν, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνέχισης της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ειδικών, που ασχολούνται με τα αναφερόμενα θέματα, με απώτερο στόχο, τον περαιτέρω εμπλουτισμό των γνώσεών τους», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου, είπε πως έχει ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματά του θα κωδικοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σημειώνοντας ότι στον σύγχρονο κόσμο το κάθε κράτος αξιολογείται από τα μέτρα που λαμβάνει στην πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

«Τα δύο αυτά φαινόμενα επηρεάζουν τις πολιτειακές δομές, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τον κάθε πολίτη», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «με τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου κάνουμε άλλο ένα βήμα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας σε ένα αποτελεσματικό Οργανισμό που αξιοποιεί και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες που προσφέρει στην Κύπρο η διεθνής αστυνομική συνεργασία, προς όφελος της πατρίδας, προς όφελος των πολιτών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα