Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να χορηγήσει €5,3 δισ. το 2021 για τη Συρία

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να χορηγήσει 5,3 δισ. ευρώ για το 2021 και μετέπειτα για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Σύριων προσφύγων κατά την 5η διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Από το ποσό αυτό, η ΕΕ ανακοίνωσε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,12 δισ. ευρώ προέρχονται από την Κομισιόν και 2,6 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ στο σύνολό της παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός με 24,9 δισ.

ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και βοήθεια σταθεροποίησης και ανθεκτικότητας, που έχουν χορηγηθεί συλλογικά από την έναρξη της κρίσης το 2011 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπήθηκαν στην 5η διάσκεψη των Βρυξελλών, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 29 και 30 Μαρτίου.

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, και ανανέωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «μια δεκαετία αφότου οι Σύριοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας ελευθερία, δικαιοσύνη και οικονομικές προοπτικές, τα αιτήματά τους παραμένουν χωρίς ανταπόκριση και στη χώρα επικρατεί χάος».

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει τη μεγαλύτερη στήριξη στους Σύριους κατά την τελευταία δεκαετία και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εναπόκειται στους Σύριους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους - ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι Σύριοι θα αισθάνονται ασφαλείς, ελεύθεροι και θα ζουν με αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Δέσμευση για προσφορά 1,7 δισεκ. ευρώ για βοήθεια προς τη Συρία

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα