Η Δικηγορία τα επόμενα τρία χρόνια

Κατερχόμαστε στις επόμενες εκλογές πλαισιώνοντας την υποψηφιότητα του Δρ. Χρίστου Κληρίδη, ενός εξαίρετου νομομαθή Δικηγόρου , εγγράμματου Καθηγητή Νομικής  και ακέραιου και έντιμου ανθρώπου.    

Πήραμε την απόφαση να διεκδικήσουμε την ψήφο σας, για τον Δικηγορικό Σύλλογο, σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία γενικότερα αλλά και για τον Κλάδο και την Δικαιοσύνη που ευρίσκονται, όπως έχει διαπιστωθεί από όλους τους υποψηφίους στο στάδιο της κατάρρευσης. Η απόφαση μας ενισχύθηκε από την ανάγκη και την παρότρυνση πολλών

συναδέλφων για αλλαγή, από την επιθυμία μας να προσφέρουμε δυναμικά και διεκδικητικά σε μια ομολογουμένως κρίσιμη περίοδο που αφορά τη μεταρρύθμιση, την αναστήλωση του κράτους δικαίου, την αναγκαιότητα αναβάθμισης του Επαγγέλματος και των συνθηκών άσκησης του. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη είναι σοβαρά, γνωστά, καταγεγραμμένα και χιλιοειπωμένα. Μπορούν να αντιμετωπισθούν και να λυθούν? Πως λοιπόν μπορεί να σκεφτεί κανείς τη δικηγορία τα επόμενα τρία χρόνια? 

Καταγράφω κάποιες σκέψεις και απόψεις μου προσβλέποντας πως την ερχόμενη Πέμπτη ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου μας και θα οδηγήσει τον Κλάδο σε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. 

Δικαστική Μεταρρύθμιση

Ίσως το κεφαλαιώδες ζήτημα της περιόδου για την Κυπριακή Δικαιοσύνη αλλά και το Νομικό μας Σύστημα είναι η Δικαστική Μεταρρύθμιση. Όπως δικαιολογημένα έχει σημειωθεί η διαδικασία της μεταρρύθμισης συνιστά τη σημαντικότερη παρέμβαση επί της συνταγματικής ύλης και της εφαρμογής της από την εισαγωγή του δικαίου της ανάγκης με την Ibrahim. Αφορά τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των Δικαστηρίων αλλά διαμορφώνει και το είδος της συνταγματικής δικαιοσύνης. Η όποια παρέμβαση στην σύνθετη διαρρύθμιση του αποτελεί κορυφαία πράξη συνταγματικής ενέργειας. 

Η Εκτελεστική εξουσία πρόσφατα απέσυρε τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή και αφορούν τη Δικαστική Μεταρρύθμιση. Στην εκδήλωση του Κράτους Δικαίου, που οργανώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, στο οποίο παρευρέθηκε μεγάλο ακροατήριο από συναδέλφους ανά το Παγκύπριο, βουλευτές σχεδόν από όλους τους κομματικούς χώρους αλλά και με την συμμετοχή έγκριτων συναδέλφων και ακαδημαϊκών, διαφάνηκε με τον πιο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο πως σε όλη την προπαρασκευαστική ετοιμασία των νομοσχεδίων ο Δικηγορικός κόσμος απείχε. Μνημονεύω επίσης τη συζήτηση που εξελίχθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΠΔΣ στην οποία διαφάνηκε ακριβώς η έλλειψη ενημέρωσης των Δικηγόρων αλλά και οι φιλοσοφικές διαφορές που προκύπτουν. 

Αναμένεται λοιπόν για το κρίσιμο αυτό ζήτημα της δικαστικής μεταρρύθμισης ο νέος ΠΔΣ να έχει πραγματική και αποτελεσματική συμμετοχή, στη μεθοδολογία, στους σκοπούς και στο περιεχόμενο της συζήτησης που θα επανεκκινήσει. 

Τι επιδιώκει ο Πρόεδρος και ο Συνδυασμός μας: 

-Αποτελεσματικό διευρυμένο Εφετείο με τμήματα Πολιτικών, Ποινικών, Αναθεωρητικών Εφέσεων αλλά και τμημάτων των ειδικών Δικαστηρίων που να αντανακλά τις αλλαγές και τις απαιτήσεις των καιρών για εξειδικευμένους τομείς δικαίου. 

- Στελέχωση από έμπειρους δικηγόρους και δικαστές ισάριθμη και ισότιμη ειδικών επί των αρμοδιοτήτων των τμημάτων. 

- Αύξηση της παραγωγικότητας των δικαστηρίων με επέκταση των ωραρίων και των συνεδριάσεων και εκδίκαση και χειρισμό εφέσεων από ενδιάμεσες αποφάσεις από μονομελείς συνθέσεις. Να καταργηθούν οι απαγορευτικές διατάξεις των ενδιάμεσων εφέσεων και να επιτραπεί η έγκαιρη πρόσβαση και εκδίκαση των ζητημάτων που εγείρονται κατά το ενδιάμεσο στάδιο. 

- Νέο Δικαστικό Συμβούλιο ώστε σε αυτό να συμμετέχουν δικαστές από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης, του Γ.Ε.  καθώς και δικηγόρων. Διεκδίκηση η οποία προκύπτει και είναι αναγκαία από τις συστάσεις της Greco. 

- Αλλαγή των κριτηρίων διορισμού Δικαστών και εισαγωγή εξετάσεων για διορισμό νέων δικαστών και για θέσεις προαγωγής. 

- Αύξηση και ενθάρρυνση διορισμού δικηγόρων σε όλες τις βαθμίδες του Δικαστικού Σώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση η αποδεδειγμένη πρακτική και πολυετής άσκηση δικηγορίας. 

- Εισαγωγή και χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας για τηλεσυνεδριάσεις, καταχώρηση δικογραφίας, αγορεύσεων και όπου αλλού μπορεί να είναι εφικτό μέχρι την εισαγωγή ολοκληρωμένου και τεχνολογικά άρτιου συστήματος e-justice. Επίσης άμεση εισαγωγή της ηλεκτρονικής ηχογράφησης των ακροάσεων 

- Δημιουργία νέας και μόνιμης επιτροπής στο ΠΔΣ η οποία να παρακολουθεί και να μελετά την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της τεχνολογίας και να υποβάλλει εισηγήσεις στο Δ.Σ. του ΠΔΣ για την βελτίωση, αναβάθμιση, χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας στην απονομή της Δικαιοσύνης. 

- Εκπαίδευση και αξιοποίηση του προσωπικού που θα απελευθερωθεί με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης για αντιμετώπιση άλλων αναγκών όπως για παράδειγμα την άμεση ψήφιση καταλόγων εξόδων ή τη διαμόρφωση πλαισίου συστηματοποίησης του καταλόγου εξόδων. 

- Δημιουργία νέου Εμπορικού Δικαστηρίου που να επιλύει διεθνείς εμπορικές διαφορές χωρίς να αποκλείεται η χρήση Αγγλικής Γλώσσας. Να υπάρξει μεταβατική στελέχωση του Εμπορικού Δικαστηρίου με διεθνούς κύρους Δικαστές έτσι που να εδραιωθεί και να αναγνωριστεί το κύρος του Δικαστηρίου αλλά και των λοιπών Δικαστών. 

- Υποχρεωτική εφαρμογή Εναλλακτικών Μορφών Επίλυσης Διαφορών (ADR) και συγκεκριμένα εισαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. Η Κύπρος έχει υιοθετήσει το 2012 νομοθεσία που αφορά τη Διαμεσολάβηση σε Αστικές Υποθέσεις και το 2019 σε Οικογενειακές, η οποία όμως δεν τυγχάνει εφαρμογής εξαιτίας μη ψήφισης σχετικών κανονισμών. Η υιοθέτηση του Θεσμού της Διαμεσολάβησης αποτέλεσε και εισήγηση των ξένων Εμπειρογνωμόνων ως μέθοδο επίλυσης της καθυστέρησης που δημιουργείται στην εκδίκαση των υποθέσεων. Δυστυχώς όμως η απουσία κουλτούρας, εμπιστοσύνης και επιμόρφωσης των Δικαστηρίων αλλά και των συναδέλφων για την αποτελεσματικότητα της Διαμεσολάβησης δεν επέτρεψε την εφαρμογή της. Ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας ακριβώς όμοιων προβλημάτων που αντιμετώπισαν στην καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων υιοθέτησαν την υποχρεωτική Διαμεσολάβηση η οποία επέφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά να αναφέρω πως από τις 400,000 διαφορών που οδηγήθηκαν στην Ιταλία σε Διαμεσολάβηση το 2018 οι 200,000 ήτοι το 50% αυτών επιλύθηκαν μέσω αυτού του Θεσμού. Να σημειώσω ότι η Ελλάδα από το 2019 εφαρμόζει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές διαφορές. 

-Ενίσχυση του Θεσμού της Διαιτησίας. Η Διαιτησία, παλαιότερη μέθοδος από την Διαμεσολάβηση, αποτελεί επίσης διαδεδομένη μορφή Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών που χρειάζεται ακριβώς την απαιτούμενη δημιουργία κουλτούρας και διαμόρφωση εμπιστοσύνης που θα μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές διαφορές που εκκρεμούν στα Δικαστήρια αλλά και σε σημαντικά ειδικά θέματα που χρειάζονται επίλυσης και η έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης από τα Δικαστήρια πολλές φορές οδηγούν σε λανθασμένα αποτελέσματα. 

-Οι δύο αυτές εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στην δημιουργία ή ενεργοποίηση Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας για την προσφορά υπηρεσιών από Δικηγόρους το οποίο εξελικτικά μπορεί να αποτελέσει και σε διεθνές κέντρο διεθνούς διαιτησίας και διαμεσολάβησης. Οι Δικηγόροι και ο ΠΔΣ θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.  

Επίλυση των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων 

Πρώτιστο και διαρκές μέλημα μας στο πλαίσιο αυτό πρέπει να είναι οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης και η προκλητική καθυστέρηση στην απονομή της, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, η αντιμετώπιση της καθυστέρησης στον προσδιορισμό των υποθέσεων και στην έκδοση αποφάσεων, γεγονότα που έχουν κλονίσει και συνεχίζουν να κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δικαιοσύνη και δημιουργούν προβλήματα στους Δικηγόρους, οι οποίοι πολλές φορές καλούμεθα να “απολογηθούμε” για τα ζητήματα αυτά, χωρίς όμως να έχουμε ευθύνη.

Πρότασή μας και στόχος μας είναι η 

-Άμεση και πλήρης υλοποίηση του συνόλου των εισηγήσεων των Εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τις καθυστερήσεις. 

-Δημιουργία ειδικού κλιμακίου για την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων και στελέχωση τους από τον απαιτούμενο αριθμό δικαστών καθώς και άλλου υποστηρικτικού προσωπικού με χρονικό ορίζοντα την εκδίκαση τους εντός 3 ετών. Ασφαλώς η πρόταση αυτή επιβάλλει τον σωστό προγραμματισμό των χρονοδιαγραμμάτων και τον σεβασμό του προγράμματος των εμπλεκόμενων δικηγόρων. 

-Καθορισμός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος 18 μηνών για την εκδίκαση όλων των νέων υποθέσεων αλλά και των καθυστερημένων υποθέσεων με τακτικό έλεγχο ώστε το χρονοδιάγραμμα να τηρείται και να εφαρμόζεται. 

-Η υιοθέτηση νέων θεσμών δεν πρέπει να γίνει με «βίαιο» τρόπο αλλά με διοργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης των δικηγόρων, δια ζώσης και εξ αποστάσεως ώστε να επιτρέπεται η μεγαλύτερη συμμετοχή τους. Να αποφευχθούν δηλαδή λάθη του παρελθόντος όπως ήταν η εισαγωγή της Δ.30 η οποία εφαρμόστηκε βίαια χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των Δικηγόρων που απέτυχε παρά το γεγονός πως παρουσιάστηκε ως η πανάκεια στο θέμα της καθυστέρησης.

Σύγχρονη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της εκτέλεσης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης που καταρρακώνει και την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι ασφαλώς το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων των Δικαστηρίων. Έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες για επίλυση του θέματος το οποίο χρονίζει αλλά και λόγω ακριβώς των συσσωρευμένων προβλημάτων το ζήτημα αυτό απλά διαιωνίζεται. 

Είναι λοιπόν απαραίτητο να προσφέρουμε λύσεις προς αντιμετώπιση επιτέλους αυτής της κατάστασης που θα βοηθήσει όλους τους φορείς αλλά σημαντικότερο είναι πως θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα δικαιοσύνης. 

Είναι λοιπόν η θέση του ΠΔΣ πως θα πρέπει να γίνει ενίσχυση του θεσμού του παραλήπτη/διαχειριστή και για εταιρείες και για άτομα equitable execution , μεθοδολογία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων εκεί όπου οι συνηθισμένες μορφές δεν επιφέρουν αποτέλεσμα. Επίσης να ενδυναμωθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτου. Όλα αυτά θα χρειαστούν τροποποίηση της Νομοθεσίας. Τέλος εισηγούμαστε την κατάργηση των εξαιρέσεων που έγιναν για εκτελέσεις σε βάρος του κράτους και ρύθμιση εκτελέσεων αποφάσεως κατά του κράτους. 

Προστασία και Επέκταση της Δικηγορικής Ύλης 

Είναι γεγονός ότι η επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων και της εκτέλεσης αναμένεται να επιφέρει αύξηση στον αριθμό των καταχωρήσεων. 

Θα πρέπει ως Δικηγορικός Σύλλογος να περιφρουρήσουμε ακριβώς αυτό που ο νόμος επιβάλλει δηλαδή το ασκείν την δικηγορίαν. Έχουμε γίνει μάρτυρες της δήθεν «ρεαλιστικής» προσέγγισης του επερχόμενου ΠΔΣ και εξηγώ. Ενώ ο νόμος μεταξύ άλλων  περιλαμβάνει πως «η εγγραφή εμπορικών σημάτων και η εμφάνιση ενώπιον διοικητικής αρχής προς τον σκοπό αυτό» εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης της Δικηγορίας εντούτοις τον περασμένο Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 12.6.2020 τροποποιήθηκε ο νόμος περί εμπορικών σημάτων (63(Ι)/2020) με τρόπο που να επιτρέπεται η διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας μέσω ειδικού πληρεξουσίου σε οποιοδήποτε μη δικηγόρο με αποτέλεσμα να αφαιρείται δικηγορική ύλη. Ο ΠΔΣ κατόπιν εορτής επιχείρησε να αναδείξει το θέμα αλλά μάταια καθότι ο νόμος σήμερα ισχύει. 

Πρέπει λοιπόν να προστατευτεί η άσκηση της δικηγορίας με αποτελεσματικό τρόπο και να μην επιτρέπεται η αφαίρεση δικηγορικής ύλης από τους συναδέλφους. Επιπλέον αποτελεί διαχρονική συζήτηση ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τρόπους πολύ συγκεκριμένους όπως για παράδειγμα την προώθηση πρότασης για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε συμβάσεις πώλησης γης ή άλλα συμβόλαια ήτοι συμφωνίες δανείου, εγγυήσεων, κανονιστικά πλαίσια συμμόρφωσης προς ευρωπαϊκούς κανονισμούς όπως για παράδειγμα η συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ να εκτελούνται και να συντάσσονται υποχρεωτικά από τους Δικηγόρους. 

Δεν νοείται προστασία και επέκταση της Δικηγορικής Ύλης χωρίς την προσέλκυση ξέων επενδύσεων και εργασιών από το εξωτερικό. Να επανέλθουν οι οργανωμένες επισκέψεις των Δικηγόρων στο Εξωτερικό και η ανάπτυξη σχέσεων με άλλους φορείς του εξωτερικού. Να επανέλθει η ανάγκη του Δικηγορικού Συλλόγου να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και να προσελκύσει ύλη από το εξωτερικό και να διεκδικήσει ισότιμα από άλλους κλάδους ύλη που έχει αφαιρεθεί και έχει μετατοπιστεί στους ελεγκτικούς οίκους οι οποίοι επεκτείνουν συνειδητά τις δράσεις τους ανά το παγκόσμιο για να περιλάβουν την άσκηση της δικηγορίας στις δραστηριότητες τους. 

Νομοθετικές Μεταρρυθμίσεις 

Ζούμε σε μια χώρα που το σύστημα δικαίου, το κοινοδίκαιο, έχει υποστεί αλλαγές σημαντικές και έχει αλλοιωθεί με αποτέλεσμα πολλοί θεωρητικοί σήμερα να μιλούν για μικτό σύστημα. Ενόσω αυτή η συζήτηση εξελίσσεται οι βασικές νομοθεσίες έχουν μείνει για πολλά χρόνια αναλλοίωτες με τρόπο που να μην αντικατοπτρίζουν τον εκσυγχρονισμό του δικαίου. 

Η Κύπρος έχει καταφέρει σήμερα να διατηρεί Πανεπιστημιακές Σχολές με συνεχή εξέλιξη ενώ διατηρούν Πανεπιστημιακούς με αναγνωρισμένη δράση στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο. (Πρόεδρος τμήματος πανεπιστημίου, και άλλοι καθηγητές στην αίθουσα). 

Η ευκαιρία αυτή θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης και συγκεκριμένα θα πρέπει ο Σύλλογος να πρωταγωνιστήσει στη δράση αυτή και στον τομέα των εκάστοτε μεταρρυθμίσεων. Να αναπτύξει στενές σχέσεις με τους Καθηγητές των Πανεπιστημίων μας και να επιχειρήσει διαρκή και έντονη συνεργασία αλλά και επεξεργασία εκσυγχρονιστικών προτάσεων τόσο στο ουσιαστικό δίκαιο, δικονομία αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο. Υπενθυμίζω πως η παρέμβαση των ακαδημαϊκών ήταν ένας από τους λόγους που ανέκοψε την ψήφιση της μεταρρύθμισης πρόσφατα. 

Επιμόρφωση Δικηγόρων 

Καμία ανάπτυξη οποιουδήποτε συστήματος δεν μπορεί να επέλθει χωρίς επιμόρφωση και εδραίωση κουλτούρας επιμόρφωσης. Ενώ η απουσία επιμόρφωσης είναι που αλλοτριώνει το δίκαιο και δημιουργεί ζητήματα που δυνητικά οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση. 

Σαν πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η Μόνιμη Υπηρεσία Επιμόρφωσης στον ΠΔΣ κατά το πρότυπο άλλων χωρών. Επίσης η διοργάνωση τακτικών και συνεχών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον Κρατικό Φορέα Επιχορήγησης επαγγελματικών προγραμμάτων αλλά και σε συνεργασία με Πανεπιστημία ή άλλα εκπαιδευτικά κέντρα είτε της Κύπρου ή του εξωτερικού. 

Η Μόνιμη Υπηρεσία θα εξασφαλίσει ακριβώς την προσφορά σεμιναρίων και τη μεγαλύτερη δυνατή επιλογή στη θεματολογία τους έτσι που να υποβοηθείται παράλληλα και η εξειδίκευση του επαγγέλματος, των συναδέλφων αλλά και των Δικαστηρίων. 

Νέοι και Ασκούμενοι Δικηγόροι 

Θυμάμαι πως το 1996  ως νέος Δικηγόρος τότε μαζί με άλλους συναδέλφους ασκούμενους αλλά και νέους πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία της ΕΝΑΔΙΚ. Έχω την εντύπωση και την αίσθηση πως ως ΠΔΣ δεν δημιουργήθηκε ποτέ η καλύτερη δυνατή σχέση με τον φορέα των Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ως συνδυασμός έχουμε κυκλοφορήσει σημείωμα στο οποίο καταγράφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δια της συναδέλφου μας Ελεάνας Χριστοφή τα προβλήματα αυτής της τάξης συναδέλφων, τα οποία σημειώνω πως είναι πολλά. 

Θα πρέπει λοιπόν ως Σύλλογος να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας ομαλής και καλύτερα εκπαιδευμένης ένταξης των συναδέλφων, ανάπτυξης των ικανοτήτων τους αλλά και συγκράτησης των νέων αξιολόγων δυνάμεων που φεύγουν σήμερα από το επάγγελμα λόγω χαμηλών οικονομικών απολαβών αλλά και λόγω άθλιων και πιεστικών συνθηκών εργασίας. Εκσυγχρονισμός λοιπόν επιμόρφωση τους καθοδήγηση τους και εξέταση του ζητήματος για διασφάλιση κατώτατου ορίου μισθού. 

Διανύω το 23ο έτος συνεχούς, μαχόμενης Δικηγορικής παρουσίας και σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που αποκόμισα από την ενασχόληση μου με τα κοινά του τόπου μας, πιστεύω ότι έχω την δυνατότητα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Σύλλογο μας, με στόχο, υπό την ηγεσία του Δρ. Κληρίδη και των λοιπών συναδέλφων του συνδυασμού μας,  την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικηγόρων και την αναβάθμιση και ενίσχυση της παρουσίας μας στα πλαίσια που προδιαγράφονται και στον Περί Δικηγόρων Νόμο αλλά και με βάση την ιστορική παρουσία και παράδοση του λειτουργήματος που ασκούμε. Είναι πιστεύω σημαντικό, εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε, να αποδεχθούμε αλλά και να αναδείξουμε με την καθημερινή μας παρουσία και στάση, ότι “είναι ευθύνη το να είσαι Δικηγόρος” και ότι η Δικηγορική ιδιότητα εκτός από την επαγγελματική της διάσταση έχει και μια ευρύτερη κοινωνική απήχηση. 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,  

Τιμούμε τους συναδέλφους για την προσφορά τους στον Σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως πιστεύω όπως είμαι σίγουρος και πολλοί από εσάς, ότι με την πολυετή παρουσία, τους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Θα ανέμενε κάποιος να γίνει από τους ανθυποψηφίους του Δρ. Κληρίδη ένας απολογισμός των ενεργειών τους. Αντί τούτου περιορίζονται στις διακηρύξεις περί ρεαλισμού και αλλαγών χωρίς όμως να μπορούν δώσουν την εξήγηση αλλά και λύσεις που η Δικαιοσύνη είναι προ της κατάρρευσης και ο κλάδος σε πλήρη αποσύνθεση.  

Οι καιροί απαιτούν συγκεκριμένες θέσεις , απόψεις και δεσμεύσεις και όχι αόριστες παρελθοντικές αναφορές.

Ο Δρ. Κληρίδης και ο συνδυασμός μας σας κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, στις 15.10. ψηφίζουμε την αλλαγή σελίδας στον Σύλλογο μας. Ψηφίζουμε για το Μέλλον, νέες ιδέες, νέα πνοή, δυναμισμό, διεκδικητικότητα, επιστημοσύνη αλλά και υπεύθυνη δράση

Θέτουμε στην κρίση σας τις υποψηφιότητες μας με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις.

Πρόθεση και σκοπός μας είναι να φανούμε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για το συλλογικό καλό και όχι ρεαλιστικά αναποτελεσματικοί.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε.

Γιώργος Τ. Χριστοφίδης

Υποψήφιο Μέλος στον ΠΔΣ- Εκλογές-Εκδήλωση 12.10.2020

Keywords
τρια, εκλογες, ibrahim, βουλη, συμμετοχή, πδσ, adr, κυπρος, ήτοι, ελλαδα, προσφορες, εμφάνιση, δραση, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, ήτοι, υιοθετηση, χωρες, πδσ, το θεμα, βημα, ηγεσια, θεμα, ιταλια, καθημερινη, κυπρου, πλαισιο, σχολες, υλη, αυξηση, απηχηση, απλα, αφαιρεση, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, δοθηκε, εγγραφη, ευκαιρια, εκπαιδευση, ελλειψη, ενημερωση, ενθαρρυνση, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, επιθυμια, ετων, ετος, ευθυνη, ιδεες, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, κρατικο, λαθη, μορφη, ορια, ουσιαστικο, πεμπτη, πνοη, προβληματα, ρυθμιση, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σκεψεις, υλοποιηση, φορα, χριστος, εφαρμογη, χωρα, ibrahim, μεινει, μεθοδος, μια φορα, σωστο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα