Η δικτατορία του Ερντογάν, το βαθύ κράτος και η εκκαθάριση των επικριτών

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει ότι στην Τουρκία ισχύει η αρχή της εξουσίας του ενός ανδρός. Τελευταίο παράδειγμα της δικτατορίας του Τούρκου προέδρου, ήταν η σύλληψη του υπεύθυνου ενός ιστότοπου μιας αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον όσων εκφράζονται στο διαδίκτυο κατά της εισβολής του στρατού της χώρας στη Συρία.

«Ο υπεύθυνος του ιστότοπού μας Χακάν Ντεμίρ τέθηκε υπό κράτηση, αφού συνελήφθη

στο σπίτι του νωρίτερα σήμερα», ανέφερε η εφημερίδα Birgun σε ανακοίνωσή της.

Η σύλληψη ήρθε μετά από ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας, στην οποία γινόταν λόγος για έναρξη ερευνών εναντίον 78 χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι φέρονται να διέσπειραν «προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Στη διάρκεια της προηγούμενης επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) στη Συρία, οι αρχές είχαν συλλάβει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, τους οποίους κατηγορούσαν ότι διέσπειραν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η αυταρχική αυτή συμπεριφορά του Σουλτάνου δεν είναι ξένη στο εσωτερικό της Τουρκίας. Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου επικράτησε και εκλέχθηκε νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας την εικοσιπεντάχρονη κυριαρχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επιφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν. Στη συνέχεια, μετά από αίτημα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αποφάσισε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη παρά το γεγονός ότι το YSK επιχείρησε να «υψώσει ανάστημα» αρχικά απορρίπτοντας επαναλαμβανόμενα αιτήματα επανακαταμέτρησης των ψήφων στην Τουρκία. Τον Ερντογάν, όμως, δεν εμπόδισε ούτε η εντολή ανάληψης καθηκόντων στον Εκρέμ Ιμάμογλου για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, νομιμοποιώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το αποτέλεσμα.

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, διαμηνύουν ότι πλέον ο Ερντογάν νιώθει ασφαλής με το σύστημα, το οποίο έχει στήσει στη χώρα, με τις συλλήψεις και τις διώξεις, δείχνοντας ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας είναι ζωντανό και ισχυρό. Ένα βαθύ κράτος, το οποίο, επί του παρόντος συνεργάζεται με τον Ερντογάν στο πρόσωπο του Μεχμέτ Μπαχτσελί, του προέδρου του Κινήματος Εθνικής Δράσης των «γκρίζων λύκων», που διατηρεί εξαιρετικά ισχυρές επιρροές και στο στράτευμα. Μάλιστα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν προχώρησε μεν σε εκκαθαρίσεις, αφορούσαν, όμως, κυρίως σε οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν και όχι εκπροσώπων του κεμαλικού εθνικισμού.

Η «δικτατορία» του Ερντογάν φαίνεται ότι γίνεται πιο καταπιεστική. Πλέον, η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες συλλήψεις δημοσιογράφων, μπροστά από την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία. Ο Ερντογάν με συντονισμένο τρόπο προχωρεί σε μια «εκκαθάριση» της τουρκικής κοινωνίας, τιμωρώντας όλους όσους αντιλαμβάνεται ως εχθρούς του. Έχει κλείσει 189 μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχει φυλακίσει περίπου 319 δημοσιογράφους. Η Τουρκία κατατάσσεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του τύπου. Συνολικά έχουν συλληφθεί 96.885 άνθρωποι, έχουν απολυθεί 6.021 ακαδημαϊκοί από τις θέσεις τους και 4.463 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απομακρυνθεί κατά την «εκκαθάριση».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Burhan Borak, στον οποίο επιβλήθηκε η βαρύτερη ποινή για «προσβολή» του Ερντογάν στα social media. Συγκεκριμένα του επιβλήθηκε δωδεκαετής ποινή φυλάκιση για επτά αναρτήσεις που έγραψε το 2014. Άλλο ένα παράδειγμα είναι ο αρθρογράφος Yavuz Selim Demirag, ο οποίος μετά από επικριτικά σχόλια εναντίον του Ερντογάν έπεσε θύμα επίθεσης με ρόπαλα έξω από το σπίτι του στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται η δικτατορία του επεκτείνεται και στις κατεχόμενες κυπριακές περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση από οργισμένους πολίτες που δέχτηκε το 2017 στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» ο Τούρκος σχεδιαστής μόδας, Μπαρμπαρός Σανσάλ, ο οποίος απελάθηκε από τα κατεχόμενα, έπειτα από βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το οποίο κατηγορείται ότι προσέβαλε την Τουρκία. Ο Σανσάλ έμενε στην Κερύνεια, όπου έχτιζε σπίτι, σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», και συχνά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραφε εναντίον του Τούρκου Προέδρου και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την «Κίπρις», ο Σανσάλ βρισκόταν τότε στα κατεχόμενα για την Πρωτοχρονιά. Έχει έντονη ενεργοποίηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, κατάθεση αγωγής εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» για την καρικατούρα/φωτομοντάζ με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου προέδρου είχε καταθέσει ο τέως Τούρκος «πρέσβης» της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, Ντεριά Κανμπάι. Τελικά το «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας, μετά από έναν και πλέον χρόνο εκδίκασης, ανακοίνωσε τη γνωμάτευση ότι δεν προσβλήθηκαν τα δίκαια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Keywords
Τυχαία Θέματα