Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού στην Επιτροπή Παιδείας

Η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, το νομοσχέδιο του οποίου οδεύει προς ολοκλήρωση, η έρευνα για τις επιπτώσεις της Πανδημίας στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών και η συνδρομή της Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών σε αυτή, ο προϋπολογισμός της Ακαδημίας καθώς και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου,

βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως σήμερα μετά από 6 μήνες συζητήσεων ολοκληρώθηκε η εξέταση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του στο κυβερνητικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που έχουν επιφέρει ομόφωνα ή πλειοψηφικά η Επιτροπή Παιδείας. Με αυτή την εξέλιξη, είπε, το θέμα οδεύει προς το τελευταίο στάδιο της κατάθεσης των τροπολογιών την ερχόμενη βδομάδα και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Ο κ. Κάρουλλας είπε πως αναμένει όπως η Ολομέλεια του σώματος θα αρθεί στην πραγματική διάσταση του ζητήματος, της ολοκληρωμένης εξέτασης των πολιτιστικών ζητημάτων του τόπου έτσι ώστε και αυτή η μεταρρύθμιση να προβεί προς όφελος της χώρας. «Ο πολιτισμός αποτελεί ένα καίριο κομμάτι της επιβίωσης μας και της ταυτότητας μας στην ΕΕ και στον κόσμο γενικότερα», είπε.

Σε σχέση με την Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η Επιτροπή έχει εξετάσει τον πρώτο της προϋπολογισμό, ο οποίος δίνει σάρκα και οστά στην Ακαδημία ώστε να μπορέσει να επιτελέσει την αποστολή της. Είπε πως από το ΑΚΕΛ τέθηκε το θέμα της έρευνας για την Πανδημία, αναφέροντας πως και το Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει τις αξιολογήσεις των μαθησιακών αποτελεσμάτων, οι οποίες αρχίζουν για πρώτη χρονιά φέτος από την προδημοτική και την Α΄ Δημοτικού.

Σημείωσε πως η όποια συνεργασία μεταξύ Ακαδημίας και Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της αξιολόγησης των επιπτώσεων της Πανδημίας και της λήψης των θεραπευτικών μέτρων.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Παιδείας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως σήμερα αναδείχθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών ένα πολύ σοβαρό θέμα. Όπως είπε, η Ακαδημία, αξιοποιώντας τις διεθνείς διασυνδέσεις της κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για τη διεξαγωγή μιας επιστημονικής έρευνας για τις επιπτώσεις της Πανδημίας στα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών καθώς και στα ευρύτερα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την Ακαδημία για να γίνει αυτή η έρευνα, η οποία έγινε σε πολλά άλλα κράτη και υπενθύμισε πως στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Η πρώτη ήταν πως επιστημονικά θα πρέπει να διαπιστωθεί το πρόβλημα και το μέγεθος του, δεύτερη πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών και επίλυση των προβλημάτων το επόμενο διάστημα, τρίτη πως αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει για την επόμενη χρονιά την μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη ώστε να μπορεί να γίνεται ενισχυτική διδασκαλία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει ενίσχυση των προγραμμάτων «Δράσε» για παιδιά που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας. Τέταρτη εισήγηση ήταν να αξιοποιηθούν τα θερινά σχολεία για τη δημοτική τουλάχιστον εκπαίδευση.

Είπε πως όντως έχουν δημιουργηθεί σημαντικά κενά το προηγούμενο διάστημα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε πως τα μέλη της Ακαδημίας σημείωσαν ότι υπάρχουν τεράστια κενά και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, αφού αυτή γίνεται με αναποτελεσματικό τρόπο και χωρίς να αξιοποιούνται οι πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και η παιδαγωγική επιστήμη.

Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του ΑΚΕΛ καθώς η Ακαδημία ζήτησε προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ και έλαβε λίγο πιο κάτω από το ¼ του ποσού αυτού.

Για το θέμα του προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ  Χρίστος Χριστόφιας, είπε πως ο Οργανισμός έστω και αν κατατέθηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αυτή τη στιγμή είναι υποχρηματοδοτημένος, καθώς δεν έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία κονδύλια και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με τη χορηγία των οργανωμένων συνόλων της νεολαίας, όπως η ΠΟΦΕΝ, η ΠΣΕΜ, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και όλες οι οργανώσεις νεολαίας.

«Καλούμε την Κυβέρνηση, την γραπτή δέσμευση που έχει δώσει ότι θα έρθει εντός το 2022 με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, να τον φέρει έγκαιρα πριν από το καλοκαίρι για να μην αφήσουμε τα οργανωμένα σύνολα της νεολαίας ξεκρέμαστα», είπε καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα