Η Ε. Σπέχαρ πάει Στέιτ Ντιπάρτμεντ & Λευκό Οίκο πριν τον ΟΗΕ (βίντεο)

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και πολιτική επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συναντήθηκε χωριστά σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Θέμα των συναντήσεων ήταν η έκθεση για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, πριν την μετάβασή της σε Ουάσινγκτον και Νέα

Υόρκη. 

Στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της ειρηνευτικής δύναμης, @UN_Cyprus, αναρτήθηκαν δύο βίντεο με τις δηλώσεις της κ. Σπέχαρ, που έγιναν μετά το πέρας της κάθε συνάντησης. Οι δηλώσεις τόσο από το Προεδρικό, όσο και από τα κατεχόμενα είχαν το ίδιο περιεχόμενο.

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μίλησε με τους δύο ηγέτες για την επικείμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σε δύο μέρες.

Η κ. Σπέχαρ ανέφερε πως θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο για να παρευρεθεί στις εργασίες της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πριν την ενημέρωσή της προς το Σ.Α., η οποία είναι προγραμματισμένη για την 20η Ιανουαρίου, η κ. Σπέχαρ θα πάει στην Ουάσινγκτον. Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα μιλήσει για την Κύπρο και τις δραστηριότητες του ΟΗΕ στο νησί, μαζί με «αξιωματούχους-κλειδιά» στο Στέιτ Ντιπάρτνμεντ, στο Κογκρέσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της με τους Αμερικανούς, η Ειδική Αντιπρόσωπος θα μεταβεί Στην Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με «ανώτατους αξιωματούχους» της Γραμματείας του ΟΗΕ, με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεχωριστά, πρέσβεις, καθώς και με αντιπροσώπους των κρατών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομία στην UNFICYP. Ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι και η ανανέωση της θητείας της UNFICYP.

«Προσβλέπω σε μια πολύ παραγωγική επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον και φυσικά κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι η ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Έτσι προσβλέπω σε μια καλή χρονιά εδώ στην Κύπρο και με τη νέα χρονιά να έχουμε τη δυνατότητα ανανεωμένων ελπίδων. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι μπορούμε να έχουμε ένα θετικό έτος στην Κύπρο το 2020 για ένα επανενωμένο νησί», σημείωσε στο καταληκτικό της σχόλιο.

Οι επαφές της κ. Σπέχαρ στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν την συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ αποτελούν ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την περιοχή, όπως σηματοδοτούν η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η υπογραφή του EastMed Act, η στήριξη Πομπέο στον αγωγό EastMed, και η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ. 

Σήμερα εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος την υποστήριξη της Αγίας Έδρας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε ομιλία του προς το Διπλωματικό Σώμα που βρίσκεται στο Βατικανό. 

 

WATCH NOW: The Special Representative of the UN Secretary-General and Head of #UNFICYP, Elizabeth Spehar, speaks to the press today after meeting @AnastasiadesCY pic.twitter.com/SCR37dz4Pi

— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) January 9, 2020
Keywords
Τυχαία Θέματα