Η ευχή της Ζωής και η ... υπερηφάνεια του Ομήρου

Την ευχή να ευοδωθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την προσφώνηση της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Παράλληλα,

η κ. Κωνσταντοπούλου αφού επισήμανε πως ήρθε η ώρα να επιλυθεί το Κυπριακό καθώς αυτό ευνοούν οι σημερινές συνθήκες, τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει “να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, την ισότιμη συνύπαρξη των κοινοτήτων, την πολιτική ισότητα και ισοτιμία στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως έχει γίνει αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής”.

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Ομήρου είπε ότι το μήνυμα και του κυπριακού και του ελληνικού λαού είναι πως “είμαστε έτοιμη να δεχθούμε μια λύση σωστή, δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “δεν είμαστε έτοιμοι για μια ατιμωτική συνθηκολόγηση η οποία θα διακυβεύει την φυσική και την εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

“Είναι η ώρα της εθνικής ομοψυχίας και του συντονισμού”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν αποφασίσει με την κ. Κωνσταντοπούλου “να κινηθούμε έντονα αυτή την περίοδο και σε επίπεδο ΕΕ και διεθνώς για να ασκηθούν επιρροές από εκείνους που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν επιρροές πάνω στην Τουρκία για να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης, η οποία θα ενώνει λαούς, κράτος, οικονομία.

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής είπε ότι υπήρξαν κάποιες εξελίξεις με την ανάδειξη ενός ηγέτη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην Άγκυρα.

Φάκελος της Κύπρου

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας τη σημερινή(χθεσινή) μέρα γιατί για πρώτη φορά, όπως είπε, “κατ΄ επιλογή” επισκέφθηκε με τον κ. Ομήρου “τους χώρους όπου φυλάσσεται εδώ και δεκαετίες το αρχείο που συγκροτεί το φάκελο της Κύπρου”.

“Έχει σημασία που κατεβήκαμε μαζί στα υπόγεια (της Βουλής των Ελλήνων), σε ένδειξη της ανάγκης να υπηρετηθεί ολοκληρωμένα το δικαίωμα των λαών για δικαιοσύνη και για αλήθεια”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ομήρου εξήρε την πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου να κατέλθουν τις κλίμακες της Βουλής για να επισκεφθούν το αρχειακό υλικό της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την προστασία της Κύπρου.

“Είναι ένας ανεξόφλητος ιστορικός λογαριασμός, υπάρχει μια ιστορική εκκρεμότητα”, είπε, προσθέτοντας ότι “δεν είναι της ώρας να λεχθούν περισσότερα”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι αυτή η ιστορική εκκρεμότητα θα τερματιστεί και πρόσθεσε ότι αυτό “είναι χρέος προς τον προδομένο κυπριακό λαό, προς τους αγωνιστές αντίστασης και προς τους Κύπριου και Ελλαδίτες που το 1974 έδωσαν την ζωή τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Είναι ένας ακατάλυτος αρραβώνας αίματος μεταξύ του κυπριακού και του μητροπολιτικού ελληνισμού”, πρόσθεσε.

“Αυτός ο ανεξόφλητος ιστορικός λογαριασμός πρέπει να εξοφληθεί”, τόνισε.

Ελληνικό ζήτημα και “κούρεμα” καταθέσεων

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ήρθε στην Αθήνα σε μια δύσκολη ώρα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό και ευχήθηκε όπως “υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών η οποία να στηρίζεται πάνω στις αρχές επί των οποίων θεμελιώθηκε η ΕΕ, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών”.

Ανέφερε ότι “στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013 υπήρξε μια πραγματική ληστεία εναντίον των Κυπρίων και ξένων καταθετών που είχαν καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες”.

Αναφέροντας ότι “κατ΄ ομολογία του κ. Προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλούμ αυτό έγινε για να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως πειραματόζωο για να χρησιμοποιείται ως φόβητρο και για άλλες χώρες που θα αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα”, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κύπρος ανέμενε αλληλεγγύη και “αντί αλληλεγγύη προσεφέρθη χολή και όξος στον κυπριακό λαό”.

“Σε μια χώρα που πριν από 41 χρόνια υπέστη τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, ο μισός πληθυσμός προσφυγοποιήθηκε, το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού περιήλθαν υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε υπερηφάνεια γιατί “υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής όταν η Βουλή απέρριψε το πρώτο κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι με την απόφαση αυτή “διασώσαμε και τις αρχές της ΕΕ διότι αυτή η απαράδεκτη απόφαση του Γιούρογκρουπ προέβλεπε κατάφωρη παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας – αναγκαστικού δικαίου – δηλαδή κούρεμα και των ασφαλισμένων καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ”.

Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή διέσωσε και κυπριακή νομοθεσία η οποία προβλέπει ρητά ότι το κυπριακό κράτος εγγυάται τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.

“Είμαι υπερήφανος γιατί δεν βρέθηκε κανένας βουλευτής από τους 56 να δώσει θετική ψήφο σε αυτή την επονείδιστη απόφαση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό θέλει να το ακούσουν και αυτοί οι οποίοι “μέχρι σήμερα ακόμη ασκούν κριτική και επιτίθενται στη Βουλή” για την πρώτη απόφαση της.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι “κατάντια για την ΕΕ να υπακούει στις εντολές ενός εξωθεσμικού, εξωευρωπαϊκού οργάνου όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Ομήρου με την παρουσία του εδώ στην Ελλάδα δίνει ένα έμπρακτο δείγμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό κοινοβούλιο που αποτελεί, όπως είπε, “την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.

“Έχει τεράστια σημασία σε αυτή τη διαδικασία οι εκπρόσωποι του οργάνου που είναι το κατ΄ εξοχήν αντιπροσωπευτικό της λαϊκής κυριαρχίας να επαναφέρουν την έμφαση στις δημοκρατικές αρχές, αξίες και λειτουργίες, πρόσθεσε.

Έχει τεράστια σημασία επίσης, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, τα κοινοβούλια “να τονίζουν και να υπογραμμίζουν ότι σημασία στην Ευρώπη του σήμερα δεν έχουν οι αγορές, οι τεχνοκράτες, οι οικονομικές σκοπιμότητες και τα συμφέροντα” αλλά οι λαοί και η γνήσια έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή να είχε την ευκαιρία να εκφράσει συμπαράσταση στην πολύ σκληρή δοκιμασία, όπως είπε, που αντιμετώπισε το κυπριακό κοινοβούλιο το Μάρτιο του 2013.

“Ο απόηχος και κυρίως τα διδάγματα αυτής της εμπειρίας είναι τέτοια που δεν επιτρέπεται να μην αξιοποιηθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα