Η ειρήνη βασική προτεραίοτητα του νέου Γ.Γ. ΟΗΕ

Ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η ειρήνη θα είναι το βασικότερο θέμα στην ατζέντα του και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Συρία.

Ο Γκουτέρες αναδείχθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ένατος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, με την πενταετή θητεία του να ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Νέα

Κίνα (Xinhua) μετά την εκλογή του, ο Γκουτέρες είπε ότι από όλες τις συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο, ο πόλεμος στη Συρία είναι ο πλέον δραματικός, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και κατά συνέπεια «η προτεραιότητα είναι στη Συρία».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκρούσεις και στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Νιγηρία και άλλες περιοχές του κόσμου, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αυτές οι συγκρούσεις διασυνδέονται και τροφοδοτούν την παγκόσμια τρομοκρατία με δραματικό τρόπο.

«Άρα αυτό θα είναι το βασικό μου μέλημα, να εργαστώ με τα κράτη μέλη στενά για να φέρω τους ανθρώπους κοντά, να προσπαθήσω να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αυτό που μπορεί να κάνει ένας Γενικός Γραμματέας είναι να φέρει κοντά αυτές τις χώρες που έχουν κάποια επιρροή στις πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις και να τις κάνει να καταλάβουν ότι «αυτές είναι συγκρούσεις όπου κανείς δεν κερδίζει και όλοι χάνουν».

«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο όφελος με το ενωθούν όλα τα κράτη για να σταματήσουν τον πόλεμο από τα τελικά οφέλη που νομίζουν ότι μπορούν να έχουν σε μια σύγκρουση που δεν θα τελειώσει ποτέ», πρόσθεσε.

Ο 67χρονος Γκουτέρες θήτευσε ως Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες από το 2005 έως το 2015 και αντιμετώπισε κάποιες από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ.

Ενθυμούμενος το έργο του ως Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, ο Γκουτέρες είπε ότι είναι προνόμιο να βοηθάς τους ευάλωτους ανθρώπους να υποφέρουν λιγότερο, «αλλά δεν λύνουμε το πρόβλημά τους».

«Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η λύση χρειάζεται να είναι πολιτική», δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας να βρουν πολιτικές λύσεις σε αυτές τις συγκρούσεις. «Και ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να είναι μεσολαβητής».

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κρίσεις, ο Γκουτέρες είπε ότι όλα τα προβλήματα είναι τώρα παγκόσμια και η μόνη πιθανή και αποτελεσματική απάντηση είναι μια παγκόσμια απάντηση.

Για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο Γκουτέρες είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να εργαστούν αποτελεσματικά προκειμένου να στηρίξουν τα κράτη-μέλη ώστε να πετύχουν μια σειρά στόχων για την παγκόσμια ανάπτυξη, γνωστών ως Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), για να τερματιστεί η φτώχεια, να εξαλειφθεί η αδικία και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι καθώς όλες τις βασικές χώρες που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό έχουν δεσμευθεί πλήρως στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο ίδιος είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι ο πλανήτης θα μπορέσει με αποτελεσματικό τρόπο να αποτρέψει την υπερθέρμανση της γης.

Ο Γκουτέρες θήτευσε για περισσότερα από 20 χρόνια σε κυβερνητικές και δημόσιες θέσεις πριν ενταχθεί στην Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από το 1995 έως το 2002 ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Ερωτηθείς για το ποιες αλλαγές μπορεί να φέρει στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να απαντηθεί. Ωστόσο ανέφερε ότι θα διορίσει μια γυναίκα ως αναπληρώτριά του και ότι αποτελεί ισχυρή του δέσμευση να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός σέβεται απολύτως την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει καλύτερη θέση από τα Ηνωμένα Έθνη που να του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές και διπλωματικές του δυνατότητες για να υπηρετήσει τη διεθνή κοινότητα.

«Θέλω τα Ηνωμένα Έθνη να είναι ένας οργανισμός πιο αποτελεσματικός, πιο αποδοτικός, που να μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε σε όλο τον κόσμο, και μια πλατφόρμα για διάλογο, κατανόηση και σεβασμό για όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες του κόσμου», δήλωσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα