Η εκδίκηση της Ιστορίας από ένα ψηφιδωτό

Πρόσφατα αναφερθήκαμε σε μυαλά εντός Κύπρου που επιδιώκουν εναγωνίως οτιδήποτε μπορεί να προωθήσει τη λύση-διάλυση με τον Ερντογάν αλλά παραγκωνίζουν την ουσία, υιοθετώντας ακόμη και τουρκική προπαγάνδα π.χ. θεωρούν την Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 με τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα ως προϋπόθεση ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας! Παρεμπιπτόντως, και ο σημερινός Υπ. Εξ. διεκήρυξε ότι οι εγγυήσεις κατέρρευσαν πριν από δεκαετίες.

Και παρά τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας

με αφετηρία την αποχώρηση των Τ/κ από το δικοινοτικό ενιαίο κράτος το 1963, το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ (Μάρτιο 1964) αναγνώρισε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά την παράλυση επιμέρους προνοιών/συμφωνιών στη λειτουργία του κράτους όπως εγκαθιδρύθηκε αρχικώς. Αυτό ίσχυσε και παρά την εισβολή, παράνομη κατοχή και εποικισμό. Καταλήγαμε πως «είναι ανώφελο να αλλάξουμε μυαλά … που παρά τα όσα φριχτά έγιναν στην Τουρκία, ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες, επιμένουν στον … γνωστό αμανέ: - «Κατηγορείτε τον Ερντογάν επειδή δεν θέλετε λύση», αλλά αρνούνται να αντιληφθούν ότι με τέτοια μυαλά οδηγούμαστε στη διάλυση.»

Ο πρόσφατος εντοπισμός εντυπωσιακού ψηφιδωτού του 4ου αιώνα με αρματοδρομίες και ελληνικές επιγραφές, ως αδιάψευστο στοιχείο πολιτισμού και ιστορικής ταυτότητας της Κύπρου, δεν έπρεπε να έχει πολιτικές προεκτάσεις στο σήμερα. Η Ιστορία ως επιστήμη διέπεται από επιστημονικούς κανόνες που ΔΕΝ πρέπει να μολύνονται από πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε προσαρμόζονται ανάλογα με … τη λύση στο Κυπριακό. Δυστυχώς, στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού, υπάρχουν μυαλά που φιλτράρουν κάθετι μέσω πολιτικών σκοπιμοτήτων και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουν να προσαρμόσουν την Ιστορία στις πεποιθήσεις και επιδιώξεις τους.

Ξεκαθαρίζουμε πως η ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέτει αλληλοσεβασμό που περιλαμβάνει σεβασμό προς την Ιστορία, είτε συμφέρει είτε δεν συμφέρει πολιτικά στον οποιονδήποτε! Αλλά, δεν νοείται βιασμός της δημοκρατίας στο όνομα της ειρηνικής συνύπαρξης και πολιτικής ισότητας. Ούτε νοείται αφαίρεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή αυτό «βοηθά στη λύση», «το αποδέχεται ο Γιούνκερ», «είναι επένδυση στο μέλλον» και άλλα τέτοια παραπλανητικά. Όποιος κουράστηκε, συνήθισε ή επιθυμεί να συμβιβαστεί με τον ισλαμοφασισμό του Ερντογάν, δεν μπορεί να ντύνει με δήθεν «προοδευτισμό και αγώνα υπέρ της ειρήνης» τις επιδώξεις του. Τέτοιον «προοδευτικό αγώνα ειρήνης» θα υποστήριζαν ενάντια στον φασισμό του Χίτλερ;

Παρόμοιοι συνειρμοί προέκυψαν το 2008, όταν ήρθε στο φως σπάνιας αξίας αρχαιολογικό ναυάγιο ελληνικού πλοίου στη νότια θάλασσα της Κύπρου, περιοχή Μαζωτού.

Εκείνο το εμπορικό πλοίο προερχόταν από το Αιγαίο και μετέφερε χίλιους αμφορείς γεμάτους κρασί καθώς βυθίστηκε γύρω στο 350 π.Χ. στη θάλασσα του Μαζωτού, νότια της Κύπρου. Μέσα από απίστευτες ομοιότητες και συγκυρίες, το αρχαίο πλοίο του Μαζωτού οδηγεί τη μνήμη στο άλλο ναυάγιο, που καρτερεί ακόμη αιχμάλωτο στο βορρά, στην Κερύνεια. Καθώς το «καράβι του Μαζωτού» ταξίδευε κοντά στα νότια, ίδια περίπου εποχή ταξίδευε το άλλο σε παράλληλη πορεία στα βόρεια της Κύπρου, λίγο έξω από την Κερύνεια, καθώς βυθίστηκε φορτωμένο με αμφορείς και εντοπίστηκε αιώνες αργότερα. Με καπετάνιο και τρεις ναύτες, φορτωμένο με 404 αμφορείς έμεινε 22 αιώνες στο σκοτεινό βυθό, μέχρι που ανέβηκε στο Κερυνειώτικο φως της Αν. Μεσογείου.

Ανάμεσα στο φορτίο του, ευρήματα από Ρόδο και Σάμο, εμπόρευμα, αμύγδαλα, νομίσματα και 29 μεγάλες μυλόπετρες. Τα πάντα ελληνικής προέλευσης και παραγωγής από το Αιγαίο κι από τον ακμάζοντα ελληνισμό στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το Καράβι της Κερύνειας παρέμεινε αιχμάλωτο στο Κάστρο της Κερύνειας και μετατράπηκε σε σύμβολο αντοχής και προσμονής για επιστροφή, αντλώντας δύναμη από τα βάθη της Ιστορίας.

Το πρόσφατο ψηφιδωτό με τις ελληνικές επιγραφές μαζί με το αιχμάλωτο καράβι της Κερύνειας παραμένουν σύμβολα ανυπότακτης καρτερίας για τα μυαλά που δεν μεταλλάσσονται και συνάμα εκδικούνται επιστημονικά τον κάθε πολιτικό πλάνο.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα