Η εκλογική νίκη του Φειδία Παναγιώτου στο διεθνή Τύπο

Η εκλογική νίκη του 24χρονου Φειδία Παναγιώτου στις Ευρωεκλογές, γνωστού για τις διαδικτυακές του φάρσες και με πάνω από 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλεται σε πλειάδα δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπου.

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, χωρίς πολιτική εμπειρία και με φαινομενική αδιαφορία για τα παραδοσιακά πολιτικά μονοπάτια, ο Παναγιώτου κατέλαβε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στην Κύπρο. Η επιτυχία του αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων

με την καθιερωμένη πολιτική και την ανάγκη για νέες, ασυμβίβαστες φωνές.

Τα σχετικά δημοσιεύματα για την εκλογική επιτυχία του κ. Παναγιώτου προσθέτουν ότι γνωστός και ως «Φειδίας», ο νέος Ευρωβουλευτής, χάρη στην ισχυρή του παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτοξεύθηκε στο πολιτικό προσκήνιο, αφήνοντας πίσω του παραδοσιακά ισχυρά κόμματα. Η εκλογή του θεωρείται από αναλυτές ως προειδοποίηση προς τα πολιτικά κόμματα να εκσυγχρονιστούν και να ακούσουν τον κόσμο, καθώς η επιρροή των social media στα εκλογικά αποτελέσματα φαίνεται να αυξάνεται δυναμικά.

«Άφησε πίσω του παραδοσιακά ισχυρά κόμματα»

«Ένας youtuber πρωτάρης εκλέχθηκε ως Ευρωβουλευτής της Κύπρου» ήταν ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του BBC στις 10 Ιουνίου για την εκλογική νίκη του κ. Παναγιώτου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 24χρονος Παναγιώτου, που έχει πάνω από 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές, κατάφερε να συγκεντρώσει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, στο 19,4%, παρά την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο κ. Παναγιώτου είναι γνωστός για τις φάρσες του, όπως προσπάθειες να αγκαλιάσει 100 διασημότητες και το να περάσει μία εβδομάδα μέσα σε ένα φέρετρο. Παρόλα αυτά, η εκλογή του έχει ερμηνευτεί ως προειδοποίηση προς τα πολιτικά κόμματα ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ακούσουν τον κόσμο. Παρά την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, η εκλογή του Παναγιώτου θεωρείται αντανάκλαση της αυξανόμενης απογοήτευσης με την παραδοσιακή πολιτική και της επιθυμίας για φρέσκιες, ασυμβίβαστες φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για το ίδιο θέμα το Εuronews σε δημοσίευμα με τίτλο «Το φαινόμενο του Φειδία Παναγιώτου στην Κύπρο» στις 10 Ιουνίου έγραψε ότι ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου, γιος ιερέα χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές αλλά με ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως influencer, κατάφερε να εκλεγεί ως τρίτη δύναμη ευρωβουλευτής στην Κύπρο, αφήνοντας πίσω του παραδοσιακά ισχυρά κόμματα της Μεγαλονήσου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη και ικανοποίηση στον ίδιο, όπως φαίνεται από τα βίντεο που ανέβασε στο TikTok τη νύχτα της Κυριακής, από τη γιορτή που διοργάνωσε στο κέντρο της Λευκωσίας, προστίθεται. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο, ο Φειδίας Παναγιώτου είναι ένα πρόσωπο που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των κυπριακών μέσων ενημέρωσης.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου χαρακτηρίζει την εκλογική του επιτυχία ως «πολιτικό σεισμό», ενώ η Καθημερινή της Κύπρου αναφέρεται στους «νικητές και ηττημένους της πιο παράδοξης εκλογικής μάχης στην Ιστορία της Κύπρου». Ο Πολίτης, από την άλλη, θέτει το ερώτημα αν ο Φειδίας μπορεί να κατηγορηθεί ως «απολιτίκ». Το Εuronews υπενθυμίζει ότι ο κ. Παναγιώτου έχει γίνει θέμα συζήτησης και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν, λόγω περιστατικών όπως η αγκαλιά του με τον Ίλον Μασκ και η χρήση μέσων μεταφοράς χωρίς εισιτήριο σε Ινδία και Ιαπωνία, για τα οποία στη συνέχεια απολογήθηκε.

Το φαινόμενο Φειδίας στην Ευρώπη

Η Washington Post, σε ανάλυση με τίτλο «Αυτοί οι υποψήφιοι που κέρδισαν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα δεν είναι αυτοί που θα περιμένατε» στις 11 Ιουνίου, επισημαίνει τα εκπληκτικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μη παραδοσιακοί υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων των influencers στα social media και φυλακισμένων ατόμων, κέρδισαν έδρες. Ο κ. Παναγιώτου από την Κύπρο, χωρίς πολιτική παράταξη αλλά με σημαντική επιρροή στα social media, κατέλαβε σχεδόν το ένα πέμπτο των ψήφων, αντικατοπτρίζοντας μια στροφή μακριά από την παραδοσιακή πολιτική των κομμάτων.

Όπως προστίθεται, ο Alvise Perez από την Ισπανία, με αντι-μεταναστευτική επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κέρδισε τρεις έδρες με την ανορθόδοξη καμπάνια του «Το πάρτι τελείωσε», διαταράσσοντας την κυριαρχία του ακροδεξιού κόμματος Vox. Στη Γερμανία, ο Maximilian Krah της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), παρά τα σκάνδαλα της καμπάνιας του και την απομάκρυνση από την κομματική του αντιπροσωπεία, κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα. Τα αμφιλεγόμενα σχόλια και οι συνδέσεις του υπογράμμισαν την αναταραχή εντός της AfD. Στην Ιταλία, η ακτιβίστρια Ilaria Salis, υπό κατ' οίκον περιορισμό στην Ουγγαρία για υποτιθέμενη επίθεση σε ακροδεξιούς διαδηλωτές, εκλέχθηκε μέσω σημαντικής καμπάνιας με γραπτές ψήφους, αναδεικνύοντας τη δημόσια συμπάθεια και την απαίτηση για τον επαναπατρισμό της. 

Αυτές καθώς και άλλες παρόμοιες εκλογικές επιτυχίες υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο, με την απογοήτευση των ψηφοφόρων και την αυξανόμενη επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέπουν σε μη τυπικούς υποψηφίους να αποκτούν σημαντικούς ρόλους στην ευρωπαϊκή πολιτική, συμπληρώνεται.

Σημειώνεται λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου, το Politico εστίασε στην περίπτωση του κ. Παναγιώτου με μια ανάλυση που έφερε τον τίτλο «Ένας TikToker δημιουργεί πολιτικά κύματα στην Κύπρο ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παναγιώτου, ένας 24χρονος διαδικτυακός influencer, λίγο πριν την ώρα της κάλπης παραδεχόταν ότι δεν ξέρει τίποτα για την πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τη συνεχή κυριαρχία των «νερντ» στις Βρυξέλλες.

Ο «Φειδίας», όπως αποκαλεί τον εαυτό του ο Παναγιώτου, έχει συγκεντρώσει περίπου 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του YouTube από τότε που άρχισε να δημοσιεύει το 2019. Έγινε διάσημος ξεκινώντας μια αποστολή να αγκαλιάσει τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, τον Έλον Μασκ (τελικά τα κατάφερε). Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του τον Ιανουάριο, ο Παναγιώτου ομολόγησε ότι δεν έχει ιδέα για την πολιτική ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ισχυρίστηκε ότι είναι πρόθυμος να μάθει. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του Παναγιώτου αντιπροσωπεύει την «μετα-πολιτική» σε μια εποχή που το θέαμα και ο εντυπωσιασμός των μαζών περνά πιο μπροστά από την ουσία και τον εδραιωμένο πολιτικό λόγο, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα