Η Ενεργ. Ένωση προϋποθέτει αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών

Για την επιτυχία της δημιουργίας μιας Ενεργειακής Ένωσης θα πρέπει τα κράτη μέλη να αισθάνονται ότι το ένα πραγματικά εξαρτάται από το άλλο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ενεργειακό εφοδιασμό στους πολίτες τους, ανέφερε ο Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής Κύπρου Γιώργος Μπούστρας, μιλώντας στην ημερίδα του Εurope Direct Δήμου Λάρνακας και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου για την «Ενεργειακή Ένωση».

«Η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα επιτρέψουν στην Ενεργειακή αυτή Ένωση να μιλά με μια φωνή στο διεθνές ενεργειακό και όχι μόνο πεδίο», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η σύνθεση της ενεργειακής ζήτησης δείχνει μια αργή αλλά σταθερή, παγιωμένη και διαχρονική αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου από 20% σε 25% στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρονικό διάστημα από το 1995 έως το 2012.

Επιπλέον, ανέφερε, η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) επίσης αυξήθηκε (σχεδόν διπλασιάστηκε) για το ίδιο χρονικό διάστημα, η χρήση στερεών καυσίμων παρουσιάζει σημαντική κάθοδο από 21% σε 17%, η χρήση πετρελαίου επίσης έχει μειωθεί από 37% σε 34% κατά την χρονική περίοδο1995-2012, ενώ η χρήση πυρηνικής ενέργειας παραμένει σταθερή στο 13% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Στην παρουσίασή του για το έργο της Ευρω-Ασιατικής Ηλεκτρική διασύνδεσης ο Αντιπρόεδρος του EuroAsia Interconnector Ltd Γιώργος Κίλλας, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του έργου είναι η επιλεξιμότητά του για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Όπως είπε η διασύνδεση EuroAsia αναγνωρίζεται από την ΕΕ με την έγκριση της αίτησής της για χρηματοδότηση.

Αναφέρθηκε επίσης στα στάδια ανάπτυξης του EuroAsia Interconnector.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, στη δική του ομιλία ανέφερε ότι η αξιοποίηση πόρων ενέργειας με βιώσιμο/ορθολογικό τρόπο προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης για την Κύπρο. Είπε επίσης ότι η αλλαγή του κλίματος επιβάλει την χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι για τον ίδιο είναι αυτονόητο να υπάρχει σήμερα Ενεργειακή Ένωση. Είπε επίσης ότι οι ενεργειακές εταιρείες επενδύουν στην Κύπρο διότι νιώθουν την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι 1 στους 4 πολίτες στην Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή φτώχεια. Είπε επίσης ότι έχει διαφοροποιηθεί ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής και η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση.

«Η ενεργειακή ένωση μπορεί να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια και ενεργειακή απομόνωση προς όφελος των λαών», συμπλήρωσε.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση καταπιάνεται με ένα από τα κορυφαία πολιτικά ζητήματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθετικής ατζέντας.

Όπως είπε οι σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αυτό που πιο απλά καλείται πακέτο προτάσεων για την Ενεργειακή Ένωση) βρίσκονται σε ώριμο στάδιο συζήτησης και δεν είναι μακριά η χρονική περίοδος λήψης σημαντικών αποφάσεων στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, της συναπόφασης δηλαδή, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα