Η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και οι κρίσιμες πρώτες ύλες
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η νομοθετική δέσμη που δρομολογήθηκε το 2019 με στόχο να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.
Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, είναι ότι η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας προϋποθέτει την πρόσβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μεγάλες ποσότητες κρίσιμων πρώτων υλών (ΚΠΥ) και ιδιαίτερα αυτών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών.
Τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία, έχουν αναδείξει πιο έντονα το ζήτημα
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Συνεπεία αυτών των εξελίξεων, τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην ενίσχυση της βιώσιμης εγχώριας προμήθειας και επεξεργασίας πρώτων υλών εντός της επικράτειάς της.
Το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών του 2020, μαζί με ένα σχέδιο δράσης και μια μελέτη ανάλυσης των προοπτικών σχετικά με τις κρίσιμες πρώτες ύλες για τεχνολογίες και τομείς στρατηγικής σημασίας, με ορίζοντα το 2030 και το 2050.
Αργότερα τον ίδιο χρόνο, η Επιτροπή δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις πρώτες ύλες (ERMA), ένα οργανισμό που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη πρόσβαση της ΕΕ σε πρώτες ύλες από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές εντός των συνόρων της, μέσα από την εξεύρεση νέων επενδυτικών ευκαιριών.
Ένα χρόνο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε, μαζί με την ομάδα εφοδιασμού πρώτων υλών (στην οποία συμμετέχουν Κράτη Μέλη, περιφερειακές αρχές, συνδικάτα, οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικοί εταίροι και ερευνητικοί οργανισμοί), μια σειρά από μη δεσμευτικού χαρακτήρα Ευρωπαϊκές αρχές για τις βιώσιμες πρώτες ύλες.
Οι εν λόγω αρχές αφορούν στα στάδια εξόρυξης και επεξεργασίας μη ενεργειακών πρώτων υλών και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των μετάλλων, από το στάδιο των ερευνών μέχρι και την περίοδο μετά το κλείσιμο ενός μεταλλείου, την παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών από απόβλητα εξόρυξης και την επεξεργασία μεταλλευμάτων.
Οι αρχές αυτές εδράζονται σε υφιστάμενες νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα και επικεντρώνονται σε μια σειρά από κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους, καθώς και τις αρχές της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης.
Σε ερώτηση για τη σπουδαιότητα της συνομολόγησης αυτών των αρχών, ο κ. Μαρκ Ραχωβίδης, Πρόεδρος της Euromines, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Venus Minerals, ανέφερε: «Η αστάθεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας τον περασμένο χρόνο, αρχικά ως απόρροια της πανδημίας και έπειτα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από τις εισαγωγές πρώτων υλών από τρίτες χώρες. Οι καινούριες αυτές αρχές δίνουν στη μεταλλευτική βιομηχανία τα εφόδια που χρειάζεται για να προχωρήσει με μεταλλευτικά έργα στην Ευρώπη, κατά τρόπο υπεύθυνο και βιώσιμο».
Όπως επεσήμανε, μολονότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο επίπεδο της Ένωσης, τα Κράτη Μέλη είναι αρκετά συγκρατημένα όσον αφορά στο άνοιγμα νέων μεταλλείων. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην άποψη του ευρύτερου κοινού για τον τομέα. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η μετάβαση της ηπείρου στην Πράσινη Οικονομία δεν πρόκειται να γίνει κατορθωτή, εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διασφαλίσει την αδιάλειπτη πρόσβασή της σε ΚΠΥ», τόνισε.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Ραχωβίδης εξήγησε ότι «ο χαλκός αποτελεί βασικό στοιχείο των δικτύων ηλεκτροδότησης, ενώ το λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, είναι απαραίτητες ύλες για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων. Την ίδια ώρα, οι σπάνιες γαίες είναι αναγκαίες για τη δημιουργία των μόνιμων μαγνητών που χρησιμοποιούνται στα συστήματα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Δεδομένου ότι η Κίνα έχει εκ των πραγμάτων μονοπωλιακή θέση στον τομέα εξόρυξης και επεξεργασίας κρίσιμων μετάλλων, οι οικονομικές ή γεωπολιτικές κρίσεις μπορούν εύκολα να προκαλέσουν αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το ζήτημα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, εάν αναλογιστούμε ότι από τις 30 πρώτες ύλες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως κρίσιμες, οι 19 είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενες από την Κίνα. Και αυτή η εξάρτηση είναι πολύ πιθανόν να ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον».
Ο κ. Ραχωβίδης ανέδειξε την ανάγκη να ενισχύσει η Ευρώπη τη στρατηγική αυτονομία της. Όπως ανέφερε, αφενός είναι σημαντικό να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της από τρίτες χώρες, και αφετέρου θα πρέπει να προωθήσει εγχώριες δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας ΚΠΥ. «Για να συμβεί αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η μεταλλευτική βιομηχανία πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα της αποδοχής του κλάδου από το κοινό, μέσα από τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών», κατέληξε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος Παγκρέατος: Η νόσος – προάγγελος που προειδοποιεί ένα χρόνο νωρίτερα
- Σέρρες: Σκότωσε τον σύντροφο της θείας του επειδή ήταν βίαιος απέναντι της
- Καλοτάξιδα να είναι τα νέα μας τρένα Αλλά…
- Άγριο έγκλημα στην Καλιφόρνια: Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι κατά τη διάρκεια εξορκισμού
- Τα πέντε ζώδια που ζουν την κάθε μέρα τους σαν να είναι η τελευταία
- Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό - Πού αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
- Κολωνός: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την αυτοκτονία του παιδιού - Το blackout challenge στο «κάδρο» των ερευνών
- Τραγωδία με νεογέννητο στη Ζαχάρω
- Πορτοσάλτε για Καπουτζίδη: «Δεν ταιριάζει στην ποιότητά του τέτοιο σχόλιο»
- Γρηγόρης και Τερκενλής σε ένα κατάστημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Δρ. Σωτηρίου: Η κατάσταση της Υπουργού επιδεινώθηκε κατά τη μεταφορά της
- Υπάλληλοι εστιατορίων αποκαλύπτουν ποια φαγητά να μην φάμε ποτέ
- Είπε το «ναι» στο ΑΠΟΕΛ ο Κουέστα!
- Το νησί με τις εκπληκτικές παραλίες που λέει όχι στις ξαπλώστρες
- «Στην πρώτη σελίδα γράφει ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ»!
- Οριστική συμφωνία Ρεάλ-Εμπαπέ!
- Γρονθοκόπησε οδηγό που ενεπλάκη σε τροχαίο με τη γυναίκα του στην Πάφο
- Ιμπραΐμ Καλίν: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία
- Εισαγγελική έρευνα για θάνατο 12χρονου που συμμετείχε σε challenge του TikTok
- Νέα ανακάλυψη για την πολλαπλή σκλήρυνση από Κύπριους ερευνητές
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και οι κρίσιμες πρώτες ύλες
- Τορναρίτης: Η Τουρκία υπονομεύει τον στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας
- Υπάλληλοι εστιατορίων αποκαλύπτουν ποια φαγητά να μην φάμε ποτέ
- «Μakarios FC» - Η άγνωστη ομάδα της Κένυας με φανέλλες του Απόλλωνα (ΦΩΤΟ-VID)
- Οριστική συμφωνία Ρεάλ-Εμπαπέ!
- Νέα ανακάλυψη για την πολλαπλή σκλήρυνση από Κύπριους ερευνητές
- Εισαγγελική έρευνα για θάνατο 12χρονου που συμμετείχε σε challenge του TikTok
- «Στην πρώτη σελίδα γράφει ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ»!
- Δρ. Σωτηρίου: Η κατάσταση της Υπουργού επιδεινώθηκε κατά τη μεταφορά της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γαλάζιος καρχαρίας έκανε την εμφάνισή του στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
- New provocation at Hagia Sophia – Muslim students recite Quran passages
- Εκτός λειτουργίας gov.gr και Taxisnet - Τι έχει συμβεί
- «Καμπανάκι» από την Κομισιόν: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
- Λένα Μαντά: Η κόρη μου ήταν βράχος στην περιπέτεια που πέρασα με την υγεία μου
- Eurovision 2022: Εντονες αντιδράσεις για την αλλαγή ψήφων σε έξι χώρες - «Αλλους ψηφίσαμε, μπλόκαραν την παρουσιάστριά μας»
- COSMOTE HISTORY HD: η ζωή και δράση του υπερασπιστή των αγροτών, Μαρίνου Αντύπα στη «Μηχανή του Χρόνου»
- «Θα τα πούμε στη Δικαιοσύνη» λέει ο Κούγιας σε ένα ακόμα ομοφοβικό ξέσπασμα που μιλά για «τη δικτατορία της ιδιαιτερότητος»
- Υπ. Εργασίας: Ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο της απασχόλησης τον Απρίλιο του 2022
- Ο Εθνικός Κήπος ανανεώνεται – Θα γεμίσει με 11.155 νέα δέντρα και φυτά