Η Επ.Διοικήσεως δικαιώνει εταιρία για απαλλοτρίωση οικοπέδου

Έκθεση στην οποία ιδιοκτήτρια εταιρία ζητεί να της επιστραφεί ακίνητο που είχε απαλλοτριωθεί από το δημόσιο αλλά εν τέλει δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης, συνέταξε και απέστειλε στους αρμόδιους φορείς η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδου.

Πρόκειται για μέρος τεμαχίου το οποίο απαλλοτριώθηκε το 1969 και 1970 στην περιοχή Τσιφλικούδια στη Λεμεσό για την κατασκευή δρόμου προσπέλασης για τις ανάγκες του νέου λιμανιού της Λεμεσού. Για την κάθε απαλλοτρίωση είχε προσφερθεί ως αποζημίωση το ποσό των 100 λιρών, αλλά εν τέλει καταβλήθηκε αποζημίωση μόνο για την πρώτη απαλλοτρίωση.

Στην 1η Ιουνίου 2006, ο παραπονούμενος ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρία, αποτάθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και ζήτησε όπως επιστραφούν τα μέρη που απαλλοτριώθηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων είχε επιβεβαιώσει ότι όντως η υπό αναφορά ιδιοκτησία δεν είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οποιουδήποτε δρόμου κι έτσι θα μπορούσε να επιστραφεί.

Για τον λόγο αυτό, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος είχε ζητήσει από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου τη διερεύνηση του θέματος και την ετοιμασία σχεδίου και περιγραφής του επίμαχου μέρους του τεμαχίου για την κήρυξη ως πλεονάζουσα ιδιοκτησία και την επιστροφή της.

Έκτοτε, όπως υποστηρίζει ο παραπονούμενος, το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο δεν έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προώθηση της διαδικασίας επιστροφής της πλεονάζουσας ιδιοκτήτριας εταιρίας.

Συγκεκριμένα, από την έκθεση διαφαίνεται ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε στέρηση κυριότητας, κατοχής και ελευθέρας διάθεσης της ιδιοκτησίας του, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία το δικαίωμα της ιδιοκτησίας διασφαλίζεται από το Άρθρο 23 του Συντάγματος, ενώ σε περίπτωση απαλλοτρίωσης, θα πρέπει να γίνει χρήση σύμφωνα με τον σκοπό εντός διαστήματος 3 ετών.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Πέραν τούτου, μετά την κατάθεση του σχετικού παραπόνου το 2006 και αφού είχαν μεσολαβήσει 36 ολόκληρα χρόνια από το διάταγμα απαλλοτρίωσης, χρειάστηκαν άλλα 9 χρόνια προκειμένου τα απαραίτητα έγγραφα να ετοιμαστούν και να διαβιβαστούν από το Τμήμα Κτηματολογίου στο Τμήμα Δημόσιων Έργων. Η συγκεκριμένη καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Μεταφορών να μην έχει τη δυνατότητα να αποταθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης στο αίτημα του παραποιούμενου.

Εν τέλει, τα έγγραφα διαβιβάστηκαν τον Δεκέμβριου 2015 με το Υπουργικό να εγκρίνει την πρόταση για επιστροφή μέρους του τεμαχίου στην τιμή που το είχε απαλλοτριώσει η Δημοκρατία, η οποία θα έπρεπε να έχει υπολογιστεί από το Κτηματολόγιο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Έτσι, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ζητά την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου του 2015, ώστε να υπολογιστεί το ποσό που πρέπει να καταβάλει η εταιρία για να της επιστραφεί το ακίνητο.

Διαβάστε ΕΔΩ την πλήρη έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα