Η Επιτροπή Θεσμών ενέκρινε τη νομική βάση για το ασυμβίβαστο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ενέκρινε σήμερα τη νομική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οποιοδήποτε προσέγγιση του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ θα συνεχίσει τη συζήτηση της ανάγκης για θέσπιση αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που να διέπει το ασυμβίβαστο προς την άσκηση των καθηκόντων των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, και σε επόμενη συνεδρία.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαϊδης,

δήλωσε αναφορικά με το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων ότι είναι ένα τεράστιο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Επιτροπή Θεσμών επισταμένα για πάρα πολύ καιρό.

«Είχε ζητηθεί από δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου να κάνουν μία σχετική μελέτη, την έκαναν, την υπέβαλαν στην Επιτροπή και βάσει της μελέτης αυτή, άρχισε σήμερα η πιο ουσιαστική μελέτη του ζητήματος της νομοθετικής ρύθμισης της σύγκρουσης συμφερόντων. Ένα θέμα που υπερβαίνει ασφαλώς των όποιων νομοθεσιών αφορούν το ασυμβίβαστο, διότι η σύγκρουση συμφερόντων είναι πολύ ευρύτερη έννοια από το ασυμβίβαστο και των οποιονδήποτε κανόνων δεοντολογίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι σήμερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή η θεωρητική βάση, η νομική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οποιοδήποτε προσέγγιση του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων.

Αυτή προβλέπει:

Πρώτον, την ανάγκη ύπαρξης μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε νομοθεσίες ή πρόνοιες του συντάγματος υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες σε σχέση με το θέμα αυτό.Δεύτερον, καθορίστηκε ο ορισμός του τι σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την διαφορά μεταξύ της εξυπηρέτησης του ιδιωτικού συμφέροντος και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος από ένα δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο.Τρίτον, αποφασίστηκε ο χειρισμός των υφιστάμενων νομοθεσιών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αλλά θα καλυφθούν από την ομπρέλα, από το νόμο – πλαίσιο των συγκεκριμένων, που θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή, καιΤέταρτον, θα υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων δεοντολογίας που αφορούν τις κατηγορίες των δημόσιων αξιωματούχων και των κοινωνικά εκτεθειμένων προσώπων για τους οποίους θα ισχύει η νομοθεσία για την σύγκρουση συμφερόντων.

Η Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης, θα συνεχίσει και την επόμενη φορά τη συζήτηση του θέματος «με πρώτο στόχο να δούμε -γιατί ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις νόμου- ποιες από τις υφιστάμενες νομοθεσίες μπορούν να τροποποιηθούν στη βάση της νομικής βάσης που σας περιέγραψα προηγουμένως, ούτως ώστε αυτές οι τροπολογίες στην υφιστάμενη νομοθεσία να περάσουν πριν να λήξη η θητεία της υφιστάμενης Βουλής και ό,τι είναι να μείνει ως νέα νομοθεσία να δρομολογηθεί η διαδικασία της συγγραφής της νέας νομοθεσίας, η οποία ενδεχομένως να παραμείνει για τη νέα Βουλή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα