Η επόμενη μέρα ενός Grexit - BINTEO

Μια συγκροτημένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ενδεχoμένως να αποτελέσει την απαρχή για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο SigmaLive, o Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Δρ. Αντρέας Θεοφάνους.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοφάνους τόνισε ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε ένα συγκροτημένο Grexit και σε συμφωνία με τους δανειστές, για να στηριχθεί η προσπάθεια της

χώρας τα αποτελέσματα δεν θα είναι οδυνηρά, φτάνει η ελληνική κυβέρνηση να έχει ένα ολοκληρωμένο «plan B».

Ωστόσο, επισήμανε ότι σε περίπτωση ρήξης και μη ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδιασμού τα πράγματα θα καταστούν πολύ πιο δύσκολα.

Στάση πληρωμών και χροκοπία…

Όσον αφορά το θέμα της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών ο Οικονομολόγος επισήμανε ότι ακόμα και σε περίπτωση παραμονής στην ευρωζώνη υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα καταφέρουν οι Έλληνες να αποπληρώσουν ολόκληρο το χρέος.

Στάση πληρωμών έκανε και η ίδια η Γερμανία, επισήμανε, αφού μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο όχι μόνο δεν αποπλήρωσε το χρέος αλλά της δόθηκαν και χρήματα από τους για να αναστηλώσει τα ερείπιά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε επιλεκτική στάση πληρωμών επιλέγοντας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να παγώσει την πληρωμή ενός μέρους του χρέους.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι εάν υπάρξει συμφωνία με βάση την υφιστάμενη φιλοσοφία δεν βλέπει φως στην άκρη της σήραγγας. Μια συμφωνία που στηρίζεται στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων δημοσιονομικών ισοζυγίων, είπε, σε μια οικονομία που το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 27% τα τελευταία 5 χρονιά, θα δώσει απλά παράταση σε μία αδιέξοδη κατάσταση.

Ο οικονομολόγος έκανε λόγο και για μία «προσωρινή έξοδο» της χώρας από το ευρώ μέχρι η οικονομία της Ελλάδας να καταστεί ανταγωνιστική και να πληροί τις προϋποθέσεις για επανένταξη παρά ένα νέο δυσβάσταχτο μνημόνιο.

«Η ΕΕ σε 5 χρόνια μπορεί να διαφοροποιήσει την πολιτική της οπότε θα είναι εφικτό για την Ελλάδα να επανέλθει», δήλωσε.

Περιορισμοί καταθέσεων και μετακίνησης κεφαλαίων…

Για την υποβολή περιορισμών στην ανάληψη καταθέσεων και μετακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Θεοφάνους δήλωσε ότι ακόμα και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου δεν υπήρξε αλλαγή νομίσματος, υποβλήθηκαν περιορισμοί οπότε σε περίπτωση Grexit θα είναι απαραίτητοι, τόνισε.

Εξήγησε εξάλλου, ότι ακόμα και σε χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης ίσως υπάρξουν περιορισμοί.

«Η πολιτική της ΕΕ οδηγεί στη στασιμότητα»
Οι θεσμοί της ευρωζώνης πρέπει να διαφοροποιήσουν τη σημερινή πολιτική τους η οποία έχει ροπή προς τη στασιμότητα, δήλωσε ο κ. Θεοφάνους, προσθέτοντας ότι απαιτούνται αλλαγές και στη δημοσιονομική πολιτική.

«Εάν το Grexit δεν επηρέαζε την ευρωζώνη θα είχαν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα»

Απαντώντας σε όσους θεωρούν πως ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα χρόνια πίσω ο κ. Θεοφάνους απαντά ότι η χώρα έχει ήδη πάει αρκετά χρόνια πίσω. Μάλιστα επισήμανε ότι και την δεκαετία του 50’ υπήρχε φτώχια αλλά ο κόσμος δεν έψαχνε στα σκουπίδια φαγητό.

Τέλος, ο οικονομολόγος ξεκαθάρισε πως εάν η ευρωζώνη δεν επηρεαζόταν από το Grexit, οι δανειστές θα εγκατέλειπαν προ πολλού την Ελλάδα.

Περισσότερα στο βίντεο...

Follow @KonstantinaNeo !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

neofytouc@sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα