Η έρευνα για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 συνεχίζεται

Δικαστικά έγγραφα τα οποία έχει στην κατοχή του το CNN, δίνουν μία εικόνα σχετικά με την αντίληψη που έχει διαμορφώσει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για τις προσπάθειες του Ρότζερ Στόουν να αναζητήσει έγγραφα από τα WikiLeaks το 2016.

Το γραφείο του Μάλερ προετοιμάζεται να δηλώσει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι ο Στόουν προσπάθησε να πιέσει έναν συνεργάτη του προκειμένου να πάρει έγγραφα από την WikiLeaks.

Τα έγγραφα αυτά, ήταν σχετικά με πληροφορίες που είχαν υποκλαπεί από τους Δημοκρατικούς, μετά την δράση Ρώσων χάκερ, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σύμφωνα με πρόχειρο δικαστικό έγγραφο, αλλά κι άλλα έγγραφα που μοιράστηκε με το CNN ο συνεργάτης του Στόουν και συντηρητικός συγγραφέας Τζερόμ Κόρσι.

Ο Κόρσι δήλωσε ότι έλαβε το προσχέδιο του δικαστικού εγγράφου, με ημερομηνία του μήνα που διανύουμε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει με την ομάδα έρευνας του Μάλερ κι αναφορά με την προσωπική του παραδοχή για ψευδή κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και με τα έγγραφα που έχει προσκομίσει, οι εισαγγελείς τού πρόσφεραν μία συμφωνία παραδοχής της ψευδορκίας από μέρος του, την οποία ο Κόρσι προγραμματίζει να απορρίψει, καθώς δεν πιστεύει πως ο ίδιος είπε ψέματα από πρόθεση.

Σε ένα από το πρόχειρα δικαστικά έγγραφα που έδωσε ο Κόρσι στο CNN, φαίνεται ότι η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή περιγράφει πως ο Στόουν φέρεται να έψαχνε για πληροφορίες και ηλεκτρονικά μηνύματα από τα WikiLeaks, μέσω τουλάχιστον ενός ατόμου, του Κόρσι, τον οποίο και χρησιμοποιούσε ως ενδιάμεσο.

Στο έγγραφο αυτό, ο Στόουν περιγράφεται ως άτομο 1, σύμφωνα και με την επιβεβαίωση του Κόρσι.

Ο εκπρόσωπος του Μάλερ Πίτερ Καρ αρνήθηκε να σχολιάσει τα πρόχειρα δικαστικά έγγραφα.

Το CNN δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα την αυθεντικότητά τους.

Ωστόσο, τα πρόχειρα δικαστικά κείμενα για την συμφωνία παραδοχής της ψευδορκίας από τον Κόρσι μοιάζουν στο περιεχόμενο, στην δομή, αλλά και την γλώσσα, με τα κείμενα άλλων συμφωνιών συνεργασίας που έχει δρομολογήσει ο Μάλερ κι έχουν κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον.

Δεν έχει γνωστοποιηθεί πόσες αλλαγές έχουν απομείνει να γίνουν στα προσχέδια αυτά των κειμένων. Τέτοιες πληροφορίες, τυπικά δεν δημοσιοποιούνται μέχρι την κατάθεση επίσημων εγγράφων στο δικαστήριο.

Στα ίδια έγγραφα, οι συνεργάτες του Μάλερ περιγράφουν πως ο Κόρσι φέρεται να είπε ψέματα τρεις φορές, τόσο στο FBI όσο και στο γραφείο του ειδικού ανακριτή. Ο ίδιος είπε στις αρχές ότι αρνήθηκε όταν ο Στόουν τού πρότεινε να προσεγγίσει την WikiLeaks. Επίσης, αρνήθηκε ότι ο Στόουν τού πρότεινε να εμπλέξει κι άλλο άτομο στην προσπάθεια αυτή, ενώ αρνήθηκε, ακόμη, ότι μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με το τι είχε στην διάθεσή της η WikiLeaks.

Ο Στόουν φέρεται να ζήτησε από τον Κόρσι να έρθει σε επικοινωνία με τα WikiLeaks το καλοκαίρι του 2016 “σχετικά με το ενδεχόμενο να έχουν στοιχεία που να σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία”, όπως αναφέρεται σε ένα πρόχειρο δικαστικό έγγραφο. “Πήγαινε στον [Ασάνζ]”, έγραφε ο Στόουν στις 25 Ιουλίου του 2016, τρεις ημέρες αφού τα WikiLeaks είχαν δημοσιοποιήσει χιλιάδες από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Στόουν έδωσε οδηγίες στον Κόρσι για να έρθει σε επικοινωνία με τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ώστε “να πάρει τα ηλεκτρονικά μηνύματα που υπήρχαν κι επρόκειτο να δημοσιευτούν στην συνέχεια”.

Ο Κόρσι, από την πλευρά του, μετέφερε το αίτημα αυτό στον Τεντ Μάλοκ, έναν σύμβουλο που έχει την έδρα του στο Λονδίνο. Ο Μάλοκ δήλωσε ότι μίλησε στο FBI μέσα στο 2018 κι όπως είπε δέχτηκε ερωτήσεις, ειδικά για το αν επισκέφτηκε την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Όπως είπε ο ίδιος, δεν είχε επισκεφτεί την πρεσβεία.

Ο Στόουν, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον Ασάνζ.

Ο Μάλοκ δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού της αναφοράς.

Στις 2 Αυγούστου του 2016, ο Κόρσι έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον Στόουν, προβλέποντας ότι η WikiLeaks προετοιμαζόταν για την δημοσιοποίηση κι άλλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ο Στόουν έχει δηλώσει ότι μίλησε με τον Τραμπ την επόμενη ημέρα, στις 3 Αυγούστου.

Ο Μάλερ δεν έχει προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Στόουν, όπως κι άλλοι συνεργάτες του ή τα WikiLeaks.

Ωστόσο, τα πρόχειρα δικαστικά έγγραφα που αναφέρονται παραπάνω δίνουν μία ισχυρή ένδειξη ότι ενδέχεται να υπάρξει απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Στόουν.

Αρκετοί άλλοι συνεργάτες του ίδιου έχουν καταθέσει ενώπιον ενόρκων στην Ουάσινγκτον, όπως έχει αναφέρει το CNN.

Και άλλοι συνεργάτες του που συζήτησαν μαζί του ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νομικό κίνδυνο να διωχθούν εμπλεκόμενοι σε υπόθεση κατασκοπείας για την περίπτωση απόκρυψης πληροφοριών από το Κογκρέσο, το FBI, αλλά και τους ενόρκους.

Ο Μάλερ, πέρα από τα ανακριτικά, ασκεί και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury), ενώ διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα