Η ΕΒΜΙΚ καλεί τα μέλη της να μην συμμετέχουν στο ΓεΣΥ

Η Εταιρεία Βιοπαθολόγων-Μικροβιολόγων Ιατρών Κύπρου (ΕΒΜΙΚ), καλεί τα μέλη της να μην συμμετέχουν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, γιατί, όπως αναφέρει, "με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρούμε ότι θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, δεν θα παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους επαγγελματίες υγείας και δεν θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα

των εργαστηρίων".

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η ΕΒΜΙΚ αναφέρει ότι σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2019 αποφάσισε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς.

Στηρίζει, επίσης, τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΠΙΣ για την δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας όπου ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια.

Όπως αναφέρεται, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΜΙΚ σε όλες τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ έθεσε έντονα τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του τόσο για τον ελλειμματικό προϋπολογισμό για τα κλινικά εργαστήρια όσο και για τις ασάφειες των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων.

Τέθηκαν επίσης, σημειώνεται, οι βασικές αρχές και τα αιτήματα με τα οποία θεωρούμε ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των κλινικών εργαστηρίων, τα οποία δυστυχώς στην πλειονότητά τους απορρίφθηκαν.

Οι προτάσεις του ΟΑΥ για τις αποζημιώσεις των Βιοπαθολόγων-Μικροβιολόγων, σημειώνεται, δεν βασίστηκαν σε πραγματική κοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά στηρίχθηκαν σε υποθετικούς και κατά προσέγγιση υπολογισμούς του όγκου των εξετάσεων που διενεργούνται και σε τιμές ασφαλιστικών εταιρειών που αυθαίρετα μειώθηκαν κατά 50%.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, οι προτεινόμενες τιμές είναι κατά 50 – 70% χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε καν το κόστος των αναλωσίμων και του τεχνολογικού εξοπλισμού του εργαστηρίου.

Επιπλέον, σημειώνεται, η επίμονη άρνηση του ΟΑΥ να αποδεχθεί τον καθορισμό κατώτατης τιμής μονάδας δεν διασφαλίζει με κανένα τρόπο τη βιωσιμότητα των Κλινικών Εργαστηρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα