Η Ευρ. Επιτροπή εφιστά την προσοχή για την κυπριακή οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς ενημερώνει για την πορεία της κυπριακής οικονομίας με ένα, πολύ διαφανή τρόπο. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Κύπρο από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της έκτης αποστολής μεταπρογραμματικής εποπτείας. Η αποστολή συνδυάστηκε με αποστολή «Μεταπρογραμματικής Παρακολούθησης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ συμμετείχαν και στελέχη

του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τι διαπίστωσε η Επιτροπή; Η Έκθεσή της σημειώνει ότι από τη μια «η κυπριακή οικονομία εξακολούθησε να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη φθάνοντας το 3,9 % το 2018», ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι «οι κλυδωνισμοί του εξωτερικού περιβάλλοντος αυξάνονται και σημαντικές εθνικές αδυναμίες παραμένουν». Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οφείλει να έχει υπόψη του την παρατήρηση της Επιτροπής η οποία υπογραμμίζει: «η δυναμική της ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε λιγότερο ευνοϊκούς εξωτερικούς παράγοντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Σύμφωνα με την Έκθεση, τον περασμένο χρόνο, η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού της συστήματος και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών», αλλά, θεωρεί πως «σημαντικές προκλήσεις παραμένουν». Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «το ποσοστό ΜΕΔ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ». Γι’ αυτό ζητά «να ενισχυθεί η πειθαρχία των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων και να μειωθεί το μη βιώσιμο χρέος χρησιμοποιώντας πλήρως τα αναθεωρημένα πλαίσια αφερεγγυότητας και εκποιήσεων».

Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι «οι ακόμη ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες παρέχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για ενίσχυση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προς τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης». Εντυπωσιάζει το γεγονός πως η Επιτροπή θεωρεί ως «βασική προτεραιότητα» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την δικαστική μεταρρύθμιση, με αύξηση της εξειδίκευσης των δικαστηρίων, την εκκαθάριση της μεγάλης συσσώρευσης υποθέσεων και την αναθεώρηση των παρωχημένων κανόνων πολιτικής δικονομίας».

Η Επιτροπή ζητά επίσης από την Κύπρο να επιλύσει παλαιές εκκρεμότητες, και τις αναφέρει: «να αντιμετωπιστεί γρήγορα η ήδη πολύ καθυστερημένη μεταρρύθμιση του συστήματος έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας», καθώς και εκείνη του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ολοκλήρωσης των έργων ιδιωτικοποίησης». Η Έκθεση θεωρεί ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των επενδύσεων σε άλλους τομείς πέραν από τους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού, οι οποίοι αποτελούν σήμερα τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης».

Συνολικά η Επιτροπή ζητά μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής. Ως το θεσμικό όργανο της ΕΕ που παρακολουθεί όλες τις χώρες, ιδίως της Ευρωζώνης, εισηγείται να λάβουμε αποφάσεις τώρα που «ακόμη υπάρχουν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες», έχοντας σφαιρική προσέγγιση για το τί συμβαίνει εντός Ευρωζώνης, πώς αξιολογούνται πραγματικά οι επιδόσεις των «27». Η Επιτροπή είναι επίσης σε θέση να γνωρίζει πολύ περισσότερο τι συμβαίνει εκτός, και επηρεάζει σοβαρά όλες τις οικονομίες.

Ζητά να είμαστε Προμηθείς. Τώρα να κάνουμε στροφή σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό παραμένει η πιο μεγάλη πρόκληση για όλους, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα