Η Ευρώπη ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί της Ουκρανίας

Η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος, ως διεθνοπολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, βιώνουν ίσως τη μεγαλύτερη κρίση από το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ουκρανικό επαπειλεί να μετατρέψει τον νέο ψυχρό πόλεμο ακόμη και σε θερμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα και το μέλλον των διεθνών σχέσεων, ενδεχομένως εγείροντας, για πρώτη φορά, με τόσο εναγώνιο τρόπο, την προοπτική μιας ανθρώπινης ιστορίας... χωρίς μέλλον.Οι ρίζες της τωρινής κρίσης, βεβαίως, δεν είναι σημερινές. Το 1995 ο Αμερικανός διπλωμάτης (Δημοκρατικός), δις

αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,  Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ, γνωστός και από τη δράση του στο Κυπριακό, είχε αναλύσει την πολιτική των ΗΠΑ στην εξής λογική: Αμερική, μια Ευρωπαϊκή Δύναμη. Εκτός λοιπόν του γερμανικού ζητήματος, εάν δηλαδή θα έχουμε μια γερμανική Ευρώπη ή μια ευρωπαϊκή Γερμανία, υπάρχει και το αμερικανικό.

Κατά πόσον, δηλαδή, θα έχουμε μια ευρωπαϊκή Ευρώπη ή μια αμερικανική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, στην παρούσα κρίση έχουμε δύο συγκρουόμενες στρατηγικές φιλοσοφίες: Τη ρωσική αναθεωρητική πολιτική και κατά πόσον συνιστά νέα απειλή, και τη στρατηγική αντίληψη της Ουάσιγκτον για την αμερικανική Ευρώπη. Οι μεν Ρώσοι επανέρχονται στο διεθνές σύστημα στη βάση της αναθεωρητικής πολιτικής από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή, οι δε Αμερικανοί δημιουργούν νέες συνθήκες αποτροπής σηκώνοντας ψηλά την υπόθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Σαφής έκφραση της συγκεκριμένης αμερικανικής στρατηγικής αντίληψης είναι το γεγονός ότι, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, ο  Πρόεδρος Τζο  Μπάιντεν στράφηκε εναντίον της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία και δη τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν ρωσόφωνοι πληθυσμοί, για να αναδείξει και να φωτίσει τη «νέα ρωσική απειλή». Η κρίση κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα με τη συγκέντρωση πρόσθετων ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών.

Και το ερώτημα είναι, εάν θα υπάρξει πόλεμος ή όχι. Θα είναι τοπικός ή γενικευμένος; Ή, τελικά, θα οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν πως ένας γενικευμένος πόλεμος θα είναι καταστροφικός;

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα