Η Ευρώπη κατά του καπνίσματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγκάστηκε να δεχθεί ότι για να στεφθεί με επιτυχία η αντικαπνιστική εκστρατεία πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από μέτρα καταστολής, τα οποία πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν πλήρως υιοθετήσει, ενώ κι άλλες χώρες, η μία μετά την άλλη, αρχίζουν να τα υιοθετούν σιγά σιγά. Ετσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει με τον δικό του τρόπο να υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά από όλες τις χώρες.

Με τη σειρά του, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά του καπνίσματος, με στόχο

να αποτραπεί το κάπνισμα από τους νέους και ειδικότερα τους νέους κάτω των 15 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να καλύπτεται το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων με προτροπές κατά του καπνίσματος και αναφορές στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο καπνιστής.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πακέτων των 10 τσιγάρων που προτιμούν οι νέοι, καθώς και τα τσιγάρα με διάφορες άλλες προσμίξεις, όπως μέντα κ.λπ. που τα καθιστούν πιο ελκυστικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης ακούστηκαν οι γνώμες των ειδικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι τόνισαν ότι κάθε χρόνο χάνονται στην Ευρώπη 7.000.000 ανθρώπινες ζωές από το κάπνισμα, όσος δηλαδή είναι ο πληθυσμός μιας μεγάλης πόλης όπως η Φρανκφούρτη.

Ακούστηκε επίσης ότι οι οικονομικές απώλειες για την Ευρώπη είναι της τάξης των 25 δισ. ευρώ ετησίως και αφορούν νοσηλείες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που οφείλονται σε παθήσεις λόγω των καπνίσματος.

Αναλογικά, ο αριθμός αυτός για την Ελλάδα μεταφράζεται ετησίως σε 1 δισ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό μας.

Το σπουδαιότερο όμως από όλα αυτά είναι ότι μέσα σε αυτήν τη διετία θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν στη νομοθεσία τους τις ευρωπαϊκές οδηγίες που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο.

Πώς είναι δυνατόν μια χώρα όπως η δική μας, που υποτίθεται ότι έσβησε το τσιγάρο νομοθετικά το 2009, να ενσωματώσει τις αυστηρές αυτές οδηγίες;Πώς θα απολογηθούμε για το ότι μετά την ολική απαγόρευση του καπνίσματος τον Ιούλιο του 2009 ψηφίσαμε διάφορες τροπολογίες που κατέστησαν τον αντικαπνιστικό νόμο πρακτικά ανενεργό;Πώς ζητούμε οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους όταν δαπανούμε για τους καπνιστές μας 1 δισ. ευρώ τον χρόνο;

H Ιρλανδία, η οποία είχε υιοθέτησε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, έφθασε σήμερα στο σημείο να ισχυρίζεται ότι έχει περιοριστεί το κάπνισμα στο 5% του πληθυσμού της και να προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας της χώρας ότι θα υπάρξει πλήρης αναστολή των αντικαπνιστικών μέτρων μέχρι το 2025 γιατί υπολογίζει ότι δεν θα καπνίζει κανένας στην Ιρλανδία μέχρι τότε.

Αυτά για την Ευρώπη, η οποία όσο βλέπει ότι μόνο με ενημέρωση και προτροπές ο αντικαπνιστικός στόχος δεν επιτυγχάνεται τόσο αυστηρότερα αντικαπνιστικά μέτρα θα λαμβάνει ολοένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα