Η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει ιρανικό αργό πετρέλαιο

Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρίες συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο ακόμα και μετά την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων, αν και κάποιοι αναμένουν οι όγκοι να μειωθούν καθώς τραπεζικά ζητήματα δημιουργούν εμπόδια στο εμπόριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις που στόχο έχουν να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου

από τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Ωστόσο έως σήμερα, αξιωματούχοι σε εταιρίες στην Ευρώπη δήλωσαν ότι συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν αντλεί περίπου το 4% του παγκόσμιου πετρελαίου και εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια αργού την ημέρα προς την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων.

«Αυτή τη στιγμή, η εμπορική μας δραστηριότητα είναι όπως συνήθως», δήλωσε η Μάρτα Λορέντε, εκπρόσωπος της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρίας Cepsa, ενός από τους πελάτες του Ιράν στην Ευρώπη.

Ένας άλλος αγοραστής από την Ευρώπη, η ιταλική Eni, είπε ότι αγοράζει 2 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού τον μήνα στο πλαίσιο ενός συμβολαίου που ισχύει έως τα τέλη του έτους, προσθέτοντας ότι οι όποιες νέες κυρώσεις θα χρειαστούν έξι μήνες για να ενεργοποιηθούν.

Οι αμερικανικές κυρώσεις προβλέπουν μια περίοδο 180 ημερών κατά την οποία οι αγοραστές θα πρέπει να περιορίσουν σταδιακά τις αγορές πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια απώλεια στην τροφοδοσία δεν θα γίνει αμέσως αισθητή – και οι εταιρίες δεν χρειάζεται να σπεύσουν για να βρουν εναλλακτικές.

«Δεν κάνουμε τίποτα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης ευρωπαϊκής εταιρίας διύλισης. «Απλά τηρούμε στάση αναμονής. Εάν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μείωση, θα δούμε. Το ιρανικό δεν είναι το μοναδικό αργό πετρέλαιο».

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ιρανικού αργού, περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατευθύνονται στην Ασία.

Μια μείωση στους όγκους λόγω των κυρώσεων, θα αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές πετρελαίου, που έχουν ενισχυθεί φέτος λόγω της συμφωνίας – του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών - για μείωση της παραγωγής και της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης. Το αργό έφθασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ύστερα από την ανακοίνωση του Τραμπ για τις κυρώσεις.

Πηγές σε διεθνείς εμπορικές εταιρίες προέβλεψαν μια άμεση μείωση στις ιρανικές εξαγωγές λόγω τραπεζικών ζητημάτων, όπως η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης εμπορικών δραστηριοτήτων. Πηγή σε εμπορική εταιρία που αγοράζει ιρανικό αργό δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει τις αγορές τουλάχιστον κατά την εξάμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την τελική ενεργοποίηση των κυρώσεων, αλλά αναμένει ότι θα υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο λόγω τραπεζικών ζητημάτων.

«Φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει κανείς για έξι μήνες», δήλωσε η πηγή, που θέλησε να μην κατονομαστεί. «Το κλειδί είναι οι τράπεζες. Εάν μας σταματήσουν οι τράπεζες, ίσως σταματήσουμε και εμείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα