Η Γαλλία στέλνει 220 στρατιώτες κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε Δ.Αφρική

Γαλλία και οι πέντε χώρες του Σάχελ (G5, Νίγηρας, Τσαντ, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί), ανακοίνωσαν απόψε ότι θέλουν να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους εναντίον των τζιχαντιστών στη Δυτική Αφρική.

Οι πρόεδροι των χωρών αυτών, που συναντήθηκαν στο Πο με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να συνεχιστεί η στρατιωτική εμπλοκή του Παρισιού στο Σάχελ εναντίον των εξτρεμιστών ισλαμιστών που δρουν στην περιοχή αυτή.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνόδου, οι έξι ηγέτες ανέφεραν ότι θα θέσουν τις δυνάμεις τους

κάτω από μια κοινή ομπρέλα, τον αποκαλούμενο «Συνασπισμό για το Σάχελ», που θα αναλάβει τον συντονισμό της δράσης τους. Στον Συνασπισμό αυτόν θα μετέχουν η G5, οι Γάλλοι στρατιώτες της Επιχείρησης Μπαρχάν και οι εταίροι τους.

Στη σύνοδο αποφασίστηκε «να επικεντρωθούν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη των τριών συνόρων» (Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας) υπό την κοινή διοίκηση της Δύναμης Μπαρχάν και της κοινής Δύναμης της G5, με στόχο κατά προτεραιότητα το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα (ISGS).

Η μελλοντική, ευρωπαϊκή ειδική δύναμη Takuba θα ενταχθεί στην κοινή διοίκηση.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι το Παρίσι θα στείλει ενισχύσεις, άλλους 220 στρατιώτες, στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών.

Οι ηγέτες κάλεσαν εξάλλου τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν την «κρίσιμης σημασίας» επιμελητειακή υποστήριξη που παρέχουν στις δυνάμεις τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, είπε ότι το Πεντάγωνο ενδέχεται να αποσύρει Αμερικανούς στρατιώτες από Αφρική, προκειμένου να επικεντρώσει τις δυνάμεις του σε άλλες περιοχές. Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε "άσχημα νέα" την ενδεχόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ελπίζει να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο αγώνας κατά των ισλαμιστών στη Δυτική Αφρική είναι κρίσιμης σημασίας.

Η Γαλλία, που έχει χάσει 41 άνδρες στο Σάχελ από το 2013, επέμενε να υπάρξει μια «αποσαφήνιση» για τη δράση της από τις χώρες της περιοχής, καθώς είχαν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος της για ανάμιξη και για «νεοαποικιακούς στόχους».

Η επόμενη σύνοδος της G5 του Σάχελ και της Γαλλίας θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Νουαξότ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα