Η Γάζα και η Κύπρος

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ολοένα και χειροτερεύει. Για να την εξηγήσουμε, χρειάζεται να μιλήσουμε πρώτα για τα κρίσιμα ζητήματα που την συγκροτούν, είτε είναι πιο παλιά, είτε σημερινά.

1. Όλοι καταδικάζουμε τις σφαγές που διενήργησε η Χαμάς με την επίθεσή της στις 6 του Οκτώβρη μέσα στο Ισραήλ. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές αμάχων πολιτών του Ισραήλ από την Χαμάς είναι  πράξεις απαράδεκτες,  τρομοκρατικές και καταδικαστέες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Ισραηλίτες  άμαχοι που έχουν απαχθεί.

2. Ταυτόχρονα χρειάζεται να καταδικάζουμε την  επιβολή

συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό λαό από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας, κάτι που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

3. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η μια σύγκρουση φέρνει την άλλη και η κατάσταση οδηγείται σε δραματική επιδείνωση. Η μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων νοτιότερα της Γάζας μπορεί να φέρει πρόσκαιρη ικανοποίηση σε ορισμένους στο Ισραήλ, αλλά δεν θα φέρει καλύτερες μέρες στην περιοχή.

4. Μόνο η μόνιμη ειρήνευση μπορεί να κλείσει πληγές που ταλανίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής για πολλές δεκαετίες, φθάνοντας σήμερα στο χείλος της αβύσσου.

Η Κύπρος, όπως και όλοι οι Κύπριοι, χρειάζεται να στηρίζουμε με συνέπεια την δέσμευση της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή, όπως εκφράστηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016. Η δέσμευση της ΕΕ έχει ως εξής: «Λύση δύο κρατών που θα καλύπτει τις ανάγκες Ισραηλινών και Παλαιστινίων για ασφάλεια και τις προσδοκίες των Παλαιστινίων για δημιουργία κράτους και κυριαρχίας, (λύση δύο κρατών) που θα τερματίσει την κατοχή που άρχισε το 1967 και θα επιλύσει όλα τα ζητήματα του μόνιμου καθεστώτος προκειμένου να δοθεί τέλος στη σύγκρουση»

5. Τα ΗΕ έχουν την ευθύνη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός, σε τερματισμό της αιματοχυσίας και σε αποτροπή της εξέλιξης της σύγκρουσης σε ένα ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, με νέα κύματα προσφυγικής κρίσης στην περιοχή μας. Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης τα ΗΕ να παράσχουν τις αναγκαίες ιατρικές προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών και να μείνουν ανοικτές οι δίοδοι για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

6. Η Κύπρος, θύμα και αυτή εισβολής και κατοχής, έχει ανοικτές τις κεραίες της για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας θα σπάσει μόνο  με την λύση από δύο ανεξάρτητα κράτη, του κράτους Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης μέσα σε συνθήκες ασφαλείας στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

7. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ψήφισμά της στις 13 Οκτωβρίου έχει αποκλίνει από την υιοθέτηση μιας σφαιρικής και ισορροπημένης θέσης στις πολύ σοβαρές εξελίξεις. Υποβάθμισε τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις δεσμεύσεις της ΕΕ πάνω στο Μεσανατολικό ζήτημα και έδωσε άκριτη υποστήριξη στις θέσεις Νετανιάχου. Αυτή η ανισοβαρής υποστήριξη υπηρετεί μόνο πρόσκαιρες κομματικές επιδιώξεις. Δεν υπηρετεί την προσπάθεια της Κύπρου να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στην περιοχή, ούτε βοηθά στον δικό μας αγώνα για να επιλυθεί το κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα