Η Ιαπωνία πέρασε για πρώτη φορά πολεμικό πλοίο από τα στενά της Ταϊβάν

Ένα Ιαπωνικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τα στενά  μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών ΜΜΕ.

Το JS Sazanami, ένα ναυτικό αντιτορπιλικό, πέρασε από το στενό από βορρά προς νότο την Τετάρτη, συνοδευόμενο από πλοία από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το σκάφος ήταν καθ' οδόν για να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τους Ιάπωνες υπουργούς.

Σύμφωνα με το BBC,

αυτό ερμηνεύεται ως μια σημαντική κίνηση από την Ιαπωνία, η οποία πιστεύεται ότι απέφυγε να περάσει τα πλοία της μέσω του στενού για να μην αναστατώσει την Κίνα, η οποία διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν και το στενό.

Ούτε η Ιαπωνία, η Ταϊβάν ή η Κίνα έχουν σχολιάσει επίσημα το απόσπασμα.

Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή, ανέφερε ότι ο κινεζικός στρατός «διεξήγαγε παρακολούθηση σε όλη την πορεία [των σκαφών] και είχε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ταϊβάν λένε ότι είναι μια βασική ναυτιλιακή και εμπορική οδός μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων και είναι μέρος των διεθνών υδάτων και είναι ανοιχτή σε όλα τα ναυτικά πλοία.

Το Πεκίνο, που διεκδικεί την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία επί του στενού, διαφωνεί.

Για δεκαετίες ο στόλος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό ήταν το μόνο ξένο ναυτικό που διέσχιζε τακτικά το στενό. Αλλά πρόσφατα, προστέθηκαν από τον Καναδά και την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Πριν από δύο εβδομάδες η Γερμανία διέπλευσε δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού μέσω του στενού για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Ο στρατός της Κίνας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια περνώντας από το στενό στις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά το Βερολίνο είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια για σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού να διασχίσει το στενό.

Αυτές οι διελεύσεις είναι άκρως πολιτικές και έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν στην Κίνα ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν αποδέχονται τους ισχυρισμούς του Πεκίνου.

Για την Ιαπωνία, είναι επίσης ένα άλλο μεγάλο βήμα μακριά από τη μακροχρόνια πολιτική της να μην αμφισβητεί άμεσα την Κίνα.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας δεν επιβεβαίωσε λεπτομέρειες για τη ναυτική επιχείρηση, αλλά είπε ότι η Ιαπωνία αισθάνθηκε έντονη κρίση μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τον κινεζικό στρατό, οι οποίες, όπως είπε, σημειώθηκαν η μία μετά την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ταϊβάν δεν σχολίασε το απόσπασμα, αλλά το υπουργείο Άμυνας της δήλωσε την Τετάρτη ότι είδε μια αύξηση στον αριθμό των κινεζικών στρατιωτικών αεροπλάνων που επιχειρούν γύρω από το νησί.

Ο Bec Strating, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο La Trobe στην Αυστραλία, είπε ότι η αναφερόμενη διέλευση της Ιαπωνίας είναι "μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μεγαλύτερης ναυτικής παρουσίας από χώρες εντός και εκτός της Ασίας που ανησυχούν για τους ισχυρισμούς της Κίνας στη θάλασσα".

«Η Ιαπωνία ειδικότερα αντιμετωπίζει τις τακτικές της κινεζικής «γκρίζας ζώνης» στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι τακτικές πολέμου της γκρίζας ζώνης στοχεύουν στην αποδυνάμωση ενός αντιπάλου για παρατεταμένη χρονική περίοδο, λένε οι αναλυτές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο έστειλε για πρώτη φορά αεροπλανοφόρο μεταξύ δύο ιαπωνικών νησιών κοντά στην Ταϊβάν. Τον Αύγουστο, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πέταξε εντός του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα το Τόκιο να καταδικάσει την εισβολή ως «εντελώς απαράδεκτη» και «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας».

Οι ηγέτες της ομάδας εθνών Quad - Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία και ΗΠΑ - δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την ασφάλεια στη θάλασσα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη διεκδίκηση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιαπωνία, Ταϊβάν,iaponia, taivan