Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται διαμηνύει η παλαιστινιακή προεδρία

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ γιόρτασε την 60ή της επέτειο. Η ημερομηνία αυτή στάθηκε η αφορμή για να κάνουμε έναν απολογισμό των επιτευγμάτων της Ένωσής μας, αλλά και για να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τις επόμενες γενιές, γράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε άρθρο του στην Les Echos.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντλήσουμε μαζί τα διδάγματα από την τελευταία δεκαετία. Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε πριν από δέκα χρόνια δεν ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά

έφερε στο φως σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και στη δομή των θεσμών της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν η πιο ισχυρή και η πιο μακρά ύφεση που καταγράφηκε ποτέ.

Ακριβώς τώρα, οφείλουμε να στρωθούμε στη δουλειά.Περισσότερη δημοκρατία

Οι αποφασιστικές προσπάθειες επέτρεψαν στην οικονομία της ΕΕ να ξαναρχίσει την ανάπτυξη.

Η ανεργία, μολονότι εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται σε απαράδεκτο επίπεδο σε ορισμένες χώρες, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Η εμπιστοσύνη στο ευρώ δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη: τα δημοσιονομικά πάνε καλά, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί. Οι τράπεζες έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά τους σε ίδια κεφάλαια και τα μη παραγωγικά δάνεια βρίσκονται σε διαρκή μείωση.

Όπως λέει η παροιμία, η καλύτερη ώρα για να επισκευάσεις τη σκεπή σου, είναι όταν κάνει καλό καιρό. Σε αυτό το πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για μια πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική οικονομική και νομισματική ένωση.

Η παλαιστινιακή προεδρία δήλωσε σήμερα πως η Ιερουσαλήμ «δεν πωλείται», αντιδρώντας στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Παλαιστίνιους, η οποία ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια δολάρια, αν οι τελευταίοι αρνηθούν να διαπραγματευθούν με το Ισραήλ.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και δεν πωλείται είτε έναντι χρυσού είτε έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της προεδρίας, αναφερόμενος στην άρνηση των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερής Πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η αμερικανική απόφαση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους την προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, και κύμα επικρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει να εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Το 2016, οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια ύψους 319 εκατομμυρίων δολαρίων (264 εκατομμυρίων ευρώ) στους Παλαιστίνιους μέσω της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας. Σε αυτά προστίθενται 304 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προσέφερε η Ουάσινγκτον σε προγράμματα του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την Τρίτη, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα της σχεδιάζει να σταματήσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Ο πρόεδρος είπε βασικά πως δεν θέλει να δώσει οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση ή θα σταματήσει τη χρηματοδότηση, έως ότου οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Νίκι Χέιλι στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για τη μελλοντική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκίνες, δήλωσε πως «η UNRWA δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για οποιεσδήποτε αλλαγές στη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας από τις ΗΠΑ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της υπηρεσίας, με μια δέσμευση για ένα ποσό που φθάνει τα 370 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNRWA.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της υπηρεσίας, υπάρχουν 5,9 εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλα πρόσωπα που έχουν καταγραφεί από την UNRWA ως επιλέξιμα για τις υπηρεσίες της, που περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης και ιατρικής φροντίδας στη Δυτική Όχθη στη λωρίδα της Γάζας, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα