Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας στο Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση "στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας", σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ η Χαμάς τόνισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη "για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας" στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες

τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την επανάληψη των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «αφού σκότωσαν περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, οι σιωνιστές βρικόλακες ξεκίνησαν έναν νέο φονικό κύκλο με τη συνεχιζόμενη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Κανανί υπογράμμισε ότι «η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας» ξεκίνησε «πριν την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν» από το Ισραήλ.

«Είναι προφανές ότι την πολιτική και νομική ευθύνη (…) της σφαγής του παλαιστινιακού λαού φέρουν οι εγκληματίες του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση και κάποιες κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου και, έπειτα από δύο φορές που παρατάθηκε, εξέπνευσε σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι τις επιχειρήσεις του εναντίον της Γάζας, ενώ η Χαμάς έχει αρχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «παραβίασε τη συμφωνία» εκεχειρίας.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα μεταβεί στην COP28 στο Ντουμπάι διότι έχει προσκληθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημο μέσο ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί «δεν συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας της πρόσκλησης αξιωματούχων του σιωνιστικού καθεστώτος», μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Το Ιράν εκπροσωπείται από τον υπουργό Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν, ο οποίος «θα εξηγήσει τις θέσεις της χώρας μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 180 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται ως τις 12 Δεκεμβρίου στην COP είναι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει σειρά διπλωματικών επαφών.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν εξέφρασε τη λύπη του για την «παρουσία» στην COP «αξιωματούχων του καθεστώτος κατοχής μετά τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που διαπράττει «το σιωνιστικό καθεστώς».

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές επαφές στο Ισραήλ και στηρίζει τη Χαμάς.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για παράταση της ανακωχής

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο, δήλωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή σχετικά με τις διαβουλεύσεις.

"Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται", τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Η ισχύς της ανακωχής για 7 ημέρες εξέπνευσε σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι "παραβίασε τη συμφωνία" και "έριξε ρουκέτες".

Η παύση αυτή επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές στο Ισραήλ, όπως και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να "εξαλείψει" τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση που διήρκεσε ως την έναρξη της ισχύος της ανακωχής στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα