Η ιστορική σημειολογία της νέας τουρκικής πρόκλησης με Oruc Reis

Καθόλου τυχαία πρέπεθ να θεωρείται ούτε η σημερινή ημερομηνίακατά την οποία η Τουρκία αποφάσισε να κλιμακώσει εκ  νέου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνωντας το Oruc Reis για έρευνες σε ελληνική υφαλοκριπίδα. Σήμερα συπληρώνονται 100 χρόνια από την Συνθήκη των Σεβρών. Συγκεκριμένα το 1920  ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.  .

Η Συνθήκη  απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων, το οποίο  υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση

και να καταργήσει το χαλιφάτο.Την σημερινή σημειολογία έσπευσε να υπογραμμίσει σήμερα ο τούρκος ναύαρχος ε.α  Cem Gürdeniz:ο ο οποίος δήλωσε «Δεν είναι μόνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα, σήμερα είναι η 100η επέτειος της Συνθήκης των Σεβρών  και την σκίζουμε  για δεύτερη φορά. Εάν ο Έλληνας παρεμβαίνει με τον Όρουτ Ρις, θα πληρώσει το τίμημα"

Οι όροι

Η συνθήκη όριζε τα εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και η υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Βάση της Συνθήκης  η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό), καθώς μετά την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ποτέ δεν τον αναγνώρισαν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους.

Η νίκη των Νεότουρκων οδήγησε στην κατάργηση της Συνθήκης των Σεβρών και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, η οποία σήμανε και τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Κατά της Συνθήκης των Σεβρών  τοποθετήθηκε  κατά το παρελθόν ο  Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν  τονίζοντας ότι επί της  ουσίας  σηματοδοτεί τον διαμελισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ μετά την ήττα της στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Τουρκία με το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες κατάφερε να αποτρέψει μία Συνθήκη των Σεβρών, δηλαδή μία αρνητική συμφωνία για τα τουρκικά συμφέροντα, στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:Live: Σε ετοιμότητα οι Ελληνικές Ε.Δ – Τουρκικά πλοία συνοδεύουν Oruc Reis

Keywords
Τυχαία Θέματα