Η ΚΔ απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για ΑΟΖ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΟΗΕ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ
Κυκλοφόρησε προχθές, ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, με την οποία απαντώνται οι τουρκικές

αιτιάσεις αναφορικά με το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες περιέχονταν σε επιστολές του Τούρκου πρέσβη Σινιρλίογλου, στις 12 και στις 28 Απριλίου.

«Το άρθρο 121 παράγραφος 2 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα, παρακείμενη ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το δικαίωμα αυτό έχει καθιερωθεί ως εθιμικό διεθνές δίκαιο και ως τέτοιο ισχύει και για τα κράτη που δεν είναι μέρη της Σύμβασης, όπως η Τουρκία», αναφέρει η επιστολή του πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου.

Στην οποία τονίζεται ότι οι τουρκικές αξιώσεις που περιγράφονται στις προαναφερθείσες επιστολές «αφήνουν την Κύπρο χωρίς υφαλοκρηπίδα και/ή αποκλειστική οικονομική ζώνη στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32° 16' 18" E, παραβλέποντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θαλάσσιες ζώνες στα δυτικά της νήσου Κύπρου».

Εγγενή δικαιώματα
Σημειώνεται από τον κ. Κορνηλίου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη το 2004 και έχει εγγενή δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, ενώ τα εξωτερικά όρια και των δύο ζωνών είναι η μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη, εν αναμονή συμφωνίας για το αντίθετο. Και υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει αποκλειστικές συμφωνίες οριοθέτησης οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της διάμεσης γραμμής.

Σε σχέση με το τεμάχιο 6, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρει ότι «η υπεράκτια εξερεύνηση που δηλώνεται και χορηγείται από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναμφισβήτητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου και έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, μεταξύ των αντιστοίχων παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με συμφωνία αποκλειστικής οριοθέτησης οικονομικής ζώνης (2003).

Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση του τεμαχίου 6 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Αβάσιμοι ισχυρισμοί
Με βάση όλα τα πιο πάνω, ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος χαρακτηρίζει «νομικώς αβάσιμους» και πέραν κάθε ευλόγου γεωγραφικού ορίου τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», καταλήγει η επιστολή, «επαναλαμβάνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να υποστηρίξει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων στην υφαλοκρηπίδα και στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεσή της, με καλή πίστη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».

Να σημειωθεί ότι προχθές κυκλοφόρησε, επίσης, ως επίσημο έγγραφο της γενικής συνέλευσης και του Σ.Α. του ΟΗΕ επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, με ημερομηνία 2 Μαΐου, στην οποία επισυνάπτεται επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους Μεχμέτ Ντανά, ως απάντηση της επιστολής της Κύπρου, με τον μηνιαίο κατάλογο των τουρκικών παραβιάσεων του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστολή Ντανά περιέχει πανομοιότυπες απαντήσεις με προηγούμενες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΟΖ,aoz