Η κοινωνία των πολιτών έχει ρόλο στην προσφυγική κρίση

Η κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι έχουν και λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση και πρέπει να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και να συνδράμουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας ανοχής και αλληλεγγύης.

Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε στους παρευρισκόμενους σήμερα σε εκδήλωση στο Σπίτι της ΕΕ με τίτλο “Βέτο στο ρατσισμό-Ενωμένοι στην αλληλεγγύη” όπου νέοι άνθρωποι, μαθητές και φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την προσφυγική κρίση και να ανταλλάξουν απόψεις με Κύπριους Ευρωβουλευτές και άλλους εκπροσώπους οργανισμών,

ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών κλπ.

Οι νέοι συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια διαλόγου με θέματα τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης, την ικανότητα αποδοχής και υποδοχής των προσφύγων και τη δημιουργία κοινωνιών με ανεκτικότητα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Κανάλι 6 και το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο και συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει από τη μια να κινείται πάνω σε αρχές και αξίες και να επιδεικνύει τη μεγαλοψυχία της, αλλά την ίδια ώρα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, πολιτικές επιδιώξεις και μεγάλη υποκρισία.

Είπε ότι το διεθνές δίκαιο και η Συνθήκη της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και το ευρωπαϊκό Δίκαιο δημιουργούν νομικές υποχρεώσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι είναι υποκρισία να μην δίνονται οικονομικοί πόροι στα κράτη μέλη που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης (πχ Ελλάδα) και εξίσου υποκριτικό είναι να μην γίνεται κατανοητό ότι τα σύνορα της Μάλτα και της Ιταλίας είναι και σύνορα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σημείωσε ακόμη ότι στην Κύπρο ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, να ζητάς προστασία και να στέκεσαι στη γραμμή για συσσίτιο.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης στη δική του παρέμβαση είπε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην ιστορία της και δυστυχώς κάποια κράτη μέλη άργησαν ή δεν ήθελαν να κατανοήσουν το πρόβλημα, αλλά όταν αυτό τους επηρέασε, τότε μόνο αποφάσισαν να δράσουν.

Είπε ότι σήμερα δυστυχώς πληρώνουμε την ανεπάρκεια και την μη ετοιμότητα της ΕΕ ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και κράτη που κινούνται εκτός συνθηκών ακολουθώντας τις δικές τους πολιτικές με το κτίσιμο πχ φρακτών στα σύνορά τους.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση/γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ για το προσφυγικό, της οποίας ήταν εισηγητής και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί με το νέο χρόνο.

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση δεν προέκυψε τυχαία και ότι προκλήθηκε λόγω συγκεκριμένων αιτιών οι οποίες πρέπει να μελετηθούν, προσθέτοντας ότι μερίδιο ευθύνης φέρει και η ίδια η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, η ΕΕ πρέπει να προβεί σε αναθεώρηση της εξωτερικής της πολιτικής και των στρατηγικών της, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αποκοπή κονδυλίων από τις δυνάμεις διάσωσης και να ενισχύονται την ίδια ώρα οι δυνάμεις καταστολής.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη κατάργησης της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και την ανάγκη για την ανακατανομή των προσφύγων και των βαρών με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων δημιουργούμε μια Ευρώπη -φρούριο και οδηγούμαστε σε συνθήκες τρομο-υστερίας. Είπε επίσης ότι πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι τις ξενοφοβικές προσεγγίσεις τις εκμεταλλεύεται σε διάφορες χώρες η ακροδεξιά.

Εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών απηύθυνε χαιρετισμό ο Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως η προσφυγική κρίση είναι κρίση ανθρωπιστική και μια τεράστια πρόκληση για την ίδια την ΕΕ. Σημείωσε πως οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες ενισχύουν περαιτέρω τα αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας και ενισχύουν το φόβο και το μίσος.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι έχουν αναπτυχθεί μηχανισμοί αλληλεγγύης και ότι και η Κύπρος πρόσφατα απέδειξε έμπρακτα τη στήριξή της με τη διάσωση των προσφύγων στο Ακρωτήρι και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και στο μέλλον αν χρειαστεί.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι η πρωτεύουσα αναλαμβάνει δράσεις για υπηκόους τρίτων χωρών, μετανάστες, αιτητές ασύλου, πρόσφυγες ή δικαιούχους διεθνούς προστασίας καθώς και για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και έχει εντάξει διάφορα προγράμματα στο Πολυδύναμο Κέντρο.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι ως Κύπρος δεχτήκαμε μικρό αριθμό προσφύγων αλλά οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν και ότι πέραν των δράσεων και πολιτικών σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, ρόλο έχουν και οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ περνά μια κρίση ταυτότητας. Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν δράση στα θέματα της προσφυγικής κρίσης ενώ απευθυνόμενος στους νέους που συμμετείχαν στο συνέδριο τους κάλεσε να είναι ενεργοί πολίτες γιατί είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ο Μιχάλης Παπαευαγόρου, Διευθυντής στο Κανάλι 6, σε σύντομο χαιρετισμό είπε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι εξαιρετικά σημαντικός και ότι παρ` όλη την τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις αυξάνονται. Ανέφερε ακόμη ότι οι διακηρύξεις είναι εύκολο να γίνουν πραγματικότητα όταν δεν υπάρχει κρίση αλλά όταν υπάρχουν κρίσεις αναφύονται και διάφορα προβλήματα. Ο κ. Παπαευαγόρου είπε ακόμη ότι από την ίδρυσή του το 1991 το Κανάλι 6 υπηρετεί οικουμενικές αξίες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα