Η Κομισιόν ετοιμάζει πλάνο κατάργησης βίζας για Τουρκία

Την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την τρίτη της έκθεση σχετικά με την ελευθεροποίηση της θεώρησης βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στο να δρομολογήσει ένα πλάνο για να υπάρξει εντέλει η εν λόγω ελευθεροποίηση.

Αν αυτό το σενάριο βγει αληθινό,

κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβράβευση της Τουρκίας για τη συνεισφορά της στην μείωση της εισροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση στις χώρες ΕΕ. Κατά δεύτερο θα μιλάμε για μια τεράστια επιτυχία από μέρους της Τουρκίας, καθώς θα έχει επιτύχει ένα τεράστιο για αυτή στόχο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές εντός Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν θα μεταφέρει την Τετάρτη, την πεποίθηση της ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της, σε σχέση με τα κριτήρια τα οποία είχαν τεθεί.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση για ελευθεροποίηση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως υποστηρίζουν έγκυρες πηγές, το πιο δύσκολο για την Κομισιόν θα είναι το να αιτιολογήσει επαρκώς, πως είναι δυνατόν η Τουρκία να πληροί τις προϋποθέσεις, αφού μόλις πριν δυο εβδομάδες υποστήριζε ότι η Τουρκία βρίσκεται μόλις στα μισά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν την πολυτέλεια να πουν όχι στην Τουρκία γιατί δεν θα είναι θετική για κανένα μια πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό.

Αν αποδεχθούμε τα πιο πάνω ως δεδομένα, όλα οδηγούν στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνει αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να παρουσιάσει μια πρόταση, που να ικανοποιεί όλους, για να μπορέσει να έχει και τη θετική ανταπόκριση.

Να σημειώσουμε επίσης ότι μέχρι σήμερα, σε επίσημες δηλώσεις, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει όλα όσα προνοούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί εξαρχής.

Τα ερωτηματικά παραμένουν

Υπάρχει μεγάλος αριθμός μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίοι είναι αρνητικοί στην διάνοιξη των συνόρων για τη Τουρκία και θα εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τεράστιο σκεπτικισμό.

Την ίδια στιγμή, η πίεση για την ελευθεροποίηση είναι μεγάλη, κυρίως από τη Γερμανία, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά ως προς την τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής

Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση σε σχέση με την Κύπρο, στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η Τουρκία ως γνωστό δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσπάθειες Γερμανίας και Γαλλίας

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, Γαλλία και Γερμανία, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερη πολιτική αποδοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προωθήσουν τη δυνατότητα προς τα κράτη, να μπορούν να αναστείλουν τη ελευθεροποίηση για περίοδο 6 μηνών αν παρατηρούν ξαφνική άνοδο σε αιτήσεις ασύλου, υπερήμερες παραμονές.

Κλειδί θα αποτελέσει σε όλη αυτή τη διαδικασία, η στάση της Κύπρου, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, οι οποίες έχουν διατυπώσει έντονες ανησυχίες και σε σχέση με το προσφυγικό αλλά και σε σχέση με την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα