Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας απειλεί την παγκόσμια προσφορά και εφοδιασμό τροφίμων

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων προμηθευτών τροφίμων Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πιθανό να αναγκάσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου να αναζητήσουν εναλλακτικές αποστολές, ανέφερε το Reuters την Τρίτη, επικαλούμενο αναλυτές και εμπόρους. Η διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων που βρίσκονται ήδη σε τιμέες ρεκόρ ολλών ετών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού,

το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και θα μπορούσε να αναγκάσει τους εισαγωγείς να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από την περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Σύμβαση των Στενών &οι επιλογές Ερντογάν στο σενάριο πολέμοu Ρωσίας-Ουκρανίας

«Οι διακοπές στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσουν τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο Reuters ο Phin Ziebell, οικονομολόγος αγροτικών επιχειρήσεων στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

Τα δεδομένα ναυτιλίας της Refinitiv έδειξαν ότι περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021.

«Τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου», είπε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι «ήδη σημειώνονται διακοπές στον εφοδιασμό».

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το συστατικό ψωμιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της έντονης ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, και το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών, με τη σόγια επίσης σε άνοδο. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παραγωγής και της ισχυρής ζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα