Η κυκλική οικονομία στην πρώτη γραμμή

Η ορολογία “Κυκλική Oικονομία"  μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτή η νέα ορολογία;

Πρώτο, ό,τι συνδέεται με τη λέξη «ανακυκλώνω», δηλαδή τα πράγματα που σήμερα γίνονται σκουπίδια,  αύριο να γίνουν μια ευκαιρία για επαναχρησιμοποίηση, μια ευκαρία για να αλλάξουν την αξία τους μέσα σε νέα μορφή προϊόντος.

Δεύτερο, ότι μπορεί ο κύκλος των πραγμάτων να μην έχει

ένα καθορισμένο τέλος,  αλλά σε κάθε διαφορετική φάση της χρησιμοποίησής του να έχει κάθε προϊόν την ειδική του αξία. Έτσι το νέο προϊόν εξυπηρετεί περισσότερους ανθρώπους και να υλικά αποκτούν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια μπαταρία έχει κύκλο ζωής. Mε την ανακύκλωση η μπαταρία δίνει μορφή σε κάτι καινούριο. Το τμήμα ενός αυτοκινήτου όταν αξιοποιηθεί σε ένα άλλο αυτοκίνητο θα αποκτήσει ένα νέο κύκλο ζωής κλπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 παρουσίασε για πρώτη φορά το “Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας” με χρηματοδοτήσεις ύψους 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των στόχων ήταν η μείωση της απόρριψης τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2030, η εισαγωγή προτύπων ποιότητας για δευτερεύουσες πρώτες ύλες, μέτρα για την ενίσχυση της ανακυκλωσιμότητας των προϊόντων, μέτρα για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, για τα αγροτικά λιπάσματα κ.α.

Με τις δράσεις αυτές, οικοδομείται, η μετάβαση από το μοντέλο «παραγωγή, κατανάλωση, απόρριψη» σε ένα νέο μοντέλο όπου τα προϊόντα θα μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται με την ελάχιστη δυνατή μεταποίηση. Στην ΕΕ η κυκλική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Η Κύπρος στον τομέα της κυκλικής οικονομίας είναι κυριολεκτικά ουραγός. Με μόλις 100.000 ευρώ επενδύσεις παρέχει το χαμηλότερο ποσόν που επενδύει κράτος- μέλος της ΕΕ στην κυκλική οικονομία. Στον αντίποδα, η Γερμανία παρουσιάζει επενδύσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, η Ολλανδία επενδύει 5,2 εκατ., η Πολωνία 4,7 εκατ., η Ρουμανία 1,1 εκατ., η Ελλάδα 600.000 ευρώ και η Βουλγαρία μισό εκατομμύριο.

Στην ουσία το ποσό των επενδύσεων της Κύπρου στην κυκλική οικονομία, είναι ανύπαρκτο και αντανακλάται στις μόλις τέσσερις ευρεσιτεχνίες που έχει να παρουσιάσει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας από το 2000 και έπειτα. Είναι σημαντικό να δει κανείς τις επιδόσεις των χωρών-μελών της ΕΕ. Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Γερμανία, με 1.260 πατέντες.  Πάνω από 20 πατέντες έχουν κατοχυρωθεί σε Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία και Τσεχία, ενώ Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία και Ολλανδία έχουν 105, 111, 122, και 169 πατέντες αντίστοιχα.

Η Κύπρος, η Μάλτα, η Εσθονία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Σλοβενία με λιγότερες από δέκα πατέντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα