Η Κύπρος αφήνει πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος

Η Κύπρος αφήνει πίσω της τα βαρίδια του απαγορευτικού κόστους δανεισμού και "κλειδώνει" μια και καλή τη συνέχιση της πορείας της στις διεθνείς αγορές.

Αυτό καταμαρτυρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες όπως επισήμανες κι' εσύ Χρύσανθε βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά τους επίπεδα.

Να υπομνήσουμε ότι το 2012 η απόδοση των ομολόγων έφτασε μέχρι και το 16%. Σκεφτείτε για να δανειστούμε μέσω έκδοσης ομολόγων έπρεπε να δίνουμε στους επενδυτές -τόκο τρόπον τινά- 16%.

Παίρνουμε ως

παράδειγμα το 10ετές ομόλογο που είχε εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία το 2010 με επιτόκιο 4%. Όπως βλέπουμε στο γράφημα το 2012, χρονιά κορύφωσης της κρίσης η απόδοση έφτασε στο 16%, ενώ τέσσερα χρόνια μετά στην εκπνοή του 2016 μειώθηκε στο 1,6%, το οποίο αποτελεί το καλύτερο επιτόκιο ακόμα και πριν από την κρίση.

Εάν και πάλι συγκρίνουμε το αυτό το ομόλογο με το 9χρόνο που λήγει το 2025 και πάλι η απόδοση είναι πιο χαμηλή, είναι στο 3,2, στο 3,3%.

Η έκδοση χρέους γίνεται για να αναχρηματοδοτηθεί υφιστάμενο χρέος με υψηλότερο επιτόκιο και άρα μεγαλύτερα βαρίδια στα δημοσιονομικά του κράτους.

Βεβαίως, θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι αυτή η μείωση στις αποδόσεις οφείλεται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγοράζει κρατικά ομόλογα και βεβαίως στη δημοσιονομική εξυγίανση που επιδιώκεται την τελευταία τριετία.

Πάντως, οι συνθήκες εντός του 2017 είναι ευνοϊκές και η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα έξοδο στις αγορές για 750 εκ.

Όσον αφορά στα επιτόκια, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για την τοκογλυφία, κρίνοντας τον ως αντισυνταγματικό.

Ο νόμος, τον οποίο είχε ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή είχε σκοπό να εμποδίσει την τοκογλυφία σε φοιτητικά δάνεια έως 50 χιλιάδες και στεγαστικά έως 350 χιλιάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα